Народна Освіта » Географія » § 43. Природні умови ~ і ресурси чорного моря

НАРОДНА ОСВІТА

§ 43. Природні умови ~ і ресурси чорного моря

ПЕРШ НІЖ ЧИТАТИ, ПРИГАДАЙТЕ!

Які моря називаються внутрішніми?

Основні елементи рельєфу океанічного дна та властивості водних мас.

І Географічне положення, розміри, берегова лінія. Чорне море -внутрішнє море, що омиває південні береги України і належить до басейну Атлантичного океану. Воно простягається із заходу на схід на 1167 км, а з півночі на південь — на 624 км. Загальна площа акваторії — 422 тис. км2. Море займає велику тектонічну западину, що лежить у межах рухливої області альпійської складчастості. Його пересічна глибина - 1271 м, а максимальна - 2245 м. Північно-західна частина моря розташована на окраїнах Скіфської і Східноєвропейської платформ і утворює широку смугу шельфової зони з глибинами до 200 м. З океаном Чорне море з’єднується послідовністю з кількох морів і проток: протокою Босфор з Мармуровим морем, протокою Дарданелли із Середземним морем, яке через Гібралтарську протоку з’єднується з Атлантикою. На північному сході Чорне море через Керченську протоку сполучене з Азовським морем. Море омиває береги України, Росії, Грузії, Туреччини, Болгарії та Румунії.

Чорне море є залишком давнього океану Тегіс, що існував на місці сучасного моря 30-40 млн років тому. У неогеновому періоді з нього утворився Сарматський басейн. Потім його межі змінювалися, утворюючи солоні моря або прісноводні замкнуті басейни, що мали такі назви: Меотичне, Понтичне, Кіммерійське, Куяльницьке, Давньоевксинське, Карангатське, Новоевксинське. Сучасному Чорному морю усього 7 тис. років - вік за геологічними мірками невеликий.

Берегова лінія Чорного моря розчленована мало. E загальна довжина-4090 км, а в межах України - 1540 км. Найбільшим півостровом є Кримський, а найбільшими затоками - Джарилгацька, Каркінітська, Каламіт-ська і Феодосійська. Островів у морі мало, що пов’язано з тектонічною будовою. Найбільшими з них є Джарилгач, Довгий, Березань і Зміїний. Утворилися тут і намивні піщані коси, наприклад Кінбурнська і Тендрів-ська. У Чорне море в межах України впадає кілька великих річок, як-от: Дунай, Дніпро, Дністер, Південний Буг. Вони значно впливають на особливості водних мас моря, опріснюючи їх. На ділянках між річками узбережжя прорізують водойми, що сполучаються з морем, — лимани. На Чорноморському узбережжі найбільш відомі Дністровський, Хаджибей-ський, Куяльницький, Ти лі тульський і Дніпровський лимани.

Таке географічне положення моря суттєво вплинуло на його природні особливості: солоність, температуру, переміщення водних мас, формування течій та ін.

Найвідцаленішою географічною точкою території України є острів Зміїний, або Фідонісі. який знаходиться у північно-західній частині Чорного моря, за 37 км від Кілійського гирла Дунаю. Його площа - 1,5 км2. Належить до Одеської області.

І Клімат і водні маси. Клімат Чорного моря визначається положенням більшої його частини в субтропічному кліматичному поясі, а північної частини — у помірному. Зима тепла і волога, літо сухе і жарке. Узимку бувають сильні штормові вітри, пов’язані з проходженням середземноморських і атлантичних циклонів. А влітку море знаходиться під впливом Азорського максимуму, завдяки чому тут переважає безхмарна погода. У цей період року виникають грози і спостерігаються смерчі.

Температура поверхневих вод Чорного моря улітку становить 4-23...+25 °С, а на мілководді може досягати +27...+29 cC (мал. 103). Узимку пересічна температура води сягає +6...+9 °С, крім північно-західних і північно-східних частин, де в суворі зими море замерзає. Варто зазначити, що, починаючи з глибини 150 м і нижче, температура води залишається сталою і становить +9 cC.

Водний баланс Чорного моря формується за рахунок річкового стоку (360 км3 на рік), атмосферних опадів (230 км3), глибинної течії більш солоних середземноморських вод через протоку Босфор (175 км3) і верхньої течії опріснених азовських вод через Керченську протоку (ЗО км3). Віддача води відбувається переважно через випаровування (360 KMif на рік), через глибинну течію в Азовське море (20 км3) і поверхневу течію в Середземне (210 км3). Такий баланс сприяє загальному опрісненню морської води і формує вертикальні' зміну її солоності. На поверхні вона становить 17—18 %о, на глибині до 100 м — 19-20 %о, а в придонних шарах досягає 22—23 %о.

