Народна Освіта » Географія » § 8. Плани міст, схеми руху транспорту

НАРОДНА ОСВІТА

§ 8. Плани міст, схеми руху транспорту

Чи використовували Ви коли-небудь карти під час подорожей чи походів? Пригадайте, як саме.

Плани міст. Туристичні карти. Практично кожен із Вас хоча би раз у своєму житті використовував туристичні карти. Правильно їх називати картосхемами, тому що місцевість на них зо-

бражено не точно, вони мають високий рівень узагальнення, на них відсутні паралелі і меридіани.

Мабуть, кожен з вас хоча би раз у житті бачив, як невідомі люди на вулиці незнайомого для них міста з’ясовували, куди їм іти, за допомогою плану. У багатьох сучасних автомобілях існує комп’ютерна карта, яка в голосовому режимі підказує, куди потрібно їхати водієві. Таких елементарних прикладів використання карти у повсякденному житті можна навести багато.

Наведіть такі приклади з власного життя.

Якщо взяти, наприклад, атлас-довідник Києва, то головним його змістом є пронумеровані картосхеми різних мікрорайонів міста. На них зображено вулиці столиці з пронумерованими будинками та деякими головними соціально-культурними й історичними об’єктами. Якщо мати такий атлас, то не треба запитувати, як дістатися до того чи іншого потрібного будинку в Києві, на певну вулицю, до необхідної станції метро. Наприкінці довідника є покажчик вулиць, за яким потрібну вулицю знаходять на вказаній сторінці довідника, де її позначено на картосхемі. Вулиць є багато, тому для спрощення пошуку аркуш паперу поділено на однакові за площею частини.

Наші пошуки будуть схожими на гру «Морський бій» — сторінку розкреслено на квадрати, кожен з яких пронумеровано буквами і цифрами по горизонталі та по вертикалі, а далі все просто... На першій сторінці у верхньому лівому куті (А1) знаходиться необхідна нам вулиця, але там зображено лише її частину і потрібного номера будинку немає, тоді переходимо до іншої сторінки, у нижній лівій частині якої (Б1) знаходимо і відповідну вулицю, і потрібний нам будинок.

Практичне використання планів міст та схем руху транспорту. Якщо Ви ще не відвідали перлину України світового значення — місто Львів, то радимо Вам зробити це якомога швидше. Прибувши до міста, придбайте туристичний план міста з назвою «Львів. Центр міста», який виготовлено в масштабі 1:8000.

Чому ми назвали Львів культурно-історичним центром світового значення? Підготуйте про це повідомлення.

Окрім назв вулиць і окремих будинків (на кожному з них позначено номер), дана картосхема міста має умовні знаки. Ко-

ричневим кольором позначено житлову забудову, а сірим — не-житлову, зеленим — парки, сади. Користуючись картосхемою міста, можна «намалювати» власний туристичний маршрут, наприклад, від залізничного вокзалу до площі Ринок проспектом Свободи від пам’ятника Тарасові Шевченку до оперного театру тощо.

З іншого боку туристичної картосхеми Львова вміщено фотографії пам’ятників і скульптур міста, короткий опис визначних місць міста, вулиць та площ. Саму ж картосхему поділено вертикальними і горизонтальними лініями на відомі вже нам квадрати. Вертикальним бокам їх відповідають літери українського алфавіту (на звичайній карті — це географічна довгота), горизонтальним — цифри від 1 до 10 (це як на карті — географічна широта). Таким чином, кожен квадрат позначено літерою і цифрою, наприклад, Л9. Знайшовши в переліку вулиць ту, що потрібна нам, визначаємо, в якому квадраті вона знаходиться, і без зусиль знаходимо потрібну нам адресу чи визначне місце.

Скориставшись картосхемою Львова (мал. 20) (електронний режим доступу: http://map.lviv.ua), назвіть вулиці, якими треба рухатися від театру опери та балету ім. С. Крушельницької, що на площі Свободи, у напрямку до Музею-Арсеналу, що на Підвальній вулиці. Визначте напрямки та азимути Вашого руху.

 

Особливу групу складають картосхеми і атласи, на яких позначено різні шляхи сполучення. Упродовж останніх років в Україні видано низку «Атласів автомобільних доріг». Вони мають різний масштаб і формат.

Але практично на всіх картосхемах нанесено ті самі об’єкти.

Це автошляхи, залізниці, перевали, морські порти і морські залізничні поромні переправи, готелі, аеропорти, митниці, населені пункти, кордони і межі, річки, озера, водосховища, канали тощо.

Скориставшись онлайн-схемою руху транспорту Тернополя (електронний режим доступу: detraneport.com.ua), поясніть, як може використати його інформацію пересічний мешканець міста.

