Народна Освіта » Географія » § 38. Природні зони україни. Зона мішаних і широколистих лісів

НАРОДНА ОСВІТА

§ 38. Природні зони україни. Зона мішаних і широколистих лісів

ПЕРШ НІЖ ЧИТАТИ, ПРИГАДАЙТЕ!

Природні зони помірного географічного поясу.

На яких материках поширена зона мішаних і широколистих лісів?

І Географічне положення. Зона мішаних і широколистих лісів розташована в північній частині України і належить до Східноєвропейської фізико-географічної країни. Вона займає близько 113 тис. км2, що становить майже 20 % території країни, простягаючись із заходу на схід майже на 750 км, а з півночі на південь — на 150—250 км. Природна зона охоплює більші частини Волинської, Рівненської, Житомирської, Київської, Чернігівської областей, а також північні частини Львівської, Тернопільської, Хмельницької та Сумської областей. її південна межа проходить поблизу

 

таких населених пунктів: Рава-Руська -Львів — Золочів — Кременець - Шепетівка — Житомир - Київ — Ніжин - Кроле-вець — Глухів. Ця межа чітко окреслена рельєфом, ґрунтами, рослинністю і характером ландшафтів. На південному заході зони, південніше Луцька і Рівного, розташована Волинська височина, на території якої переважають лісостепові ландшафти. Цю територію називають Мале Полісся, і вона розглядається в ландшафтному районуванні окремо від зони мішаних і широколистих лісів.

Ь Особливості природних умов. Зона мішаних і широколистих лісів отримала свою назву від переважання на цій території лісових ландшаф-тів, а саме: мішаних лісів із хвойними й листяними деревами та окремих ділянок із широколистими породами дерев.

Рельєф зони переважно низовинний, основну роль відіграли піщані й піщано-глинисті відклади льодовикового походження. Після Дніпровського зледеніння тут сформувалися зандрові рівнини, моренні пасма й еолові форми рельєфу. На північному заході й північному сході утворилися карстові форми рельєфу. Для підвищених територій характерні вузькі й глибокі річкові долини, моренні горби, яри і балки.

Клімат. Зона мішаних і широколистих лісів розташована в Атлантико-континентальній кліматичній області, тому тут переважає помірно-континентальний клімат з теплим і вологим літом і порівняно м’якою зимою. Річний радіаційний баланс становить 1700—1850 МДж/м2. Кількість сонячних годин змінюється із заходу на схід від 1500 до 1800 год на рік. Середня температура в липні змінюється з півночі на південь від 17 до 19 °С, а пересічна температура січня знижується із заходу на схід від -4,5 до 8 cC, що зумовлено відповідною циркуляцією повітряних мас. Проте спостерігаються і значні температурні відхилення від середньорічних показників. Так, мінімальні температури в січні можуть сягати -32...-39 cC, а максимальні температури липня—серпня +33...+39 °С. Вегетаційний (безморозний) період триває від 160 днів на сході до 180 днів на заході. Погодь* в зоні лісів здебільшого визначають поширення атлантичних, континентальних та арктичних повітряних мас, а меншою мірою — тропічних. Основну кількість опадів приносять атлантичні циклони. У середньому тут випадає 600—700 мм опадів на рік: 75-80 % опадів випадає у вигляді дощу і лише 20—25 % — у вигляді снігу. Показник випаровуваності становить 400-450 мм, коефіцієнт зволоження більше від одиниці, що зумовлює надмірну зволоженість зони. Більшість опадів припадає на теплу половину року. Стійкий сніговий покрив утримується 90—100 днів. Переважають західні вітри із середньою швидкістю 3—5 м/с.

Внутрішні води. Кліматичні умови, рельєф, геологічна будова цієї території сприяли формуванню густої річкової мережі, утворенню значної кількості різноманітних озер, боліт, великих запасів підземних вод. Середня густота річкової сітки становить 0,29 км/км2, а в деяких районах і 0,5 км/км2. Річки природної зони належать до басейнів Дніпра і Західного Бугу. Найбільшими притоками Дніпра є Прип'ять і Десна. Для річок характерний мішаний тип живлення з тривалою весняною повінню та зимовою меженню. Значні тут запаси й підземних вод. Також дуже поширені низинні й перехідні болота з річковим і підземним живленням.

У зоні мішаних і широколистих лісів є значна кількість озер. Найбільше з них карстового (Шацькі озера - Світязь, Пулемецьке, Луки, Люцимир), заплавного {Тур, Любязь, Нобель) і льодовикового (Нечимне) походження.

Світязь - одне з найбільших за об’ємом прісноводне озеро і найглибше озеро природного походження в Україні. Належить до групи Шацьких озер, що у межиріччі Прип’яті й Західного Бугу. Світязь чимось схожий на море - у вітряну погоду його хвилі досягають півтораметрової висоти. Площа озера становить 2622 га, довжина - 9225 м, ширина -4000 м, максимальна глибина - 58,4 м, середня глибина - 6,9 м.

Переважаючими ґрунтами є дерново-підзолисті глейові та болотно-лучні ґрунти, які охоплюють понад 95 % території зони. Під широколистими лісами сформувалися сірі лісові та окремі ділянки чорноземів опідзолених. Характерною особливістю ґрунтового покриву є їх строкатість — одні типи ґрунтів часто змінюються іншими.

Основними типами рослинності є лісова, лучна і болотна. Ліси охоплюють близько ЗО % території природної зони (мал. 86). Тут ростуть переважно соснові (бори), сосново-дубові (субори), дубово-грабові (груди), сосново-дубово-грабові (сугрудки), вільхові (вільшняки) та березові (березняки) ліси. Окремими д шпика ми трапляються ялинові ліси (рамені). На лісистість території негативно вплинула господарська діяльність людини.

