Народна Освіта » Географія » § 14. Особливості регулювання системи відліку часу в країнах світу. Час в україні

НАРОДНА ОСВІТА

§ 14. Особливості регулювання системи відліку часу в країнах світу. Час в україні

Поясніть, з якою метою в багатьох країнах світу використовують літній час.

Концепція стандартного часу була запропонована британськими вченими і прийнята лише наприкінці XIX ст. До того у світі існувала велика плутанина з визначенням часу тієї чи іншої місцевості. Тоді практично кожний населений пункт визначав власний сонячний час. Сонце сходило — був ранок. Сонце стояло найвище — полудень. Сонце хилилося до заходу — вечір. Розвиток господарства, і особливо залізничного транспорту, коли виникла потреба запровадження точного графіка руху потягів, які перетинали всю країну на сотні кілометрів, покликав до життя стандартизацію часу хоча б у межах однієї країни.

Сформулюйте інші причини необхідності стандартизації часу.

Потяги не могли рухатися і зупинятися на станціях за доволі приблизним місцевим часом. Населення в країні, та приїжджі,

повинні були мати чіткий, визначений в одній системі координат часовий графік відбуття і руху по всій мережі залізниць. Через це уряд Великої Британії змушений був уніфікувати час на території всієї країни.

Наприкінці XIX ст. у Великій Британії встановлено стандартний час за Гринвічем (Greenwich Mean Time, GMT). Його називали «лондонським часом».

Тоді ж за впорядкування часу взялися колишні британські колонії — Нова Зеландія, США і Канада. Перша з них знаходилася далеко на сході, неподалік еід лінії зміни дат, дві останні — мали велику протяжність території з заходу на схід, що вимагало введення декількох годинних поясів. У той самий час почала визрівати ідея встановлення годинних поясів на всій планеті. Спочатку вона була сприйнята як утопічна, але в 1884 р. конференція у Вашингтоні прийняла резолюцію про необхідність використання годинних поясів у глобальному вимірі.

Однак ця ідея навіть до сьогодні не реалізована у повному обсязі. Деякі країни і території, з тих чи інших міркувань, установлюють власний час, який іноді доволі суттєво відрізняється від поясного. Узагалі не поділяє свою величезну територію на годинні пояси така країна, як Китай.

За допомогою карти годинних поясів worldtimezone.com визначте, скільки годинних поясів має бути в Китаї.

Сьогодні є 41 годинний пояс замість 24. Це пояснюється тим, що існують пояси з меншим за годину відліком часу. Є проблеми з годинними поясами й у відкритому морі, де багато острівних держав, перш за все в Тихому океані тощо.

За допомогою сайту timeanddate.com/worldclock визначте, який час в Амстердамі, Багдаді, Сантьяго та Токіо. Чим зараз займаються ваші однолітки в цих містах?

Час в Україні. Ви вже визначили, що територія України по довготі (оскільки крайніми точками її є: на сході — с. Червона Зірка Луганської області — 40 11' 53" сх. д., а на заході — с. Соломонове, Ужгородського району. Закарпатської області — 22° 09' 50" сх. д.) має протяжність 17' 57’. Це приблизно 1,2 години. Україна розташована в межах другого часового поясу. Отже, близько 93,1 % території країни лежить у другому годинному поясі, незначна частина Закарпаття — у пер-

тому, Луганська область, східні частини Харківської та Запорізььсої областей та майже вся Донецька — у третьому годинному поясі (мал. 33). Таке розташування території України в межах часових поясів е сприятливим для використання часу одного поясу.

 

Тож в Україні, як Вам уже відомо, діє час другого годинного поясу UTC+2. Це київський час. Порядок його обчислення регулюється постановою Кабінету Міністрів України від 13 травня 1996 року. На окупованих Росією територіях Автономної Республіки Крим, у місті Севастополі, а також у південній частині Луганської області і східній частині Донецької області окупаційною владою та її маріонетками фактично введено московський час (UTC+3), без використання літнього.

Уперше ідеї концепції стандартного часу було запропоновано британськими вченими наприкінці XIX ст.

У 1884 р. на конференції у Вашинґтоні, прийнято резолюцію про використання годинних поясів у глобальному вимірі.

Близько 93,1 % території України лежить в другому годинному поясі, частина Закарпаття — у першому, Луганська, майже вся Донецька, схід Харківської та Запорізької областей — у третьому годинному поясі. Це розташування є сприятливим для використання на території України часу одного поясу.

ЗАПИТАННЯ Й ЗАВДАННЯ

1.    В яких країнах уперше почали впорядковувати систему відліку часу?

2.    Як розташована Україна відносно годинних поясів? Поясніть, чому її територію обеднали в один годинний пояс?

3.    На меридіані 180" щойно розпочався новий день — 26 жовтня. Визначте місцевий час міст Полтава (34" 33' сх. д.) і Миколаїв (32‘12'сх.д).

ГЕОГРАФІЧНИЙ ПРОСТІР УКРАЇНИ

Лінія Керзона — умовна назва лінії, що проходить через Гродно — Ялівку — Немирів — Берестя — Дорогуськ — Устилуг, на

схід від Грубешова, через Красилів, на схід від Рави-Руської, на схід від Перемишля аж до Карпат. Вона мала позначати кордон між Польщею та Україною. Уперше її визначила Найвища рада Антанти 8 грудня 1919 р. Лінію Керзона з поправками на користь СРСР встановлено як німецько-радянський кордон у договорі між Німеччиною та СРСР 28 вересня 1939 р. У лютому 1945 р. лінію Керзона було прийнято з поправками на користь Польщі, як польсько-радянський кордон на Ялтинській конференції.

