Народна Освіта » Географія » § 33. Болота. Водосховища та канали

НАРОДНА ОСВІТА

§ 33. Болота. Водосховища та канали

1.    Пригадайте, за яких кліматичних умов утворюються болота.

2.    Чи є штучні водойми у Вашій місцевості? Які саме?

Болота. Значна частина України, перевалено північ, є заболоченою. Болота найбільш поширені на Поліссі (лшл. 83), у заплавах лісостепових річок, у Прикарпатті й у Карпатах.

Поясніть, чому болота в Україні утворилися саме тут.

 

Болота є частиною суходолу, що має надмірне зволоження, специфічну вологолюбну рослинність. Тут переважають болотні типи ґрунтів і нагромаджується торф. Причинами утворення боліт є замулення водойм і перезволожений суходолу. В першому випадку водойма поступово заростає вологолюбною рослинністю. Урешті-решт озеро чи річка перетворюється на болото. У другому випадку заболочування території можуть викликати надмірна кількість опадів, майже ідеальна рівнинність рельєфу, близьке залягання до поверхні водонепроникних порід тощо.

Розрізняють болота, низинні, верхові і перехідні залежно від умов водно-мінерального живлення, типу торфового покриву і характеру рослинності. Низинні болота, багаті на мінеральні речовини, переважають у долинах річок і біля озер. У їх рослинному покриві переважають вільха, очерет, осока, мохи зелені та ін. Верхові болота утворюються на вододілах і піщаних терасах річок, переважно за рахунорс атмосферних опадів. Вони мають незначний вміст мінеральних сполук і обмежений рослинний світ. Тут ростуть береза, сосна, осока, поширені сфагнові мохи.

Значну частину колишніх боліт осушено, їх території використовуються як сільськогосподарські угіддя.

Підземні води. Великим природним багатством України є її підземні води. З-поміж семи підземних (артезіанських) басейнів

Підземні води — це води, які заповнюють пори та порожнини гірських порід.

 

можна виділити три найбільших: Дніпровсько-Донецький на сході, Волино-Подільський на заході, Причорноморський на півдні.

Підземні води в багатьох місцях насичені мінеральними солями, радіоактивними та органічними речовинами, мають унікальні лікувальні властивості.

В Україні підземні води поширені майже скрізь. Підземні води розрізняють за походженням, умовами залягання, режимом, хімічним складом тощо. За гідравлічними властивостями їх поділяють на ґрунтові, напірні (артезіанські) води й верховодку. Артезіанські води дістали свою назву від французької провінції Артуа, яка в давні часи звалася Артезією. Тут у 1126 р. вперше в Європі пробурили фонтануючі свердловини. За великого напору струмінь води піднімається вище гирла свердловини, утворюючи водяний фонтан. Артезіанські води залягають між двома водонепроникними шарами гірських порід і тому є добре захищеними від забруднення. Вони найбільше відповідають гігієнічним вимогам до якості питної води. Тому їх ще називають «живими».

В артезіанських басейнах зосереджено близько 90 % ресурсів питних вод України. Термальні (гарячі) води окремих артезіанських басейнів можна використовувати для теплопостачання.

Різні райони мають неоднакові запаси підземних вод. Найкраще забезпечені Чернігівська, Сумська, Полтавська, Волинська, Рівненська і південно-західна частина Херсонської області. Найменше — промислові райони Донбасу, області, розташовані на півдні країни (Одеська, Миколаївська і Запорізька, південна частина Криму) та в межах Українського щита (Житомирська, Вінницька, Кіровоградська, Дніпропетровська).

Україна володіє світовими запасами підземних мінеральних вод (понад 500 джерел). Виявлено і родовища мінеральних вод, які використовуються з рекреаційною метою: «Миргородська», «Свалява», «Поляна квасова», «Лужанська», «Нафтуся», «Бе-резівська», «Куяльник» та багато інших.

Знайдіть на карті ці джерела.

У Закарпатті й Криму знайдено підземні гарячі води. Вони можуть дати тепло для опалення сотень тисяч квартир і будинків.

 

Якщо в цих районах закласти експлуатаційні свердловини, вони можуть окупитися менш як за два роки.

Розвідка і дослідження підземних вод України досі тривають. Тому можна чекати на нові вражаючі відкриття {мал. 84).

 

Канали. У посушливій південній частині України велике господарське значення мають канали. Це гідротехнічні споруди у вигляді відкритого русла або закритих водоводів з безнапірним чи напірним (за допомогою перекачування насосними станціями) рухом води. За призначенням вони поділяються на судноплавні, іригаційні (зрошувальні), меліоративні (осушувальні), водопостачальні, дериваційні (водовідвідні), рибопропускні. Великі канали мають здебільшого комплексне шшзначення і забезпечують територіальне перекидання частин стоку річок, водосховищ або озер у малозабезпечені водою регіони (мал. 85).

На півдні України створено систему каналів, якими подається вода в маловодний Крим, до промислових центрів Донбасу і Кривбасу, на зрошувальні землі Миколаївської, Одеської, Херсонської та інших областей. Довжина магістральних і розподільних каналів України становить близько 300 тис. км, і вони охоплюють значні території. Найбільшими з них є Сіверський Донець — Донбас, Дніпро — Кривий Ріг, Дніпро — Донбас, Північно-Кримський.

Водосховища. В Україні є десятки тисяч водосховищ. Це штучні водойми, які утворилися після спорудження водонапірної греблі в долині річки. їх будують з метою накопичення та перерозподілу води в господарських потребах. Найбільший каскад водосховищ створено на Дніпрі, багато їх в басейнах Південно-

го Бугу і Сіверського Дінця. Водосховища використовують для промислового і побутового водопостачання, зрошування, поліпшення судноплавства, розвитку рекреації (відпочинку) тощо.

Знайдіть на карті в шкільному навчальному атласі водосховища на річках Дніпро та Дністер. Підпишіть їх у контурній карті.

Болота в Україні найбільш поширені на півночі, в межах Українського Полісся. Розрізняють болота низинні, верхові і перехідні залежно від умов водно-мінерального живлення, типу торфового покриву і характеру рослинності.

У посушливій південній частині України велике господарське значення мають канали.

Найбільший каскад водосховищ створено на Дніпрі. Водосховища використовують для промислового і побутового водопостачання, зрошування, поліпшення судноплавства, розвитку рекреації тощо.

ЗАПИТАННЯ Й ЗАВДАННЯ

1.    Назвіть і знайдіть на карті найбільші артезіанські басейни України.

2.    Назвіть відомі Вам мінеральні лікувальні води.

3.    Що таке болото? Як утворюються і розрізняють болота?

4.    Як використовуються колишні болота в господарській діяльності людини?

5.    Які штучні водойми і з якою метою споруджено в Україні?

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Масляк

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 15-08-2016, 18:09, Переглядів: 1639