 

Інші види карт та картосхем. Крім туристичних карт і планів, сьогодні використовується картографічна продукція і для спорту, зокрема для проведення змагань зі спортивного орієнтування, туризму, квестів тощо (мал. 21). Мабуть, найпопулярніпіим є спортивне орієнтування. Це дуже захопливий вид спорту, близький до інтелектуальної гри. Тут застосовуються спеціальні спортивні карти, зокрема з масштабом 1:15000. На відміну від звичайних топографічних карт, вони детально відображають місцевість.

Чи доводилося Вам використовувати подібні карти або брати участь у їх складанні?

У засобах масової інформації, у рекламі і т. ін. використовують так звані карти-ілюстрації. Вони з’явилися не в наш час. Навіть Леонардо да Вінчі малював такі карти. Відомі вони й у виконанні знаменитого німецького художника і гравера А. Дюрера. Застосовуються такі карти-ілюстрації в різних художніх творах, особливо пригодницького жанру (жал. 22).

І, нарешті, картографічні забавки у вигляді карт-карика-тур — це зображення людсьрюю фантазією чогось карикатурного в обрисах якихось країн. Особливо люблять художники зображати Італію у вигляді чобота, Нікарагуа — у вигляді голови розлюченого собаки тощо (мал. 23). Окупація Росією укра-

їнського Криму теж дала поживу для художників-карикатуристів, я?;і зображають цей півострів у вигляді острова з різноманітними домальовками на актуальну тематику.

 

Атласи або плани міста спрощують пошуки необхідного об’єкта. Яр; і будь-яке картографічне зображення, плани міст мають умовні позначення і поділяються на окремі частини — квадрати для спрощення пошуку.

Сьогодні у вільному доступі існує багато онлайн-карт та планів, які є достатньо простими у використанні. Створено багато туристичних карт і планів для проведення змагань зі спортивного орієнтування, туризму, квестів тощо.

ЗАПИТАННЯ Й ЗАВДАННЯ

1.    Зробіть підбірку карт, наявних у кабінеті географії, шкільній та домашній бібліотеках. Перегляньте їх та визначте їхнє призначення.

2.    Пригадайте літературні твори, в яких ішлося про карти, що були ілюстровані картами або планами місцевості.

3.    Спробуйте разом із батьками створити туристичний маршрут вихідного дня за допомогою онлайн-карти Google (електронний режим доступу: maps.google.com.ua).

ГЕОГРАФІЧНА КАРТАТА РОБОТА З НЕЮ

Французький картограф Луї-Олександр Бертьє у XVIII ст. для показу переміщення військ став накладати на топографічну карту схеми, нанесені на прозору плівку. Сьогодні такий спосіб спільного відображення даних про місцевість та явища і події, що на ній відбуваються, використовується всіма.

У 1956 р. в Массачусетському технологічному інституті Поль Робертс уперше запропонував програму формування цифрової моделі рельєфу, а в 1958 р. Чарльз Міллер та Боб Ла Флемм подали думку про свій метод створення цифрової моделі.

Карти українських земель, створені польськими картографами в середині XVII ст., коли більша частина території України входила до складу Польського королівства, були детальнішими й точнішими від інших. Найвідомішою є «Спеціальна карта України» Гійома де Бо-плана з масштабом близько 1:450 000, укладена на восьми аркушах.

ЗАПИТАННЯ ДЛЯ ІНДИВІДУАЛЬНОЇ БЕСІДИ

1.    Поясніть, як Ви зрозуміли, що таке методи дослідження географічної науки. Назвіть найсучасніші з них.

2.    Укажіть відмінності географічних і топографічних карт та планів місцевості. Назвіть способи їх використання в повсякденному житті.

3.    Чия професійна діяльність пов'язана з використанням географічних та топографічних карт? Поясніть, як саме їх використовують.

4.    Чи завжди зміни в природі та навколишньому середовищі вчасно відображаються на картах? Чи мають наслідки для життєдіяльності людини ці відставання?

5.    Поясніть, як використовують градусну сітку, зображену на картах.

ПИСЬМОВІ ЗАВДАННЯ

Практична робота 1.

Тема. Визначення напрямків, відстаней, площ, географічних і прямокутних координат, висоти точок за топографічною картою.

Завдання:

1.    Поясніть, що таке географічна широта і довгота, як їх позначають на карті. Визначте за допомогою фізичної карти шкільного навчального географічного атласу географічну широту і довготу столиці нашої держави та Вашого обласного центру.

2.    Визначте за допомогою топографічної карти шкільного навчального атласу найвищу точку зображеної території. Укажіть, у якому напрямку та на якій найкоротшій відстані від неї розташована найближча водойма. Визначте географічні та прямокутні координати цієї висоти.

