Народна Освіта » Географія » § 9. Політична карта світу. Державний лад: форми правління та адміністративно-територіальний устрій країн. Державний лад в україні

НАРОДНА ОСВІТА

§ 9. Політична карта світу. Державний лад: форми правління та адміністративно-територіальний устрій країн. Державний лад в україні

Що таке політична карта світу? Коли і як Ви з нею вже працювали?

Політична карта світу — це географічна карта, яка відображає розміщення країн на нашій планеті. Політичні карти поділяються на загальні, ярл передають особливості розміщення держав, найважливіших політичних і стратегічних центрів, міжнародних і внутрішньодержавних комунікацій, і спеціальні, які показують окремі політичні проблеми, явища і події.

У загальному сенсі поняття «політична карта світу'» відображає динамічний стан різних форм державних утворень нашої планети в їх еволюції і постійних взаємовідносинах. Таким чином, політична карта світу перебуває в постійному розвитку, її формування не є чимось раз і назавжди визначеним. Виникають і знирсають держави, створюються їх різноманітні союзи, неминуче розпадаються імперії тощо.

Пригадайте відомі Вам з уроків історії держави, які виникали і зникали, імперії, які розпадалися. Поясніть, як ці події змінювали політичну карту світу.

Що таке «держава»? Це політична форма організації суспільства. Держава утворюється як результат виникнення і діяльності публічної влади. Остання є особливою системою, яка керує основними сферами життя суспільства. До основних характерних ознак держави належать: 1) наявність і функціонування системи владних органів і установ, які у своїй сукупності формують механізм держави; 2) існування певної правової системи, установленої або санкціонованої державою, яр;а визначає правила поведінки її громадян; 3) наявність певної чітко обмеженої території (акваторії), у межах яр;ої функціонує певна державна влада (мал. 24).

 

Держава постійно виконує певні внутрішні і зовнішні функції. До перших належать забезпечення функціонування суспільного організму як єдиної системи, збереження і розширення в ньому ефективних зв’язків між окремими сферами задоволення інтересів різних верств населення і соціальних груп, боротьба з внутрішніми деструктивними силами та стихійними лихами. Зовнішня функція держави полягає в захисті державних кордонів, цілісності власної території, суверенітету, сприянні розвитку взаємовигідних, справедливих форм співробітництва і взаємодії з іншими державами світу.

Наведіть відомі Вам приклади, які ілюструють внутрішні і зовнішні функції української держави.

Держава має виступати на міжнародній арені як єдиний географічний, релігійний, мовний, культурний, правовий, господарський і геостратегічний організм. Лише за тагсої умови вона може знайти і утримати власне місце під сонцем.

Державний лад: форми правління та адміністративно-територіальний устрій країн. У сучасному світі простежується чітка тенденція до зростання кількості національних держав. Кожна нація для реалізації розвитку власного потенціалу прагне ство-

рити свою державу. Цей складний процес відбувається в наш час в умовах загострення світових проблем і трансформації світового співтовариства. Особливо багато проблем в Африці, яку колонізували без урахування етнічних меж.

Близько двохсот юридично і фактично незалежних держав діють на політичній карті світу на основі різних принципів організації влади. Ці принципи передусім зумовлені особливостями їх державного ладу: монархічного або республіканського.

Монархічна форма правління виникла в умовах рабовласництва і почала домінувати в середні віки. У наш час збереглися переважно формальні ознаки монархічного правління. У класичному розумінні цього слова, монархія — це форма державного правління, за якої найвища влада в країні належить одній особі — монархові, якого в різних країнах називають по-різному: король, імператор, принц, шах, султан, цар, князь, хан, емір тощо. Монархії бувають абсолютними, конституційними і теократичними. Більшість з існуючих нині монархій є конституційними. Реальна влада в таких країнах належить парламенту (законодавча) і уряду (виконавча). Монарх лише виконує представницькі функції і є певним символом держави. Прикладами конституційних монархій є переважно європейські держави (Іспанія, Данія, Швеція тощо). У світі їх нині нараховується близько ЗО.

На порталі geografica.net.ua знайдіть додаткову інформацію про класифікацію країн за формою правління.

