Народна Освіта » Географія » § 38. Червона та зелена книги України. Охорона і відтворення рослинних ресурсів

НАРОДНА ОСВІТА

§ 38. Червона та зелена книги України. Охорона і відтворення рослинних ресурсів

Назвіть культурні та дикорослі рослини, найбільш характерні для Вашої місцевості.

Червона книга України — це основний документ, в якому узагальнено матеріали про сучасний стан видів тварин і рослин, які знаходяться під загрозою зникнення. На підставі Червоної книги розробляються наукові і практичні заходи, спрямовані на їх охорону, відтворення і раціональне використання.

До Червоної книги України заносять види тварин і рослин, які постійно або тимчасово знаходяться чи зростають у природних умовах на території України, у межах її територіальних вод, континентального шельфу та виняткової (морської) економічної зони, і перебувають під загрозою зникнення. Занесені до Червоної книги України види тварин і рослин потребують особливої охорони на всій території України.

За допомогою офіційного сайту Червоної книги України (http://redbook-ua.org) назвіть рослини Вашої місцевості, які потребують охорони та збереження.

Зелена книга України є офіційним державним документом, в якому зведено відомості про сучасний стан рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, та типових природних рослинних угруповань, які потребують особливого режиму їхнього використання.

 

Зелена книга складається зі 160 статей з певною інформацією про рослини та 88 ілюстрацій рідкісних рослинних угруповань (мал. 99). Зелена книга України адресована державним, науковим і громадським установам та організаціям, навчальним закладам, фахівцям у сфері збереження біорізноманіття, активістам зеленого руху.

На жаль, не кожен охочий може придбати видання Зеленої і Червоної книг України. Адже наклади, якими надруковано ці важливі природоохоронні доку-

менти, дуже малі і не можуть задовольнити існуючий на них попит. Але існують офіційні сайти цих документів, інформацією з яких може скористатися кожен охочий.

За допомогою офіційного сайту Зеленої книги України (http://greenbook.land.kiev.ua ) підготуйте коротке повідомлення про один з видів рослинних угруповань України.

Рослинні ресурси, їх охорона і відтворення. Рослинні ресурси України є одним з основних видів її природних ресурсів. Це всі дерева, кущі, трав’янисті рослини, гриби, лишайники і водорості, які використовуються або можуть бути використані для задоволення матеріальних і культурних потреб суспільства. Найважливішими в нашій країні є лісові, лучні та болотні рослинні ресурси. їх охорона й використання регулюються Законом України «Про охорону навколишнього природного середовища».

Особливе господарське значення серед рослинних ресурсів мають лісові ресурси. Загальна площа лісового фонду України становить близько 10 млн га. Загальний запас деревини — 1240 млн мя. Щорічний приріст деревини досягає майже 25 млн м3. На одного жителя України припадає 0,16 га лісу і близько 24 м3 запасу деревини.

Ліси на території України розміщені вкрай нерівномірно. На Поліссі вони займають 26,1 % усієї території, у лісостепу — 12,2 %, у степу — 3,8 %, у Криму — 9,8 %, у Карпатах — 40,5 %.

Чим можна пояснити відносно низьку лісистість території України та нерівномірність розміщення лісів?

За віком ліси поділяють на молодняк, ліси середнього віку, дозріваючі і дозрілі. Крім економічного значення, ліси є важливим географічним фактором, який впливає на біосферу Землі в цілому.

Ліси відіграють водоохоронну, стоко- та кліматорегулюючу функції. Ліс і лісонасадження забезпечують рівномірне водопостачання рік і водойм упродовж року. Знищення лісів зумовлює різке обміління водойм, а іноді і повне їх пересихання. Лісонасадження, які ростуть на схилах, захищають ґрунт від змиву і розмивання, від утворення ярів.

За матеріалами сайту Державного агентства лісових ресурсів України (http://dklg.kmu.gov.ua/forest/control/ик/ іпдех) підготуйте інформацію з історії лісових ресурсів.

