Народна Освіта » Географія » § 27. Живлення і водний режим річок. Річковий стік і річкова долина

НАРОДНА ОСВІТА

§ 27. Живлення і водний режим річок. Річковий стік і річкова долина

ПЕРШ НІЖ ЧИТАТИ, ПРИГАДАЙТЕ!

•    Як впливає на характер річки рельєф?

•    Чим повінь відрізняється від паводка?

І Живлення і водний режим річок. Основними характеристиками річок є, зокрема, їхнє живлення і водний режим. Живлення річок України є мішаним, адже їхнім джерелом живлення є талі снігові, дощові і підземні води. Проте більшість наших рік живляться переважно талими сніговими водами. При цьому частка тих чи інших джерел живлення може змінюватися в межах басейну. Наприклад, у верхній частині басейну Дніпра на снігове живлення припадає близько 50 %, а на дощове і підземне відповідно 20 і ЗО %. Нижче за течією роль снігового живлення зростає до 85-90 %, підземного - зменшується до 10-15%, дощового майже немає.

Особливості живлення річок визначають їхній водний режим - зміну із часом рівнів і об’ємів води. Деякі зовнішні прояви таких змін вам уже відомі - це повінь і паводок, які характеризуються найбільшою водністю річки. Крім того, у режимі річки виділяють також межень - період найменшої її водності.

ГЕОГРАФІЧНИЙ ІІІТЕРАКТИВ

За даними сайта Державного агентства водних ресурсів України (http:// www.scwm.gov.ua/) з'ясуйте поточну ситуацію щодо водного режиму на ріках України; див. «Довідка про водогосподарську обстановку в

Україні».

Живлення і водний режим рівнинних і гірських річок України помітно відрізняється. На річках рівнин повінь спостерігається навесні (мал. бб), коли починає танути сніг і рівень води швидко підвищується: за добу вода підіймається на 20—40 см, інколи - на 100—200 см, а на окремих південних річках перевищує 300 см. Під час повені швидкість течії у рівнинних річок, яка зазвичай становить 0,2-0,3 м/с, зростає до 1,0 м/с і більше. Весняна повінь у середньому триває не більше 1,5 місяця. Потім рівень води знижується і влітку досягає свого мінімального значення. Незначне підвищення рівня води внаслідок тривалих дощів відбувається восени. Узимку, коли вода в річках охолоджується і поступово замерзає, наступає другий період низького рівня води в рівнинних річках.

«Хто живе біля води, для того повінь не новина» - засвідчує народна мудрість. І справді, щорічна повінь не дивує більшість мешканців України. Вони звикли до неї, а поети навіть оспівують цей стан річки. Наприклад, М. Рильський писав: «Розлилися води на чотири броди, веснонько, весна! Ніби збез-уміле, птаство дзвінкориле небо протина». Ці віршовані рядки нагадують нам про те, що більшість українських річок живиться талими сніговими водами і саме тому вони розливаються навесні.

Живлення і водний режим гірських річок, які живляться переважно дощовими водами, дещо відрізняються між собою в Карпатах і Криму. Річки Карпат (притоки Тиси, верхів’я Дністра, Пруту і Серету та деякі їхні притоки) мають постійну течію, пересихають дуже рідко і на короткий період, а малі річки іноді промерзають.

Кримські річки (Альма, Бельбек, Кача, Салгир, Чорна) швидко пересихають улітку, але під час дощів і після танення снігу за кілька годин наповнюються водою. Пересихання річок Криму зумовлено насамперед наявністю тріщинуватих вапняків, у порожнинах яких зникають водотоки.

Паводки і повені, які щорічно трапляються на багатьох річках України, нерідко стають катастрофічними. Практично не існує жодної території, де б не відчувався їхній негативний вплив. Часто потерпають від повеней райони Полісся, придунайські землі, Донбас і Крим. Але найбільшої шкоди від них зазнають гірські та передгірські райони Карпат, як-от у 1998 та 2001 р. А в 2008 р. на заході України стався найбільший за останні 60 років паводок. Серед природних причин цих явищ - не лише дощі й танення снігу високо в горах, а й також беззастережне вирубування лісу на схилах гір.

НАУКОВІ ДИСКУСІЇ

За останні десятиліття в Українських Карпатах повені частішають. Деякі дослідники вважають, що це пов’язано з глобальними змінами клімату. Проте є й інша думка, за якою в цьому винна людина. Лише за останні приблизно десять років у Карпатах було вирубано лісу ледь не в чотири рази більше, ніж посаджено. І оголені гірські схили тепер не можуть перешкоджати стрімким водним потокам, через це вода не затримується на високих місцях, а одразу ж бурхливими потоками рухається в долини і там переповнює річки.