ВИКОРИСТОВУЄМО ДОДАТКОВІ ДЖЕРЕЛА ГЕОГРАФІЧНИХ ЗНАНЬ

1.    У ранньому Середньовіччі територія України знайшла своє відображення на так званих примітивних монастирських картах “Марра Мипбі», в описах і картах арабських географів. Наприкінці XIII - у XVI ст. значне поширення одержали карти-портолани, серед яких є багато карт Чорного моря. Підготуйте коротке повідомлення про ці карти.

2.    Підготуйте повідомлення про одне з відомих Вам електронних картографічних джерел.

ПРАЦЮЄМО В ГРУПІ

Проаналізуйте зміст тексту і дайте відповіді на запитання.

Туристичний атлас Барселони з планом міста зовні має вигляд вузького часопису розмірами 10 х 20 см і починається з картосхеми розташування міста на карті Західної Європи. Далі йде транспортна схема міста, в основу якої

покладено метрополітен. Визначні місця позначено на картосхемах окремих кварталів і подано їх короткий опис. На завершення пропонується декілька картосхем Барселони різного масштабу. Загальний план міста — компактний, його не треба розгортати, він надрукований на цупкому папері, який зменшується, складаючись утричі, і тому не рветься.

Туристичний план Лондона розкладається і перетворюється на аркуш паперу величиною 1 м х 70 см. Відрізняє його від інших планів міст те, що тут позначено на окремій схемі лінії метрополітену і залізниці, а також на зворотному боці представлено карту Англії, Уельсу і Північної Ірландії. Шотландія сюди не потрапила, мабуть, з метою економії місця. На плані є доволі багато реклами.

Запитання для обговорення:

1.    Чому видавці планів та схем міст намагаються зробити їх якомога меншими?

2.    Яка корисна інформація, окрім самого плану міста, зазвичай має міститися в таких друкованих виданнях?

ПРОВОДИМО НАУКОВО-ТВОРЧИЙ ПОШУК

Дослідження

Прокладання маршрутів за топографічною картою та їх обґрунтування.

Завдання 1. Прокладіть за топографічною картою умовний маршрут і дослідіть його.

Де Вам доведеться обходити важкопрохідні ділянки? По якій місцевості Ви будете це робити? Чому саме цей обхідний шлях Ви обрали? Які орієнтири Ви обрали і чому? Що вам доведеться робити, якщо Ви будете йти густим лісом рівнинною місцевістю або рухатиметесь уночі?

За топографічною картою можна визначати напрямки за кілометровою сіткою та дійсним (географічним) меридіаном. Однак в Україні, враховуючи її географічне розташування, похибка між напрямком магнітного меридіана (північним кінцем магнітної стрілки компаса), дійсним (географічним меридіаном) і північним напрямком кілометрової сітки є невеликою і в реальному житті нею можна нехтувати.

Завдання: 2. Вимірювання відстаней за картою. Це Ви можете зробити кількома способами. Якщо Вас цікавить пряма відстань між двома об'єктами, наприклад, містами, Вам необхідно використати лінійку або циркуль-вимірювач.

Поясніть, як Ви будете використовувати циркуль-вимірювач.

Для вимірювання відстані конкретної дороги, довжини річки, загорожі, необхідно або поділяти ці відстані на окремі відрізки і вимірювати кожен окремо, а потім складати докупи, або використовувати прилад курвіметр.

Розкажіть, що таке курвіметр, як і з якою метою його використовують.

ЕЛЕКТРОННА КНИЖКОВА ПОЛИЦЯ

Проаналізуйте картографічні джерела. Вкажіть їх недоліки.

Електронний режим доступу:

•    maps.visicom.ua — інтернет-версія карти України;

•    map.online.ua — карти.

 

Географічний простір — це величезна за протяжністю сфера взаємодії космічних чинників із земними, у межах якої особливе місце належить географічній оболонці Землі через наявність у ній органічного світу, що робить їі надзвичайно складною за будовою, властивостями і динамікою.

Географічний простір охоплює сферу взаємодії космічних чинників із земними. На різних вертикальних рівнях ця взаємодія має свої особливості. У рамках географічного простору розрізняють близький космос, високу атмосферу, географічну оболонку та підстилаючу кору.

Вивчення географічного простору дозволяє зрозуміти суть багатьох природних явищ і фізико-географічних процесів. Тож далі піде мова про явища та процеси в межах географічного простору України.

ПРАЦЮЮЧИ НАД РОЗДІЛОМ II, ВИ:

дізнаєтеся про істотні ознаки політичної карти, особливості географічного положення України;

навчитеся розрізняти фізико-, економіко-, політико-гео-графічне положення держави; визначати за допомогою карти протяжність території України в градусах і кілометрах; ознайомитеся із суходільними і морськими кордонами України;

усвідомите відмінності між поняттями «країна», «держава», « залежна територія », «невизнані держави».

Тема 1. Україна на політичній карті Європи іі світу

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Масляк

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 15-08-2016, 17:56, Переглядів: 2535