Народна Освіта » Географія » § 61. Природні умови і ресурси області

НАРОДНА ОСВІТА

§ 61. Природні умови і ресурси області

ПЕРШ НІЖ ЧИТАТИ, ПРИГАДАЙТЕЇ

Назвіть природні зони, у яких розташована територія України.

Дайте визначення «природним ресурсам» і назвіть головні їхні види.

І Регіональні особливості природи. Великі розміри території України та її розташування у різних природних зонах зумовило помітні відміни у природі між її регіонами, що значно впливає на життя і побут населення.

Більшість областей розташовано у межах рівнинного рельєфу. Винятком є лише Закарпатська, Львівська, Івано-Франківська і Чернівецька області, частина яких зайнята Українськими Карпатами. А крайній південь APK зайнятий Кримськими горами. Ці особливості зумовлені пануванням у межах території країни великої тектонічної структури - Східноєвропейської платформи. У рельєфі їй відповідає Східноєвропейська рівнина. Натомість па південному заході і на крайньому півдні Кримського півострова розташовані молоді складчасті системи, що є частинами Альпійсько-Гімалайського поясу.

Утім не кожна область має однаковий, як за абсолютними, так і за відносними висотами, рівнинний рельєф. Так, Чернівецька область вирізняється серед інших регіонів найвищою абсолютною висотою рівнинної частини України (515 м). Значні абсолютні висоти характерні й для Донецької і Луганської областей, де вони сягають 250-350 м. Натомість південь Одеської, Миколаївської і Херсонської областей, навпаки, характеризується незначними висотами, що подекуди становлять лише 2—10 м.

Усі міжрегіональні відміни у рельєфі пояснюються місцевими особливостями тектонічної і геологічної будови. Серед таких важливі складові будови Східноєвропейської платформи - області щита і плити. У рельєфі їм відповідають височини і низовини, які складені неоднаковими гірськими породами. До того ж у межах території України поширені й інші структури — Донецька складчаста область. Скіфська платформа, з якими і пов’язані значні коливання висот.

Помітно різниться і клімат регіонів. Що далі на захід розташовані області, то клімат їхній м’якший - вологіший і зазвичай без різких стрибків температури упродовж року. Що східніше розташовані області, то суворіший клімат, за якого дуже морозні зими і спекотне літо є звичним явищем. Наприклад, для низовинної частини Закарпатської області типовою є коротка й тепла зима з температурою -2...—З °С. Літо тут тепле, але не спекотне, температура липня - близько +20 °С. Подібний клімат і Рівненської і Волинської областей, де взимку температура зазвичай лише -4...-5 cC, а влітку сягає +18...+19 cC. Натомість, у Луганській, Донецькій області клімат характеризується жарким і сухим літом з посухами, холодною й малосніжною зимою. Саме у Луганській області зареєстровано рекорд мінімальної температури в Україні — майже —42 °С. А в Донецькій області зареєстровано найвищу в Україні температуру +42 5C.

Відмінність між регіонами спостерігається і в розподілі внутрішніх вод. Це можна побачити на прикладі кількості річок, ставків і водосховищ {див. Додаток). Так, найбільше річок у західних вологіших областях: Закарпатська область має 9429 річок, Львівська - 8950 річок, Івано-Франківська - 8321 річку. Найменше річок у Херсонській області (20). Найбільші за обсягом водосховища збудовані в областях з посушливим кліматом — у Миколаївській, Луганській та Одеській областях.

Аналізуючи тематичні географічні карти, ви з’ясуєте, що відмінності між регіонами існують і за ґрунтово-рослинним покривом, тваринним світом, ландшафтами.

Слід також враховувати, що життя і побут населення значною мірою ускладнюватимуть несприятливі природні процеси і явища, які можуть мати місце на території вашого регіону. Тому з’ясуйте, чи не є характерними для вашої області, наприклад, ерозійні процеси (як у Донецькій, Житомирській або Черкаській областях), тривалі посухи і пилові бурі (як в Одеській, Херсонській, Запорізькій областях), суховії (як у Миколаївській або Дніпропетровській областях), зливові дощі і катастрофічні наводки (як у гірських районах Львівської та Івано-Франківської областей), заболочування (як у Волинській, Рівненській або Чернігівській областях) і землетруси (як у Закарпатській області або AP Крим) тощо.

НАУКОВІ ДИСКУСІЇ

Негативні наслідки від повеней і паводків проявляються на 27 % території України, де проживає майже третина населення. У Прикарпатському регіоні катастрофічні паводки за останні 10 років завдали збитків на мільярди гривень. Чи можна, на вашу думку, зменшити наслідки таких природних явищ?

І Регіональні особливості природних ресурсів. Безперечно, важливе значення мають не лише природні умови, а й природні ресурси, якими володіє область. Зважаючи на це, слід проаналізувати природно-ресурсний потенціал своєї області {див. Додаток). Йдеться про сукупність природних ресурсів, які наявні в області і які можна використати для розвитку господарства.

ГОЛОВНЕ

Кожний з регіонів України має свої особливості природних умов Регіони країни відрізняються за природно-ресурсним потенціалом.

ПЕРЕВІРИМО СВОЇ ЗНАННЯ І ВМІННЯ

1.    За Додатком «Площа регіонів України» визначте, на якому місці за цим показником розташована ваша область.

2.    Підготуйте повідомлення про особливості клімату своєї області.

3.    Визначте несприятливі природні процеси і явища, що ускладнюють життя й побут населення на території вашої області.

4.    Порівняйте природно-ресурсний потенціал своєї області і сусідніх областей, визначивши лідера і аутсайдера.

5.    Якщо вам доведеться змінити регіон проживання, який ви обрали б за схожістю природних умов? Відповідь обґрунтуйте.

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Пестушко

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 15-08-2016, 13:45, Переглядів: 1636