Народна Освіта » Географія » § 10. Географічне положення україни

НАРОДНА ОСВІТА

§ 10. Географічне положення україни

1.    Як визначається фізико-географічне положення материка?

2.    Складіть план характеристики географічного положення країни.

Фізико-географічне положення України. У цілому фізико-географічне положення України є сприятливим. Природні умови нашої країни є одними з найкращих у світі. Німецькі кліматологи вважають, що за всім комплексом природних умов для життя і господарської діяльності людини у світі немає кращої території, ніж Вінницька область України. Визначено й населений пункт, де сконцентровано ці сприятливі умови, — місто Немирів. Але українці вимирають на цій чудовій землі або покидають її. Це жахливий парадокс!

За допомогою глобуса визначте положення України відносно екватора та нульового меридіана. Схарактеризуйте наслідки такого розташування для природи нашої країни.

Розташування України в помірному поясі Північної півкулі визначає головні риси її фізико-географічних умов. Теорія «кліматичних оптимумів» американського вченого С. Гантінгтона вказує на те, що найсприятливіші умови для всебічного розвитку мають країни, які розташовані в помірних поясах. Особливістю географічного положення України також є те, що вона знаходиться на ділянці Європи зі складною і різноманітною геологічною будовою. Це молодий Альпійсько-Гімалайський складчастий пояс і одна з найдавніших геологічних структур планети — Український кристалічний щит. Тектонічні плити і велетенські западини, присутні в Україні, також визначають надзвичайне розмаїття і багатство її корисних копалин.

.За допомогою фізичної карти Європи визначте географічні об'єкти (форми релье^іу, річкові та морські басейни тощо), у межах яких розташована територія України.

Через Україну простягається вісь висорсого атмосферного тиску материка — так звана вісь Воєйкова. Унаслідок цього територія країни зазнає впливу різних повітряних мас: західна, центральна і північна частини перебувають під впливом західних повітряних мас, які приносять циклони. Південна і східна

частини відчувають на собі вплив Азорської і Азійської областей високого тиску. Крім того, на територію України прориваються повітряні маси, що формуються над Малою і Центральною Азією та Арктикою. Пом’якшувальний вплив на клімат країни має широкий вихід її південної частини до берегів Чорного і Азовського морів.

 

Економіко-географічне положення України можна оцінити як середньо сприятливе. Жодна країна, яка безпосередньо межує з Україною, не є високорозвиненою (мал. 26). Більш того, Україна межує з такими кризовими державами, як Білорусь,

Молдова, Росія. У той самий час вигідним є безпосереднє сусідство України з такими середньорозви-неними країнами Європейського Союзу, як Польща, Словаччина та Угорщина. їх успішний розвиток має служити прикладом для України і бути економіко-гео-графічними воротами до складу економічно розвиненіших держав нашої частини світу.

Назвіть країни, з якими межує Україна (мал. 26), та підпишіть їх (і їх столиці) в контурній карті.

Рейтинг — числовий чи порядковий показник успішності (популярності), який відображає важливість або вплив певного об'єкта (явища).

 

Серед складових частин економіко-географічного положення нашої держави виділяється її транспортно-географічне положення. Україна, за даними британської консалтингової фірми «Рендал», має найвищий у всій Євразії транспортно-географічний рейтинг. Друге місце посідає Польща. Ці дві держави власними територіями повністю перекривають єдиний ефективний і безпечний сьогодні прохід між Європою і Азією, Балтикою та Чорним і Азовським морями.

Економіко-географічне положення є поняттям відносним. Його оцінка не є абсолютною і залежить від соціально-економічної і політичної ситуації, що складається як у нашій, так і в сусідніх країнах. Сприятливе економіко-географічне положення України підтверджується і тим, що за тисячі років до нашої ери

тут, на сучасній українській землі, виникла одна з найдавніших на планеті — трипільська цивілізація. Потім тут же послідовно виникали праукраїнські державні утворення скіфів, сарматів, готів, антів. їх розвиток, а пізніше й виникнення української держави Київська Русь, були пов’язані з вигідним географічним положенням. Наша держава лежить на півдні Східної Європи на межі західних і східних народів і культур, різних моделей соціально-економічного розвитку.

Політико-географічне положення України треба визначити як вкрай несприятливе. Причина такої оцінки одна — наявність безпосереднього кордону з Росією, яку очолює агресивна імперіалістична влада, що здійснює неоголошену війну проти України, окупувала 7 % території і взяла в заручники 8 % її населення. Майже 1,6 млн українців окупованих Криму і частини Донбасу вимушені були переселитися на неокуповану територію України. Росія проводить політику дискримінації населення окупованих частин України за національною ознакою. Переслідуються українці і кримські татари, забороняється їхня мова, культура і освіта. Російські «добровольці» з різних її регіонів вбивають українців на їхній власній українській землі.

З уроків історії пригадайте, чи були в історії нашої держави часи дискримінації її населення. Підготуйте короткі повідомлення з цього питання.

У той самий час Україна має широкий (понад 2 590 км) вихід до країн Центральної і Західної Європи, які стабільно розвиваються та входять до ЄЄ і НАТО. Таке географічне розміщення відкриває перед Україною перспективи входження до європейських економічних, політичних і військових структур, які вже довели власну ефективність.

Назвіть країни ЄС та НАТО, з якими межує Україна.

Україна знаходиться на ділянці нашої планети, де перехрещуються шляхи між різними країнами і народами. Як свідчить історія, саме в таких місцях і виникають нові осередки економічного, політичного і культурного розвитку людства.

Вигідне фізико-географічне положення України сприяло формуванню на території країни одних з кращих у світі природних умов.

Україна лежить на півдні Східної Європи на межі західних і східних народів і культур, різних моделей соціально-економічного розвитку. Сусідство України з країнами Євросоюзу і пострадянськими державами робить економіко-географічне положення України середньо сприятливим.

Політико-географічне положення України є вкрай несприятливим через наявність безпосереднього кордону з агресивною Росією.

ЗАПИТАННЯ Й ЗАВДАННЯ

1.    Схарактеризуйте фізико-географічне положення України.

2.    Назвіть країни, з якими межує Україна, політичні та економічні союзи, до складу яких вони належать.

3.    Схарактеризуйте позитивні та негативні риси економіко-географіч-ного положення України.

4.    Поясніть, як Ви зрозуміли поняття «політико-географічне положення». Чому політико-географічне положення України визначають як вкрай несприятливе?

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Масляк

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 15-08-2016, 17:57, Переглядів: 3024