Крім лісових масивів, у зоні є природні безлісі території - луки, болота, опілля і території, які залишилися без лісів унаслідок вирубування. Близько 10 % площі знаходиться під лучними ландшафтами в заплавах річок.

Тваринний світ зони представлений переважно лісовими видами. Типовими ссавцями є лось, благородний олень, козуля, дика свиня, вовк, лисиця, заєць, бобер, видра та інші. Серед птахів переважають качки, кулики, мартини, дятли, берегові ластівки, лелеки, глухарі, тетеруки. У водоймах мешкає понад ЗО видів риб. Найпоширенішими є короп, лящ, карась, сом, щука, окунь, плітка, лин та інші.

Ландшафти зони мішаних і широколистих лісів досить різноманітні. Вони змінюються як із заходу на схід, так і з півночі на південь. Поширеними є моренно-зандрові рівнини під борами та суборами, болотні та опільські низовинно-височинні ландшафти. На півдні зони поширені острівні опілля з ландшафтами північнолісостепового типу.

Зона мішаних і широколистих лісів в Україні представлена своєрідним ландшафтним регіоном Східно-Європейської фізико-географічної країни — Поліссям, який розташований у межах України, Білорусі, Росії. Українське Полісся є його південною частиною і за особливостями територіальної ландшафтної структури поділяється на такі фізико-географічні області: Волинське Полісся, Житомирське Полісся, Київське Полісся, Чернігівське Полісся, Новгород-Сіверське Полісся.

Нечимне - одне з небагатьох в Україні озер льодовикового походження. Воно має невелику площу (9 га), довжину близько 290 м і ширину - 180 м. Його улоговина округлої форми, береги пологі й низькі. Озеро безстічне, живиться переважно атмосферними опадами, узимку замерзає. Лежить озеро у глухому незайманому лісі, поросле очеретом і осокою. На водяному плесі красуються глечики та лілії. Його дно. здається, підступає так близько, що можна зачепити рукою. Проте це не так! Спробуйте опустити під воду жердину, і відчуєте, як вона увійде у дно, наче ложка в рідку сметану. Дна немає. Озеро тому й називають Нечимне, тобто його нічим не заміряти. Нині це озеро-ле-генда, яке оспівала Леся Українка в «Лісовій пісні», опинилося фактично на межі зникнення, оскільки дуже швидко перетворюється на болото. Причин цього явища вчені не знайшли.

І Використання та охорона природних ресурсів. Зона мішаних і широколистих лісів багата на лісові, земельні та водні ресурси. Тут зосереджено майже 50 % лісових ресурсів нашої держави. Природні умови зони сприятливі для розвитку сільськогосподарського виробництва та рекреації. Розробляються деякі види мінерально-сировинних ресурсів.

Природні комплекси зони зазнали негативного впливу від господарської діяльності. На значній території в результаті вирубування лісів та осушення боліт виникли антропогенні ландшафти - сільськогосподарські угіддя. Частка розораних земель доходить до ЗО % усієї площі. Проте господарська та інші види діяльності людини обмежуються тим, що більша частина зони знаходиться під негативним впливом наслідків аварії на Чорнобильській AEC.

Частина ландшафтів зони мішаних і широколистих лісів є нестійкими і вразливими до небезпечних природних і антропогенних процесів. Серед природних таких процесів найбільш поширені заболочування, перезволожений земель, карстування, часткова ерозія, розвіювання пісків.

Подальше використання природно-ресурсного потенціалу зони потребує проведення відповідних природоохоронних заходів, тому значна увага приділяється охороні навколишнього середовища Українського Полісся. Із цією метою в його межах створено Шацький (мал. 87) і Деснянсько-Старогутський національні природні парки, Рівненський, Поліський і Черемський природні заповідники, Дніпровсько-Тетерівське та Заліське заповідно-мисливські господарства, багато заказників, пам’яток природи та інших природоохоронних об'єктів, у яких зберігаються лісові масиви, заболочені ділянки, гідрологічні об’єкти, представники тваршнного світу.

ГЕОГРАФІЧНИЙ ІІІТЕРАКТИВ

За допомогою карти фізико-географічного районування та тектонічної карти з’ясуйте, у межах яких тектонічних структур розміщена зона мішаних і широколистих лісів. Як це вплинуло на рельєф зони? Позначте південну межу зони на контурній карті.

ГОЛОВНЕ

Зона мішаних і широколистих лісів розташована на півночі України.

Зональними особливостями є низинний рельєф, помірно-континентальний вологий клімат, переважання дерново-підзолистих, сірих лісових і болотно-лучних ґрунтів, лісової, лучної та болотної рослинності.

Сучасні ландшафти зони - це моренно-зандрові рівнини з борами і суборами, болотні, опільські низовинно-височинні під сільськогосподарськими угіддями. Нераціональне використання природних ресурсів і перетворення природних комплексів потребує проведення різноманітних природоохоронних заходів.

ПЕРЕВІРИМО СВОЇ ЗНАННЯ І ВМІННЯ

1.    Чому в зоні мішаних і широколистих лісів переважають лісові та болотні ландшафти?

2.    Обґрунтуйте встановлення південної межі зони мішаних і широколистих лісів України.

3.    Назвіть основні причини поділу зони мішаних і широколистих лісів на фізико-географічні області.

4.    Як змінювалися ландшафти зони внаслідок господарської діяльності людини?

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Пестушко

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 15-08-2016, 13:31, Переглядів: 5468