Народна Освіта » Географія » § 29. Склад вод суходолу. Поверхневі води. Річки. Будова річкової долини

НАРОДНА ОСВІТА

§ 29. Склад вод суходолу. Поверхневі води. Річки. Будова річкової долини

1.    Пригадайте, що таке гідросфера.

2.    Назвіть найбільші річки України та Вашої місцевості.

Поверхневі води — це води суходолу, що постійно або тимчасово перебувають на земній поверхні у вигляді різних водних об’єктів у рідкому (водотоки, водойми) та у твердому (льодовики, сніговий покрив) станах. Однією з характерних форм поверхневих вод є поверхневий стік — процес переміщення вод атмосферного походження над земною поверхнею під дією сили тяжіння. Він є складовою частиною колообігу води на Землі.

Намалюйте схему великого колообігу води.

Розрізняють три форми поверхневого стоку: схиловий, таль-веговий і річковий. Схиловий стік — це широкий, але мілкий стік води по схилу. Тальвеговий стік — зосереджений потік у певною мірою виробленому річищі. Ці дві форми стоку спостерігаються періодично — під час танення снігу або сильних злив. Річковий стік у виробленому річищі є результатом поєднання схилового і тальвегового стоків із підземним притоком води. Негативна дія поверхневого стоку полягає в тому, що він призводить до ерозії ґрунтів.

Пригадайте, які форми рельєфу утворюються під дією поверхневого стоку води.

Водні об’єкти (річки, озера, водосховища, ставки, лимани, канали і болота) займають 4 % території України. Вони формують гідрографічну мережу держави. Насиченість різних частин країни водними об’єктами є неоднаковою. Це залежить як від місцевих кліматичних умов, так і від рельєфу, ґрунтів, характеру рослинності тощо. Основну роль відіграють кількість опадів і випаровування. Велике значення має і господарська діяльність людини (будівництво каналів, створення ставків та водосховищ на річках, меліоративні роботи: осушення, зрошення тощо).

Уся вода з поверхні України стікає тільки до морів басейну Атлантичного океану. На Чорне й Азовське моря припадають річки з 96 % її території, а з 4 % — на Балтійське море. У цьому сенсі, яків кліматичному відношенні, Україна є євроатлантичною державою. Водний режим визначає зміну рівнів і об’ємів води в річках, озерах та болотах упродовж певного часу (місяць, сезон, рік тощо). Розрізняють такі фази водного режиму: повінь, паводок та межень.

 

Повінь характеризується найбільшою водністю водотоку, значним і відносно тривалим підвищенням рівня води. Вона спостерігається щороку майже в один і той самий сезон (пору року). Паводок характеризується раптовим, швидким, короткочасним, іноді катастрофічним підвищенням рівня води в річці. При межені рівень води знижується і переваясає не поверхневе, а підземне живлення. Для річок рівнинної частини характерні весняна повінь, низька літня межень, підняття рівнів восени і знов низька зимова межень. Гірські річки Карпатських і Кримських гір мають паводковий режим (мал. 72).

Як впливає паводковий режим річок Карпат та Кримських гір на життєдіяльність місцевого населення.

Будова річкової долини. Річкова долина складається з певних елементів: русло, заплава, тераси, корінний берег (мал. 73).

Річкова долина — лінійно-витягнуте пониження, по дну якого тече річка.

 

Русло річки — це поглиблення в річковій долині, в якому води річки течуть постійно.

 

Річкове русло зазвичай має звивисту форму, плавні вигини його називаються закрутами, або меандрами (мал. 74). На певній стадії розвитку річка може випрямляти своє русло. Залишки колишніх річкових русел утворюють стариці — довгасті, звивисті або підковоподібні озера.

Найбільші глибини річкового русла називаються фарватером. Русло річки характеризується чергуванням глибших ділянок (плес) з більш мілкими. У руслі річки можуть утворюватися водоспади.

На яких річках України утворилися пороги та водоспади, чому?

 

Частина річкової долини, яка заповнюється водою в періоди повеней, — заплава, у рівнинних річок може досягати 40 км завширшки.

Над заплавою піднімаються високі або низькі, круті або пологі схили річкової долини. За крутизною обидва схили долини бувають однаковими або асиметричними. У долин Північної півкулі частіше крутішим буває правий берег (під дією сили Корі-зліса).

Знайдіть інформацію про силу Коріоліса в додаткових джерелах географічних знань.

Форми річкових долин можуть бути різноманітними, тому що на їх формування впливає багато чинників: рельєф місцевості, склад гірських порід, ерозійні процеси тощо. Сильно розрізняються між собою гірські і рівнинні долини. Гірські мають значну глибину при відносно невеликій ширині і нерівномірне падіння подовжнього профілю. Рівнинні є широкими і мають незначну глибину й крутизну схилів, невеликі ухили.

Кожна річка має певні характеристики: довжину, площу водозбірного басейну, річний стік, максимальну і середню витрати води тощо.

Води суходолу, що постійно або тимчасово перебувають на земній поверхні у вигляді різних водних об’єктів у рідкому та у твердому станах формують гідрографічну мережу України, займають 4 % її території і належать до басейну Атлантичного океану.

Водний режим визначає зміну рівнів і об’ємів води у водоймах упродовж певного часу. Розрізняють фази водного режиму: повінь, паводок та межень.

Річкова долина складається з певних елементів: русло, пойма, тераси, корінний берег. Кожна річка має певні характеристики: довжину, площу водозбірного басейну, річний стік, максимальну і середню витрати води тощо.

ЗАПИТАННЯ Й ЗАВДАННЯ

1.    Дайте визначення поняттям: «меандри», «тераси», «водний режим», «річковий стік», «витрати води», «водні ресурси», «поверхневі води».

2.    Поясніть, від чого залежить насиченість різних частин країни водними об’єктами.

3.    Назвіть фази, які виділяють у водному режимі річки?

4.    На конкретних прикладах продемонструйте вплив рельєфу на поверхневі води.

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Масляк

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 15-08-2016, 18:08, Переглядів: 3072