Ліси України багаті на ягоди, гриби, плоди дикорослих рослин, лікарські рослини. У них поширені дика груша та яблуня, черешня, смородина, обліпиха, шипшина, ліщина, терен, глід, суниця, малина, ожина, чорниця тощо. У лісах України щорічно заготовляють тисячі тонн березового соку, меду, сухих грибів, дикорослих плодів та ягід, лікарських рослин.

Україна багата й на лікарські рослини: валеріану, фіалку, шавлію, дурман, кульбабу, материнку, барвінок, лепеху, суниці лісові, оман, живокіст, ромашку, брусницю, порічку, калину, лаванду, м’яту, горицвіт, мелісу, кропиву, чистотіл, звіробій, подорожник, цикорій тощо. Багато видів дикорослих лікарських рослин занесено до Червоної книги України.

У лісах переважають молоді, насаджені людиною дерева. Але збереглися і «патріархи#. Навіть у Києві, у Голосіївському лісі, можна натрапити надуби, яким по 500-700 років.

У містах та промислових зонах на швидкість росту та загальний стан дерев впливають різні токсичні сполуки (етилен, анілін), продукти фотохімічного окислення, фториди, які утворюються при виробництві алюмінію та амонію, що викидаються заводами і тваринницькими фермами.

Дізнайтеся у вчителя хімії, чим так шкідливі для рослин етилен, анілін та фториди. Чи не шкідливі вони для здоров'я людини?

Значної шкоди лісам завдають пожежі. Залежно від об’єктів горіння розрізняють три їх види: низові, верхові і ґрунтові, або підземні. Під час низових пожеж вигорає підстилка і частина гумусового шару, підлісок з чагарниковим ярусом, повалені дерева та пеньки. Справжньою катастрофою для лісу є верхові пожежі, коли горять як нижні, так і верхні яруси деревостою. Повільним, дуже стійким поширенням горіння в торф’яних покладах боліт і заболочених лісів відрізняються ґрунтові, або підземні, пожежі. Відносна частота таких пожеж є невеликою, найчастіше вини?;ають низові пожежі.

Виникненню і поширенню лісових пожеж перешкоджає розрідженість лісу і наявність у ньому природних розривів у вигляді боліт, озер, луків та ін.

Вплив господарської діяльності людини на рослинний світ України — це передусім масове вирубування лісів у Карпатах {мал. 100), необдумане осушення боліт та надмірне розорював-

ня земель, що призводить до зникнення багатьох видів рослин. Негативно позначилася на рослинності України й аварія на Чорнобильській АЕС. Тому флора нашої держави потребує посиленої охорони.

 

Рослинність своєї місцевості.

Багато назв населених пунктів нашої батьківщини пов’язані з назвами рослин. Це Вербова, Бір,

Мала Вільшанка, Діброва, Калинівка, Липова Долина, Липовий Скиток, Липовець, Тернівка, Березна, Кленове, Кропивна, Очеретяне, Яблунівка тощо.

Знайдіть на політико-адміністративній карті України населені пункти Вашої області, назви яких пов’язані з рослинним світом України.

Червона і Зелена книги України — основні документи, цо спрямовані на охорону, відтворення і раціональне використання окремих рослин та природних рослинних угруповань.

Рослинні ресурси України є одним з основних видів її природних ресурсів. Найважливішими в нашій країні є лісові, лучні та болотні рослинні ресурси.

Охорона і відтворення рослинних ресурсів — спільна справа всіх мешканців держави.

ЗАПИТАННЯ Й ЗАВДАННЯ

1.    Поясніть, з якою метою створено Червону та Зелену книги України.

2.    Схарактеризуйте рослинні ресурси нашої країни. Оцініть їх економічне значення.

3.    Поясніть, чому охорона і відтворення рослинних ресурсів е такими важливими на сучасному етапі розвитку господарства нашої країни.

4.    Схарактеризуйте рослинність своєї місцевості та оцініть Гі ресурсний потенціал.

Тема 6. Тваринний світ України

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Масляк

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 15-08-2016, 18:12, Переглядів: 6206