І Річковий стік і річкова долина. Річковим стоком називають кількість води, що протікає у визначеному місці її річища за певний проміжок часу. Кількість води, що протікає у визначеному зіісці річища річки

за секунду, називається витратою води. Але основним показником і джерелом водних ресурсів є середня багаторічна величина річкового стоку. На рівнинній частині території України він зменшується відповідно до наростання континентальності клімату - з півночі на південь, а також із захода на південний схід. У горах у розподілі річкового стоку спостерігається вертикальна поясність.

У результаті руйнівної роботи річка має не тільки рідкий (водний), але й твердий стік. Ним називають увесь твердий матеріал, який переноситься річкою у завислому і розчиненому вигляді за певний проміжок часу (як правило, за рік). Найвищі показники твердого стоку мають гірські річки Українських Карпат і Криму, а також ті, що перетинають височини лісостепу і степу. Найменший твердий стік у річок лісової зони.

Важливими характеристиками річок є також падіння та похил, які залежать від складу гірських порід та рельєфу. Падіння річки вимірюється в метрах і визначається як різниця висот поверхні води між її витоком і гирлом. А похил річки, що вимірюється у м/км або см/км, розраховується як відношення падіння річки до її довжини на певній ділянці.

Ріки рівнин України мають широкі долини з пологими схилами і найменше падіння. Похил рівнинних річок не перевищує 10 м/км і зменшується вниз за течією. Так, наприклад, у верхів'ях Дніпра, де похил сягає найбільших значень, він становить близько 50 см/км. На території України, до якої Дніпро вступає біля гирла р. Сож, похил у середньому становить уже близько 10 см/км. А в області впадіння у Дніпровський лиман похил головної ріки України знижується до 0,1 см/км.

 

Для рік гірського типу характерними є неширокі, з крутими схилами долини. Річища неглибокі, ширина їх у верхній течії становить тільки 10—20 м і навіть у пониззі не перевищує зазвичай 100 м. Похил гірських річок значно перевищує похил річок рівнин, досягаючи у верхів’ях 60-70 м/км і більше. Так, наприклад, середній похил річки Прут біля витоку (в межах Карпат) сягає 100 м/км. Що більший похил річки, то більша швидкість й течії. У середньому вона перевищує 1 м/с, а під час повеней — 3-5 м/с. Найбільша швидкість течій ріки в Україні була зареєстрована в грудні 1993 р. і становила 7,14 м/с (25,7 км/год) - р. Мокрянка у с. Руська Мокра, що в басейні р. Тиса, у Закарпатській області.

На гірських річках часто трапляються пороги й водоспади. Серед таких найвідомішим є Учан-су — найвищий в Україні. Вода Учансу спадає майже прямовисно з вапнякового уступу Головного пасма Кримських гір (Ай-Петринської яйли) з висоти 98,5 м. Звідси й назва водоспаду, що означає «летюча вода». Навесні або восени завдяки таненню снігів у горах або ж після тривалих дощів Учансу перетворюється на бурхливий сріблястий потік. І тоді страшенний гуркіт водоспаду дати ледь не за кілометр. В Українських Карпатах добре відомий водоспад Шипіт (мал. 67), що спадає численними мальовничими каскадами.

ГОЛОВНЕ

Живлення річок України є мішаним, однак більшість їх живляться переважно та-лими сніговими водами річок.

Водний режим рівнинних річок України характеризується весняною повінню, підвищенням рівня води восени та літньою і зимовою меженню.

Водний режим гірських річок України характеризується весняною повінню і паводками впродовж року, кримські річки влітку пересихають.

Гірські річки порівняно з рівнинними мають вужчі й мілководніші долини та більше падіння і ухил.

ПЕРЕВІРИМО СВОЇ ЗНАННЯ 1 ВМІННЯ

1.    Чим живляться річки України?

2.    Чим відрізняється водний режим рівнинних і гірських річок України?

3.    Поясніть особливості водного режиму на прикладі найближчої річки у вашій місцевості.

4.    Що таке річковий стік і яке його значення?

5.    Як твердий стік, падіння та ухил ріки впливають на її роботу?

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Пестушко

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 15-08-2016, 13:26, Переглядів: 6364