Народна Освіта » Географія » § 6. Геоінформаційні та сучасні навігаційні системи

НАРОДНА ОСВІТА

§ 6. Геоінформаційні та сучасні навігаційні системи

1.    Назвіть відомі Вам види картографічних зображень Землі.

2.    Укажіть сфери життя суспільства, де використовується картографічна інформація.

Географічні інформаційні системи (ГІС) — автоматизовані комп'ютерні системи, призначені для збирання, зберігання, обробки, аналізу та візуалізації (подання) інформації у вигляді тексту, карт, таблиць, графіків тощо.

 

Географічні інформаційні системи. Першим прикладом географічного та картографічного аналізу інформації вважають роботу доктора Джона Сноу в Лондоні у 1854 р. Він використовував карту з позначенням випадків смертності від холери для визначення джерела інфекції.

 

Географічна інформація використовується повсюдно як у наукових дослідженнях, так і в розвитку господарства. Вона є необхідною під час планування і прогнозування всіх сфер суспільного життя та розвитку. Ми з Вами у щоденному житті також постійно користуємося цією інформацією. Нас кожного дня цікавить, яка температура повітря, чи буде дощ або сніг тощо. Ми чуємо про землетруси і цунамі у світі, виверження вулканів і торнадо. Нас хвилює рівень забруднення повітря і радіаційний фон.

Ми хочемо поїхати відпочивати до теплих країн і запасаємося різною географічною інформацією про них, купуємо туристичні довідники та картосхеми (мал. 14).

Пригадайте, якими картографічними матеріалами Ви та Ваша родина користувалися останнім часом.

Електронне збирання, накопичення і зберігання географічної інформації створює передумови для її постійного використання в найрізноманітніших формах. Однією з найпоширеніших є виведення географічних гсарт різного змісту на дисплей комп’ютера або на принтер задля отримання їх паперових варіантів. Особливо зручними для використання географічних карт на дисплеї сьогодні є планшети.

Бази ПС нині ростуть як на дріжджах. Сьогодні сюди надходить географічна інформація з усього світу від найрізноманітніших джерел. До них належать дані стаціонарних та експедиційних досліджень нашої планети, космічний моніторинг

 

Землі, матеріали статистичних довідників, навчальних підручників і посібників, карти, плани і картосхеми, дані аерофотозйомки тощо. Головним завданням ГІС сьогодні є впорядкування, систематизація величезного масиву географічної інформації, який постійно збільшується, і використання її за допомогою відповідних комп’ютерних програм у вигляді, доступному для освоєння людьми різних професій (мал. 15).

Перші ГІС були доступними лише для великих установ, адже розміщення обчислювальної апаратури та банків просторових даних у вигляді перфогсарт або перфострічок потребувало великих приміщень. Широковідомі сьогодні продукти ПС почали з’являтись у 80-х рр. минулого століття. У 1982 р. вийшли AutoCad та Acrlnfo, наприкінці 80-х з’явилася Maplnfo, у 1994 р. — ПС Arc View 2.0 компанії ESRI. З нею можна було працювати на звичайних персональних комп’ютерах, тому саме ця програма зробила ГІС доступними практично для всіх компаній та організацій.

Звичайно, суспільний розвиток постійно змінює потреби в географічній інформації. Країни, які інтенсивно освоюють нові землі, наприклад, Бразилія, потребують складання топографічних карт, даних космічного моніторингу, реєстру природних умов і ресурсів. Швидкий економічний розвиток і великі обсяги будівництва вимагають великого масиву інформації для складання планів і проектів будівництва міст і господарських об’єктів. Загострення екологічних проблем та глобальне потепління потребують використання даних глобального моніторингу довкілля. Усе це вимагає чіткої класифікації окремих підрозділів ГІС. Сьогодні виділяють такі групи ГІС: кліматичні, екологічні, ресурсні, рекреаційно-туристичні, лісогосподарські, військові тощо.

Сучасні навігаційні системи. Сьогодні в географічних дослідженнях велике значення мають глобальні супутникові навігаційні системи GPS, GALILEO, SBAS, GBAS, ГЛОНАСС тощо. Вони складаються з мережі штучних супутників Землі і наземного обладнання. Ці системи призначені для визначення місцезнаходження об’єктів земної поверхні в географічній системі координат, точного часу подій, напрямків та швидкості переміщення об’єктів на території, акваторії і в повітряному просторі. Вони мають міліметрову точність у глобальному вимірі. Через це зазначені навігаційні системи використовуються для фундаментальних і детальних прикладних наукових досліджень, побудови цифрових географічних карт і кадастрів природних ресурсів тощо. Провідну роль глобальні супутникові навігаційні системи відіграють у навігації, тобто в керуванні авіаційними, морськими та наземними транспортними засобами і здійсненні контролю за їх переміщенням у будь-якій точці нашої планети.

Спробуйте ознайомитися з указаними навігаційними системами, використавши Інтернет. Поділіться інформацією з однокласниками.

Земну поверхню періодично закривають хмари, що ускладнює її моніторинг. Тому в наш час дедалі інтенсивніше використовуються безпілотні літальні апарати з найсучаснішими приладами дистанційного вивчення довкілля. Застосовуються вони і під час військових навчань.

ГІС — це автоматизовані комп’ютерні системи, призначені для збирання, зберігання, обробки, аналізу та візуалізації просторової інформації. Виділяють такі групи ГІС: кліматичні, егеологічні, ресурсні, рерсреаційно-туристичні, лісогосподарські, військові тощо.

У географічних дослідженнях велике значення мають глобальні супутникові навігаційні системи.

ЗАПИТАННЯ Й ЗАВДАННЯ

1.    Поясніть, що таке геоінформаційні системи. Чому сучасне життя вимагає дедалі більшого використання географічної інформації?

2.    Коли і для чого почали використовувати картографічний метод подання інформації?

3.    Представники яких професій і для чого потребують картографування інформації?

4.    Поясніть, чому саме при керуванні авіаційними, морськими та наземними транспортними засобами використовують ГІС.

Тема 2. Топографічні карти

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Масляк

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 15-08-2016, 17:55, Переглядів: 4667