Народна Освіта » Географія » § 26. Несприятливі погодно-кліматичні явища

НАРОДНА ОСВІТА

§ 26. Несприятливі погодно-кліматичні явища

Які несприятливі погодно-кліматичні явища є характерними для Вашої місцевості?

Несприятливі погодно-кліматичні явища пов’язані з опадами. Ви вже знаєте про сезонність погодних умов і явищ у нашій державі. З ними тісно пов’язані несприятливі погодно-кліма-

тичні явища. Зрозуміло, що влітку немає сильних морозів, які знищують посіви, а взимку не буває суховіїв, адже несприятливі погодні умови мають яскраво виражений сезонний характер прояву.

 

Несприятливі умови для життя людей пов'язані з опадами. До них можна віднести дуже сильні зливи, коли іноді за один раз випадає місячна і навіть більше норми опадів. Трапляються в нас дощі, коли за один день випадає понад 50 мм опадів. Атлантичні циклони приносять потужні дощі, які можуть випадати декілька днів підряд і набувають ознак стихійного лиха: змивають посіви, утворюють яри, у містах каналізація не встигає приймати атмосферні опади і вулиці міст перетворюються на річки (мал. 66).

Зливові дощі часто-густо супроводжуються грозами. Блискавки завдають господарству великих збитків. Гинуть люди і домашні тварини на пасовищах, виникають пожежі тощо. На рівнинній частині України фіксується до ЗО грозових днів улітку.

Нерідко зливи в нас супроводжуються шквалистим посиленням вітру і смерчами. Це призводить до руйнування будівель, знищення лісових насаджень і посівів сільськогосподарських культур. Великих збитків завдає град. У Карпатах і Кримських горах за рік спостерігається до 6 днів з градом. Нерідко він трапляється і в південно-західних сільськогосподарських районах країни. Це справжня біда для рослинництва, якої не можна уникнути іншими способами, окрім технічного обстрілу грозових хмар з гармат спеціальними хімічними реагентами, які не дають утворюватися кризі.

Як Ви вважаєте, чи на всі 100 % є безпечним використання такого способу?

Екстремально високі температури стають ще більшою загрозою у зв'язку з глобальним потеплінням. Сильно прогріті континентальні повітряні маси, що надходять улітку з глибин Євразії або повітря з Північної Африки, можуть підвищувати температуру повітря в Україні до + 40 С і вище. Панування

антициклону і сонячної погоди створює додаткові умови для довготермінового утримання спекот-ної погоди. Таку погоду погано переносять особливо літні люди. Пересушується земна поверхня (мал. 67), тривають посухи, а при посиленні вітру — суховії і пилові

 

бурі.

З екстремально високими температурами пов’язані посухи, які зафіксовано більш як на половині території України. Якщо раніше вони відбувалися з частотою приблизно раз на 15 років, то сьогодні через глобальне потепління їх частота зросла втричі. Коли вологість повітря є нижчою ЗО %, а температура повітря наближається до + ЗО :С і виникає сильний вітер — чекай суховію. Ця біда є характерною для південних степових областей держави.

Частота бездощових періодів також зростає. Якщо в минулому їх кількість у теплу пору року не перевищувала 10, то сьогодні зросла до 15 і більше. Зафіксовано бездощові періоди на півдні країни протяжністю понад 3 місяці.

Як цю проблему вирішують країни з дуже спекотним і _ сухим кліматом?

Зростання контрастності температури і тиску призводить до дедалі більшого поширення сильних вітрів. Сьогодні фіксують від 10 до 25 днів зі швидкістю вітру понад 25 м/с. Переважно влітку наслідком сильних вітрів у степовій частині країни є чорні (пилові) бурі. Вони здувають з поверхні землі родючий шар ґрунту, а також сильно висушують її. Виникають вони і взимку, коли є відсутніми сніговий покрив і температура вища за О'С.

Інші несприятливі кліматичні явища. Небезпечними для людини та її господарської діяльності є сильні тумани. Вони різко погіршують видимість, що ускладнює роботу транспорту. Виникають аварії на дорогах, іноді закривають аеропорти, викиди промислових підприємств у великих містах з’єднуються з туманом, утворюючи небезпечний для здоров’я людей смог. У горах і на височинах іноді буває до 100 днів з туманами.

Несприятливим для людей кліматичним явищем є ожеледь. У цілому вона спостерігається в Україні в холодну пору року до 10 разів. У декілька разів зростає її частота на височинах і в Кримських горах. Ожеледь є небезпечною не лише для роботи транспорту. Вона може нашкодити і сільському господарству, електроенергетиці тощо.

Несприятливі погодно-кліматичні умови і явища в Україні мають яскраво виражений сезонний характер прояву. Вони пов’язані з опадами, грозами, шквалистим посиленням вітру і смерчами, градом.

Панування антициклону і сонячної погоди створює додаткові умови для довготермінового утримання спекотної погоди в Україні влітку. Зростає частота бездощових періодів. Сильні вітри в степовій частині країни викликають чорні (пилові) бурі.

Несприятливі природно-кліматичні явища завдають шкоди здоров’ю людей та розвитку господарства.

ЗАПИТАННЯ Й ЗАВДАННЯ

1.    Наведіть приклади небезпечних погодних явищ.

2.    Схарактеризуйте їх наслідки для життя і здоров'я людей та ведення господарства.

3.    Назвіть основні сфери використання в Україні кліматичних ресурсів. Схарактеризуйте проблеми та вкажіть перспективи.

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Масляк

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 15-08-2016, 18:06, Переглядів: 2575