Республіка — це форма державного правління, за якої всі вищі органи влади або обираються народом, або формуються парламентом, що обирається народом. Сьогодні у світі переважають держави з республіканською формою правління. їх понад 140. Законодавча влада тут належить парламенту, виконавча — уряду. Розрізняють президентські і парламентські республіки. У перших президент очолює уряд і має значні повноваження (США та деякі країни Латинської Америки, які взяли собі за взірець цю форму правління). У парламентських республіках роль президента є меншою. Уряд тут очолює прем’єр-міністр (Індія, Німеччина, Італія тощо).

За формами адміністративно-територіального устрою всі країни світу поділяють на унітарні й федеративні. Унітарна держава є єдиним цілісним утворенням, що складається з ад-

міністративно-територіальних одиниць (областей, провінцій, районів тощо), які чітко підпорядковані центральним органам влади. Унітарні держави мають єдину конституцію і єдину ієрархічну систему державної влади. Області, провінції, райони мають лише органи виконавчої влади і не наділені жодними законодавчими функціями. У наш час, коли ефективність державного управління стає одним з головних чинників ефективності функціонування самої держави, більшість країн світу є унітарними. Це Японія, Франція, Італія, Польща тощо.

 

Федеративні держави мають у своєму складі самоврядні території — республіки, штати, землі, області, краї, кантони і т. ін., які хоча і входять до складу єдиної союзної держави, проте мають досить значну автономію. їм притаманні деякі ознаки незалежних держав — власна конституція, парламент, президент тощо. Федеративними є перевалено великі багатонаціональні держави: Росія, Індія, СІЛА, Канада тощо.

За державним ладом Україна є унітарною державою й парламентською республікою. Глава держави — президент, який обирається раз на 5 років. Виконавча влада належить уряду на чолі з прем’єр-міністром. Законодавча влада належить парламенту — Верховній Раді, яка складається з 450 депутатів. Термін їх повноважень — 5 років. Адміністративно-територіальний поділ: 24 області, одна автономна республіка, два міста центрального підпорядгеу-вання (мал. 25).

Знайдіть на політико-адміністративній карті України зсі ці одиниці.

Сьогодні близько 7 % території України окуповано Росією. До них належить анексована Російською Федерацією Автономна Республіка Крим з містом центрального підпорядкування

Севастополем, південна частина Луганської і східна частина Донецької областей, які прилягають до українсько-російського кордону. В цих місцях державні кордони країни не контролюються і Росія перекидає на територію України війська та озброєння, також готує на своїй та на окупованій території України озброєних бандитів і терористів. Світ не визнав анексії Росією українського Криму і маріонеткової влади бандитів і терористів на окупованій території Донбасу.

Адміністративно-територіальний устрій України не є досконалим. Він потребує змін у напрямку спрощення. Зайвою є така надмірно велика кількість депутатів. Непотрібний Україні і федеративний устрій, у вигляді земель, як повернення до феодалізму. Навпаки, потрібно ліквідувати 25 областей і 490 адміністративних районів і натомість організувати 90 паланок. їх доцільно утворити на основі історично сформованих міжрайонних центрів. Це скоротить неефективні витрати на утримання недієвого управлінського апарату в декілька разів.

Що Ви думаєте з приводу такої пропозиції? Обговоріть її у класі.

Політична карта світу відображає розміщення країн на планеті. На політичній карті світу на основі різних принципів організації влади існує близько двохсот юридично і фактично незалежних країн.

Держава — це політична форма організації суспільства, що утворюється як результат виникнення і діяльності публічної влади.

Державний лад у країнах може бути монархічний і республіканський, за формами адміністративно-територіального устрою всі країни світу поділяють на унітарні й федеративні.

Україна є унітарною державою й парламентською республікою.

ЗАПИТАННЯ Й ЗАВДАННЯ

1.    Назвіть внутрішні і зовнішні функції, які виконує держава.

2.    Поясніть причини політичних загострень в Африці. Як Ви зрозуміли висловлювання «колонізували без урахування етнічних меж»?

3.    Назвіть приклади відомих Вам унітарних та федеративних країн. Покажіть їх на політичній карті світу.

4.    Схарактеризуйте державний лад в Україні.

5.    Поясніть, чому адміністративно-територіальний устрій України не є досконалим.

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Масляк

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 15-08-2016, 17:57, Переглядів: 1756