ЗАПИТАННЯ ДЛЯ ІНДИВІДУАЛЬНОЇ БЕСІДИ

1.    Назвіть країни, з якими Україна має кордони по суходолу і по морю.

2.    Дайте визначення поняттям: »країна», »держава», »залежна територія», »невизнана держава», «годинний пояс», »місцевий час», «геополітика».

3.    Чому одразу декілька країн претендують на наявність на їхній території географічного центру Європи?

4.    Поясніть, з якими незручностями стикалися люди до врегулювання системи відліку часу.

ПИСЬМОВІ ЗАВДАННЯ

Практична робота 3.

Гема. Аналіз карти годинних поясів світу. Розв'язування задач на визначення часу.

Завдання:

1.    За допомогою карти годинних поясів (електронний режим доступу: worldtimezone.com) визначте різницю в часі між Києвом та Гельсінкі, Нью-Йорком, Джакартою та Гонолулу.

2.    Розв’яжіть задачі:

А) У Києві поясний час 1 год ЗО хв. Визначте поясний час Парижа (2"20' сх.д.), Мадрида (3'46' зх.д.) та Мехіко (99‘ зх. д).

Б)За годинником визначте, котра зараз година. Розрахуйте, котра година за місцевим часом уЛьвові, Одесі, Хмельницькому, Харкові.

ВИКОРИСТОВУЄМО ДОДАТКОВІ ДЖЕРЕЛА ГЕОГРАФІЧНИХ ЗНАНЬ

Радимо прочитати та проаналізувати:

Півторак Г. П. Походження українців, росіян, білорусів та їхніх мов. Міфи та правда про трьох братів слов'янських зі »спільної колиски». — К.: Арістей, 2004. - 180 с.

Масляк П. Таємниці, загадки, феномени й дива України. — Український центр.—Інтернет-ресурс.

ПРАЦЮЄМО В ГРУПІ

1.    Складіть перелік особливостей географічного положення України.

2.    Схарактеризуйте фізико-, та політико-географічне положення України.

ПРОВОДИМО НАУКОВО-ТВОРЧИЙ ПОШУК

Дослідження 1

Порівняльна оцінка географічного положення України з країнами світу. Завдання:

1.    Уважно прочитайте план характеристики фізико-географічного положення країни:

1)    положення в системі географічних координат. Крайні точки. Географічні центри території: а) за перетином серединної паралелі і серединного меридіана; б) з урахуванням конфігурації території, географічний центр, площа країни;

2)    положення в межах тектонічних структур та відносно основних форм рельєфу;

3)    положення відносно кліматичних поясів та природних зон;

4)    положення відносно морів і океанів;

5)    положення відносно годинних поясів;

6)    господарська оцінка фізико-географічного положення країни.

2.    Складіть (користуючись планом) порівняльну оцінку географічного положення України та однієї з країн-сусідів. Заповніть таблицю та зробіть висновки.

Країна

Фізико-географічне положення

Загальні висновки

Спільні риси

Відмінні риси

Україна

     

...

     

 

Дослідження 2

Планування маршруту мандрівки країнами світу з визначенням різниці в часі в них порівняно з київським.

Завдання:

Користуючись worldtimezone.com, складіть уявний маршрут мандрівки наступними об’єктами, які занесено до переліку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, з визначенням та врахуванням різниці в часі: Софія Київська, історичний центр Відня, площа Гран-Плас у Брюсселі, Дорога гігантів у Великій Британії.

ЕЛЕКТРОННА КНИЖКОВА ПОЛИЦЯ

За допомогою матеріалу інтернет-ресурсу (електронний режим доступу: http://abetka.ukrlife.org/koord ua.htm) складіть дві задачі на визначення місцевого часу в різних містах України.

 

У чому вона, краса природа рідної землі? Кожна людина, яка щиро її любить, робить це по-своєму, але для всіх нас вона є найчарівнішою у світі.

Немає нічого прекраснішого за українські краєвиди: золотом котяться пшеничні хвилі на степових просторах рідної землі, чистим блиском голубіє блакитно-бездонне небо, гомонять дзвінкі потоки великих і малих річок поміж зелених дібров, родючих степів та сивих гір, лунають над цим квітучим багатством пташині пісні, серед яких і солов'їна — символ української мови.

За світовими стандартами Україна — не дуже велика країна, але вона нагороджена безцінними природними дарами, які ми повинні залишити після себе наступним поколінням. І якщо ми вважаємо себе гідними дітьми рідної землі, то маємо вивчати, берегти, примножувати 'їх. Тож у добру путь!

ПРАЦЮЮЧИ НАД РОЗДІЛОМ III, ВИ:

дізнаєтеся про рельєф, тектонічну, геологічну будову території України та мінеральні ресурси, на які багаті її надра; навчитеся працювати з різними джерелами знань; ознайомитеся з основними особливостями клімату, кліматичними ресурсами та природними зонами в межах території України;

оціните ґрунтові ресурси як основу розвитку сучасного сільського господарства та одну з умов виникнення української цивілізації у давнішу; багатства рослинного і тваринного світу; усвідомите, що води суходолу і водні ресурси потребують захисту та раціонального використання, як і всі інші ресурси, на які багата наша держава.

Тема 1. Рельєф, тектонічна та геологічна будова, мінеральні ресурси

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Масляк

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 15-08-2016, 17:59, Переглядів: 4298