Народна Освіта » Географія » § 25. Річний та сезонний хід кліматичних показників. Кліматична карта

НАРОДНА ОСВІТА

§ 25. Річний та сезонний хід кліматичних показників. Кліматична карта

1.    Дайте визначення поняттю «клімат».

2.    Схарактеризуйте клімат Вашої місцевості в різні пори року.

Річний та сезонний хід кліматичних показників. В Україні є доволі чітко вираженою зміна пір року. Особливо чудовими є друга половина весни і початок літа. Узагалі погода навесні є нестійкою, нерідкі пізні заморозки, коли холодне повітря з Арктики без перешкод проникає навіть до крайнього півдня країни. Вважають, що весна в нас починається тоді, коли середньодобова температура перевищує 0 °С.

Існують поняття: весна «календарна», «астрономічна», «кліматична». Знайдіть про них інформацію та обговоріть її в класі.

Коли температура повітря стає вищою за +15 С, настає літо. На більшій частині території країни воно є лагідним й теплим, а на півдні й південному сході — доволі спекотним. На півдні степової зони літо триває 120-130 днів.

Найтепліший місяць — липень. У цей час температури з північного заходу на південь змінюються від +18-19 С до +22-24 °С. Улітку — опадів найбільше. Бувають зливи, грози, інколи випадає град. Характерно, що лише в липні в Україні ніколи не буває заморозків. Однак цей місяць вирізняється потужними зливами, грозами, градом. Трапляються і руйнівні смерчі.

Восени, яка у вересні є сонячною і теплою (так зване «бабине літо»), уже можливі заморозки. Поступово збільшується кількість опадів, з’являються тумани, знижується середньодобова температура. Коли вона наприкінці листопада стає нижчою за О С — починається зима.

Зима в Україні є доволі затяжною. На північному сході вона триває до 130, на південному заході — до 75 днів. Узимку погода є нестійкою, морозні дні чергуються з відлигами (до десяти на рік). У січні в напрямрсу з північного сходу на південь середні температури зростають від -8 до +4 С. В окремі зими сніг випадає декілька разів, а потім повністю тане. У середньому висота снігового покриву коливається від 5 см на півдні до ЗО см — на півночі. У Карпатах в особливо сніжні зими кількаметровий сніговий покрив сходить з гір лавинами.

Ізотерма (у метеорології) — ізолінія однакових температур повітря наприклад, на кліматичній чи метеорологічній мапі.

Кліматична карта. Кліматичні особливості будь-якої території відображаються на кліматичних картах. Вони можуть містити одразу кілька показників або бути присвяченими висвітленню географічного поширення якогось одного показника, наприклад, тривалості сонячного сяйва, сумарній сонячній радіації, атмосферному тиску тощо. Зазвичай на комплексній навчальній кліматичній карті якісним фоном відображають середньорічну кількість опадів, а лініями ізотерми найтеплішого і найхолоднішого місяців року.

Біля обласних центрів позначаються зафігссовані тут максимальні і мінімальні температури повітря. Червоними і синіми стрілками показують переважаючі напрямки руху вітрів улітку і взимку. Вміщено на такій карті й картодіаграми річного ходу температур повітря і кількості опадів у різних частинах території та середньої місячної швидкості вітру.

Відкрайте кліматичні карти вашого шкільного навчального атласу. Що вони характеризують?

Окрім звичних нам кліматичних карт, характеризувати клімат можуть і знайомі вже Вам з курсу географії материків і океанів кліматодіаграми (мал. 65).

Розгляньте та схарактеризуйте ці кліматодіаграми.

Регіональні відмінності клімату. Україна — найбільша за площею держава Європи. Вона має доволі чітко виражені регіональні кліматичні відмінності. За цими показниками територію країни можна поділити на декілька частин. Наприклад, доволі чітко виділяються гірські райони з вертикальною поясністю.

Запропонуйте власне кліматичне районування України. Обговоріть його у класі і нанесіть на контурну карту узгоджений варіант.

Кліматичні ресурси, як і інші природні ресурси, є важливими для подальшого господарського розвитку держави. Ви вже знаєте, що Україна знаходиться в частині світу з оптимальними для життя і господарської діяльності людини кліматичними умовами. Простіше кажучи, у нас не надто спекотно і не надто холодно, як це спостерігається в інших країнах світу.

Головними кліматичними ресурсами є енергія Сонця і вітру, сума температур і кількість опадів. Важливим є баланс між кількістю сонячної радіації, яка надходить до земної поверхні, кількістю опадів та вологістю повітря. З точки зору можливого сільськогосподарського використання кліматичних ресурсів велике значення має і протяжність періоду інтенсивної вегетації, коли поєднання названих кліматичних ресурсів дає змогу рослинам інтенсивно рости, розвиватися, цвісти і давати плоди. На Південному березі Криму спостерігається найдовший в Україні вегетаційний період — 150 днів. У південній і південнозахідній частинах материкової України він досягає 140 днів. На півночі його протяжність становить від 80 до 105, у гірських районах Карпат — до 80, у горах Криму — до 120 днів.

Нові технології відкривають практично безмежні можливості для використання кліматичних енергетичних ресурсів Сонця і вітру. В Україні є перспективи будівництва геліотермальних станцій, особливо на півдні. Так, у Херсонській області кількість сонячних днів на рік досягає 316. У багатьох областях швидкість вітру може перевищувати ЗО м/с. Особливо придатними для використання енергії вітру є гірсьрй райони і узбережжя морів.

Поясніть, про які райони йдеться і чому саме про них.

Перспективними кліматичні ресурси є і для їх рекреаційного використання. Сприятливе для оздоровлення людини поєднання

найрізноманітніших кліматичних ресурсів у нас спостерігається в різних регіонах країни. Найсприятливіші з них знаходяться на узбережжі Чорного та Азовського морів, на берегах озер, водосховищ, річок, у лісових масивах. Українські Карпати і Кримські гори фактично володіють цілорічним гармонійним набором сприятливих кліматичних ресурсів для відпочинку і лікування.

В Україні доволі чітко виражена зміна пір року. Най-тепліший місяць — липень, з температурами від +18-19 С до +22-24 'С. Зима — доволі затяжна, з нестійкою погодою, відлигами.

Кліматичні особливості будь-якої території чи країни відображаються на кліматичних картах та за допомогою клі-матодіаграм.

Україна є найбільшою за площею державою Європи, тому тут доволі чітко вираженими є регіональні кліматичні відмінності.

Кліматичні ресурси — це енергія Сонця і вітру, сума температур і кількість опадів, протяжність періоду інтенсивної вегетації, можливості використання енергетичних ресурсів Сонця і вітру, розвиток рекреаційного господарства.

ЗАПИТАННЯ Й ЗАВДАННЯ

1.    Схарактеризуйте річний та сезонний хід кліматичних показників.

2.    Визначте за кліматичною картою особливості розподілу температури повітря та опадів для Вашої області.

3.    Опишіть регіональні відмінності клімату Вашого регіону.

4.    Схарактеризуйте особливості розподілу сонячної енергії в межах України.

5.    Оцініть кліматичні ресурси та сфери їх використання в Україні.

6.    За допомогою сайту http://klimadiagramme.de порівняйте кліматичні показники мап. 69 з кліматичними показниками для інших міст Європи. Зробіть висновки.

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Масляк

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 15-08-2016, 18:06, Переглядів: 2380