Народна Освіта » Географія » § 29. Водосховища та канали. Підземні води

НАРОДНА ОСВІТА

§ 29. Водосховища та канали. Підземні води

ПЕРШ НІЖ ЧИТАТИ, ПРИГАДАЙТЕ!

Яке призначення великих штучних водойм?

Як накопичуються під землею води і як вони залягають?

І Водосховища. Ці штучні водойми споруджують, як ви пам’ятаєте, для зберігання води, звідки вона забирається в потрібній кількості і в потрібний час на найрізноманітніші потреби. Усього в Україні споруджено понад 1100 водосховищ.

Половина загальної кількості водосховищ знаходиться в басейні Дніпра. Саме на Дніпрі розташована найбільша в країні група водосховищ, що належить до однієї річки. Це величезні сховища води, що за розмірами нагадують моря. Довжина їх понад сотні кілометрів, а ширина найбільших сягає 25—28 км. Нині від кордону з Білоруссю майже до гирла Дніпра таких морів-водосховищ аж шість.

Кожне з водосховищ, наче водна сходинка вниз, якими Дніпро «крокує» до Чорного моря. Завдяки їм тепер водою дніпровських водосховищ у будь-яку пору року може користуватися більш як половина населення нашої країни. Дніпровська вода напуває також понад половит·· зрошуваних у нас земель, а це майже 15 тис. км2. Завдяки великим каналам дніпровські водосховища «простягають руки допомоги» в далекі регіони країни, де також потрібна вода, наприклад на Донбас, у Крим тощо.

Завдяки морям на Дніпрі його вода виробляє ще й електроенергію. А сам Славутич тепер судноплавний на всьому протязі. Зрештою, дніпровські водосховища — це величезні «рибні квартири», де безліч смачних мешканців. Не випадково ж тут так полюбляють відпочивати жителі і гості України.

НАУКОВІ ДИСКУСІЇ

Існують думки щодо необхідності ліквідувати дніпровські водосховища. Адже спорудження гігантської дніпровської «драбини» спричинило серйозні небажані зміни в природі. Було затоплено близько 300 населених пунктів і чимало родючих земель та луків. Помітно змінився клімат прилеглих до водосховищ територій, виявилися підтопленими ґрунти, подекуди почали зникати звичні тварини і рослини. Вода водосховищ через бурхливе розмноження водоростей «цвіте», зменшуються рибні запаси. До того ж неабиякі хвилі, які здіймаються на рукотворних морях, продовжують руйнувати крутосхилі береги, і у водосховища щорічно змиваються тонни родючого ґрунту. 11

то на півдні вони, навпаки, постачають воду - як для населених пунктів, так і для зрошування сільськогосподарських угідь.

Най далі передає воду Північно-кримський канал, загальна протяжність якого становить понад 400 км. За його допомогою дніпровську воду подають з Каховського водосховища в посушливі степи Херсонщини та Північного Криму і аж до самої Керчі.

З Каховського водосховища розпочинається і Каховський канал. Упродовж 130 км він несе воду через посушливі землі Херсонської і Запорізької областей на південний схід України. Ще один велетенський канат - Дніпро-Донбас простягнувся більш як на 260 км від Дніпродзержинського водосховища до Сіверського Дінця. Його воду споживають у Харкові і на Донбасі.

У західному напрямку головна ріка України надсилає свої води, наприклад, у Кіровоградську область, через канат Дніпро—Інгулець, що з’єднує два водосховища — Кременчуцьке на Дніпрі і Олександрійське на Інгульці. Дніпропетровська область одержує воду з Каховського водосховища канатом Дніпро-Кривий Ріг.

Крім дніпровської води, канали на півдні України переносять води й інших річок. Таким є зокрема канат Сіверський Донець—Донбас та Інгулець кий канал — між р. Інгулець і Бузьким лиманом.

І Підземні води. Вони розподілені по території України дуже нерівномірно, утворюючи кілька підземних басейнів (мат. 70). Особливу цінність мають артезіанські води. З попередніх курсів географії ви пам’ятаєте, що так називають води, які внаслідок ряда причин самостійно піднімаються на поверхню.

Близько 65 % ресурсів підземних вод зосереджено в Дніпровсько-Донецькому та Волино-Подільському артезіанських басейнах. Дніпровсько-Донецький артезіанський басейн, що розташований переважно в межах

Дніпровсько-Донецької западини, є найбільшим в Україні. На нього припадає ледь не половина (49 % ) усіх ресурсів підземних вод країни. Він має прісні води, які самостійно підіймаються на поверхню з глибини подекуди 500—600 м. Води цього басейну використовуються, зокрема, для водопостачання Києва, Чернігова, Сум, Харкова, Полтави, Луганська та прилеглих територій.

Волино-Подільський артезіанський басейн розташований на північному заході України. Води цього басейну, що піднімаються з глибин 600 і більше метрів, надходять до Львова і Луцька, Хмельницького і Рівного, Тернополя.

Причорноморський артезіанський басейн пов’язаний з Причорноморською западиною. Прісні води цього басейну, що містяться на глибині до 200 м, використовуються для водопостачання південних областей країни — Одеської, Миколаївської, Херсонської, Запорізької, а також Криму.

Запаси підземних вод зберігаються також і в інших природних басейнах — в областях складчатості Карпат, Кримьких гір тощо (мал. 70). Однак вони мають менш сприятливі умови для формування підземних вод.

ГЕОГРАФІЧНИЙ ІІІТЕРАКТИВ

За даними сайта Державного агентства водних ресурсів України (http:// www.scwm.gov.ua/) з’ясуйте поточну ситуацію щодо запасів підземних вод в Україні; див. «Підземні води».

ГОЛОВНЕ

В Україні понад 1100 водосховищ, більшість з яких у басейні Дніпра.

Канали на Поліссі та в передгір'ях Карпат призначені для штучного водовідве-дення, а на півдні - для постачання води.

Підземні води розподілені по території України нерівномірно і утворюють підземні басейни.

Найбільшим в Україні є Дніпровсько-Донецький артезіанський басейн.

ПЕРЕВІРИМО СВОЇ ЗНАННЯ І ВМІННЯ

1.    Назвіть найбільші артезіанські басейни України.

2.    Схарактеризуйте значення для населення України штучних каналів.

3.    З'ясуйте, чи використовуються у вашому населеному пункті підземні води. До якого басейну вони належать і яке мають застосування?

5. Підготуйте коротку доповідь на тему «Дніпровські водосховища: користь і шкода».

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 7 (закінчення,

Позначення на контурній карті назв найбільших річок, озер, водосховищ, каналів; позначення боліт України.

Позначити на контурній карті артезіанські басейни: Дніпровсько-Донецький, Волино-Подільський, Причорноморський; водосховища: Київське, Канівське, Кременчуцьке, Каховське, Дніпровське, Дніпродзержинське; канали: Північнокримський, Дніпро-Донбас, Каховський; найбільші масиви боліт.

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Пестушко

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 15-08-2016, 13:27, Переглядів: 4219