Рівень води в морі протягом року змінюється, що зумовлено стоком річок, припливами і відпливами, згінно-нагінними вітрами. Припливно-відпливні коливання води становлять у середньому 8—10 см. Амплітуда згінно-нагінних коливань перевищує 40—60 см, а біля північно-західних берегів - навіть 1,5 м. Хвильові процеси в Чорному морі пов’язані з циклонами. Восени і взимку під час штормів хвилі виростають до 5—6 м, а іноді — до 10-14 м.

Характерною особливістю природних умов Чорного моря є існування в ньому постійного шару сірководню. Водні маси моря мають ніби два поверхи. Перший поверх (13 % об’єму) утворюють поверхневі водні маси, що містять кисень, у них розвиваються мікроорганізми, тварини і рослини. Починаючи з глибини 150-200 м і до дна, розмістився другий поверх, води якого насичені отруйним газом сірководнем, де може існувати лише певний вид бактерій. Цей шар становить 87 % об’єму моря.

І Органічний світ. Рослинний і тваринний світ Чорного моря зосереджений переважно в поверхневому шарі води, збагаченому киснем (мал. 104). Усього в морі налічують понад 620 видів рослин і понад 2 тис. видів тварин, у тому числі 180 видів риб. З них промислове значення мають білуга, осетер, оселедці, хамса, кефаль, ставрида, скумбрія, ту-

нець. Досить поширені бурі, червоні та зелені водорості. У зелених і бурих водоростях оселяються морські йоржі й мідії, а на прибережних донних пісках — раки, молюски, камбала. У заростях морської трави зостери живуть креветки та морські голки і коники. Глибше зустрічаються гребінці та устриці, ще нижче — губки, мідії і червоні водорості. Найближче до сірководневого шару занурюються особливі види молюсків. У морі мешкає три види дельфінів, є й хижаки, зокрема акула-катран.

І Використання та охорона природних морських ресурсів. У Чорному морі здавна виловлюють хамсу, білугу, скумбрію, шпроти, ставриду та інші види риб. На шельфі знайдено поклади нафти і газу. На глибині 80-140 м біля західного узбережжя Кримського півострова заслуговують на увагу залізомарганцеві руди. В акваторії моря відкрито великі запаси будівельних пісків і гравію. На мілководді невичерпними є поклади черепашнику, який можна використовувати в будівництві і для виробництва скла. Активне використання цих і багатьох інших ресурсів Чорного моря є серйозною загрозою забруднення морських вод.

Чорне море відіграє велику роль у внутрішніх і зовнішніх транспортних зв’язках. Тут розміщені найбільші порти України: Одеса, Іллічівськ, Південний, Миколаїв, Херсон, Севастополь, Ялта, Феодосія, Керч.

Екологічна ситуація в морі досить складна, що зумовлено забрудненням води стічними і зрошувальними водами, нафтопродуктами, промисловими відходами, нераціональним використанням біологічних ресурсів. Відбувається постійне скорочення рибних і рослинних ресурсів. Деякі з них опинилися на межі вимирання і потребують охорони. В останні десятиріччя спостерігається зменшення поверхневого кисневого шару води.

Для охорони біотичних ресурсів створено заповідники: Дунайський і Чорноморський біосфсрні, а також Карадазький, «Мис Мартьян», Кримський природні. Вони охоплюють як ділянки суходолу, так і морську акваторію. Заборонено промисел чорноморських дельфінів. До Червоної книги занесено ряд тварин і рослин (дізнайтесь, які саме).

ГОЛОВНЕ

Чорне море є залишком давнього морського басейну в межах рухливої області альпійської складчастості.

Особливості клімату морл визнзчаютьсл розташуванням більшої його частини в субтропічному кліматичному поясі, а північної частини - у помірному.

Морська вода, починаючи з глибини 150-200 м аж до дна, насичена сірководнем. Різноманітне життя в морі зосереджене лише в поверхневому шарі.

Екологічна ситуація 8 морі досить складна, що зумовлено забрудненням води стічними і зрошувальними водами, нафтопродуктами, промисловими відходами, нераціональним використанням біологічних ресурсів.

ПЕРЕВІРИМО СВОЇ ЗНАННЯ І ВМІННЯ

1.    Назвіть і покажіть на карті головні елементи берегової лінії Чорного моря.

2.    Опишіть кліматичні умови Чорного моря.

3.    Укажіть основні риси фізико-географічних умов Чорного моря.

4.    Поясніть особливості водного балансу та циркуляції води в Чорному морі.

5.    Назвіть найважливіші екологічні проблеми Чорноморського басейну

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Пестушко

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 15-08-2016, 13:33, Переглядів: 2945