Народна Освіта » Географія » § 23. Кліматотвірні чинники

НАРОДНА ОСВІТА

§ 23. Кліматотвірні чинники

1.    Що таке погода? Від чого залежить її стан?

2.    Які основні особливості кліматичного поясу, в якому розташована Україна?

Кліматотвірні чинники. Погода постійно змінюється, а клімат залишається незмінним упродовж багатьох років. Клімат визначається кількістю сонячної енергії, яку отримує земна поверхня. Вона передусім залежить від географічної широти

Клімат — це багаторічний режим погоди певної місцевості.

 

певної місцевості, яка визначає кут, під яким сонячне проміння падає на Землю. Це призводить до нерівномірного прогрівання різних частин нашої планети. Це перший і головний чинник формування клімату. Другий чинник пов’язаний з переміщенням або циркуляцією повітряних мас над суходолом і океанами. Над океанами і морями повітряні маси зволожуються і переносять вологу на інші території. Якщо повітряні маси рухаються із суходолу, вони приносять сухе повітря. Таким чином, якщо Ви не живете біля моря, але на Вашу місцевість постійно надходять з нього вологі і теплі повітряні маси, вони неодмінно пом’якшують її клімат. Третій важливий чинник формування клімату — характер підстилаючої поверхні.

Пригадайте, чому Антарктида отримує дуже мало сонячної енергії впродовж тривалого полярного літа?

Наступний чинник — рельєф. Гірські хребти затримують рух різних за властивістю повітряних мас, закривають окремі території від впливу холодних вітрів, з підняттям у гори температура знижується приблизно на 5-6 градусів на кожний кілометр підйому. Клімат морських узбереж визначають прибережні холодні й теплі течії.

Які з указаних вище чинників впливають на формування клімату території нашої країни найбільше?

Розподіл сонячної енергії в атмосфері і на земній поверхні.

Ви вже знаєте, що різні частини земної поверхні отримують неоднакову кількість сонячного тепла. На полюсах і поблизу них сонячне проміння лише ковзає поверхнею, слабо нагріваючи її. У районі екватора сонячні промені падають під прямим кутом і сильно прогрівають Землю. Від неї нагрівається і повітря.

Тепер згадаємо, що наша планета постійно обертається навколо Сонця. Унаслідок нахилу земної осі впродовж року Північна і Південна півкулі освітлюються ним по-різному. У червні-серпні найбільше сонячного тепла отримує Північна півкуля. Тут — літо. Найдовший день в Україні — 22 червня. У Києві він триває 16 годин ЗО хвилин. Саме тому в цей час ми отримуємо найбільше сонячної енергії.

Яка погода в цей час у Південній півкулі?

Через півроку Земля зробить півоберта навколо Сонця і підставить під його промені тепер уже Південну півкулю. Тут буде найбільший кут падіння сонячного проміння і, відповідно, найдовший день. В Україні в цей час зима. Сонце стоїть низько над горизонтом, його промені ковзають по земній поверхні, довжина ночі досягає приблизно 15 годин 40 хвилин.

 

Тривалість сонячного сяйва змінюється в Україні з півночі на південь, від 1800 до 2400 годин. Як бачимо, різниця є доволі суттєвою. Таким чином, різні частини України отримують різну кількість сонячної радіації. Саме вона є джерелом енергії для всіх природних процесів, які відбуваються в географічній оболонці в межах України і всього світу.

Якщо небо вкрите хмарами чи повітря сильно запилене внаслідок природного чи антропогенного впливу, значна частина сонячної радіації не доходить до поверхні Землі і розсіюється в атмосфері.

Сонячна радіація, яка безпосередньо доходить до поверхні Землі, нагріваючи її, називається прямою, а та, яка розсіюється в атмосфері — розсіяною (моя. 62).

Разом вони становлять сумарну сонячну радіацію. На півночі країни її показники досягають 4190 МДж/км2, а на півдні — до 5200 МДж/км2.

Атмосферне повітря перебуває в постійному русі, тому відбувається безперервний перерозподіл тепла й вологи між різними районами світу. Чули вислів «мінливий, як погода»?

Пригадайте, скільки разів за останній тиждень змінилася погода у Вашому селі чи місті.

Властивості повітряних мас, що впливають на територію України. Повітряна маса може сформуватися за тисячі кілометрів від України в зовсім відмінних від наших природних умовах. Там може бути або дуже сухо і спекотно, або дуже холодно і волого. Пройшовши тисячі кілометрів, ця повітряна маса неминуче змінюється або трансформується, але здебільшого зберігає свої головні властивості (температуру і вологість). Через надходження різних повітряних мас в Україні липнева температура повітря може впасти до +8 С, а взимку — піднятися до +12 °С. Тепло і волога постійно перерозподіляються.

Які повітряні маси, що формуються далеко за межами нашої країни, здебільшого впливають на її погоду і клімат?

Передусім в Україну надходять повітряні маси, які утворилися над Атлантичним океаном. Вологі і теплі, вони приносять нам такі необхідні дощі влітку та відлиги і сніг узимку. Нерідко до нас проривається холодне повітря з Арктики з похолоданнями влітку і взимку. Найбільша кількість днів припадає на панування над територією України континентального повітря, яке утворюється в центральних районах Євразії. Воно є холодним і сухим взимку, спекотним і сухим — влітку. Зрідка до України прориваються гарячі і сухі повітряні маси із Сахари, з далекої Африки. Іноді трапляється, що ми можемо відчувати на собі й відгомін пилових бур над цією найбільшою пустелею світу.

Клімат визначається кількістю сонячної енергії, яка залежить від географічної широти певної місцевості, циркуляції повітряних мас, характеру підстилаючої поверхні, рельєфу, величини території та прибережних холодних і теплих течій.

Тривалість сонячного сяйва змінюється в Україні з півночі на південь. У тому ж напрямку змінюється і кількість сонячної радіації.

В Україну надходять повітряні маси з Атлантики, Арктики, центральних районів Євразії і рідше з африканської Сахари. Усі вони впливають на клімат України по-різному.

ЗАПИТАННЯ Й ЗАВДАННЯ

1.    Дайте визначення поняттям: «погода», «клімат», «кліматотвірний чинник», «сонячна радіація».

2.    Назвіть основні кліматотвірні чинники, які впливають на формування клімату України. Поясніть дію кожного з них.

3.    Схарактеризуйте особливості розподілу сонячної енергії над територією України.

4.    Укажіть основні напрямки руху повітряних мас над Україною. Поясніть, як вони змінюють клімат та погоду.

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Масляк

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 15-08-2016, 18:05, Переглядів: 2586