Народна Освіта » Географія » § 8. Плани міст, схеми руху транспорту

НАРОДНА ОСВІТА

§ 8. Плани міст, схеми руху транспорту

ПЕРШ НІЖ ЧИТАТИ, ПРИГАДАЙТЕ!

+ Що таке план місцевості та які його особливості?

·* Що означає зорієнтуватися на місцевості?

І Плани міст. «Де розташований той чи інший об’єкт у населеному пункті? Що знаходиться поблизу? Як до нього дістатися?» - ось тільки частина тих «географічних» питань, які цікавлять багатьох сучасних жителів, особливо туристів або користувачів Інтернету. Швидко і ефективно, у лаконічній і наочній формі відповісти на них допомагають спеціальні карти — плани міст. Для багатьох людей такі карти давно стали незамінним путівником, що дає змогу впевненіше орієнтуватися в реальному' просторі нашого повсякденного життя, а також у тому' інформаційному' середовищі, яке нас оточує (мал. 17).

Плани населених пунктів - це джерело різноманітних і корисних відомостей про рідне місто, про місця, які людина збирається відвідати, про події, які відбуваються навколо нас.

Отже, плани міст - це великомасштабні картографічні зображення міських поселень, які створюють, щоб бу'ло легше орієнтуватися в населе-

Рис. 17. План Києва і його передмість, 1911 р.

 

них пунктах. Перші малюнки, що нагадували плани міста, з'явилися ще в стародавньому Вавилоні. В епоху Середньовіччя плани міст існували у вигляді схем, міських видів, перспективних планів або умовних видів з висоти пташиного польоту.

В Україні термін «план міста» з’явився лише у ΧΥΠΙ ст. До того існували лише креслення міст. У цей час створюються і перші плани населених пунктів (мал. 17). Рукописні плани міст ХУІП ст. були чорно-білі або в кольорі, орієнтувалися довільно, напрямок на північ вказувався стрілкою. Різні види будов виділялися різним забарвленням, лініями або позначалися цифрами та літерами, які розшифровували в описі знаків. Часто на планах поміщався опис міста або намісництва.

Залежно від змісту рукописні плани міст поділялися на «топографічні»; проектні; штани, що поєднують топографію міста з проектним навантаженням, і плани, які створювали у зв’язку з проведенням спеціальних робіт (вирубування лісових масивів у передмісті, осушення території, будівництво різних споруд).

Із середини 60-х рр. Χλ-ΉΙ ст. для планів міст було встановлено певні масштаби: 100, 150, 200, 250, 300, 450, 500 сажнів в англійському дюймі. Вибір масштабу залежав від розміру міської території.

Складання планів міст значно поширилося в кінці XIX — на початку XX ст. у зв’язку з проведенням робіт зі створення атласів Російської імперії. Плани міст відображали межі населеного пункту і його районів, планування вулиць, особливості забудови (виробничі, культові та житлові будівлі), межі приміських територій, річкову мережу, ґрунтове і рослинне покриття. Крім картографічного зображення, плани міст мали назву, дату і місце створення, автора, масштаб, пояснення умовних знаків, іноді види міста, креслення фасадів будівель, статистичні чи історичні примітки.

Особливо багато різноманітних штанів складали для великих міст -Києва, Харкова, Львова, Одеси та ін.

Сучасні плани населених пунктів найбільш точно відображають особливості розташування більшості великих споруд і дають змогу досить легко знайти потрібний об’єкт, зорієнтуватися або прокласти маршрут руху. Зазвичай такі плани містять багато додаткової інформації про населений пункт, що особливо корисно в туристичній мандрівці.

 

І Схеми руху транспорту.

Кожне велике сучасне місто має розвинену транспортну інфраструктуру, яку складають автомобільні дороги, залізниці, водні шляхи сполучення та мости. Наприклад, у Києві функціонує автомобільний транспорт, метрополітен, трамвай. Також працює фунікулер і міська електричка.

Для того щоб мешканцям міста і його гостям було легше здійснювати переміщення, створюють схеми руху міського транспорту (мал. 18).

Використовуючи можливості сервісу «Простий шлях» (http://www. eway.in.ua/ua/cilies/kyiv), знайдіть та опишіть маршрут від центрального залізничного вокзалу до аеропорту «Жуляни» у Києві.

Спробуйте можливості даного сервісу для інших міст України.

І Навігаційні карти. Окремим типом сучасних картографічних зображень є навігаційні карти. Це детальні цифрові карти, на яких відображається місцезнаходження людини чи іншого об’єкта на певній території за допомогою навігаційного пристрою. Ця карта закріплюється до визначеного у просторі початку координат і за допомогою відповідного програмного забезпечення відслідковує зміну місцезнаходження користувача. Якщо в навігаційній програш попередньо створити певний маршрут, то можна простежити рух користувача ним.

Нині ми користуємося різними навігаційними картами: автомобільних транспортних шляхів України чи інших країн світу, туристичних маршрутів, населених пунктів, з назвами вулиць, номерами будинків, зупинками міського транспорту та іншою важливою інформацією, що полегшує орієнтування як у великих містах, так і за їхніми межами. Розроблено ряд навігаційних карт України, окремих регіонів, областей і найбільших міст.

Перша комерційна навігаційна система для автомобілів була представлена в США в 1985 р. і вона працювала без GPS. На початку роботи із системою користувач уводив поточне місце розташування і здійснював тестовий заїзд. Далі переміщення машини визначалося за встановленим на колесах магнітним датчиком і даними компаса, і місце розташування відображалося на карті в екрані приладу. Дані карт зберігалися на спеціальних касетах, які потрібно було періодично міняти через їхній обмежений об'єм.

ГОЛОВНЕ

Плани населених пунктів - це джерело інформації про рідне місто, про місця, які людина збирається відвідати, про події, що відбуваються навколо.

Найбільшого поширення створення плані о насолених пунктів набуло о кінці XIX та на початку XX ст.

Сучасні плани населених пунктів найбільш точно відображають особливості розташування більшості споруд і дають змогу досить легко знайти потрібний об'єкт, зорієнтуватися або прокласти маршрут руху.

Навігаційні карти — детальні цифрові карти, на яких відображається місцезнаходження людини чи іншого об'єкта на певній території за допомогою навігаційного пристрою.

ПЕРЕВІРИМО СВОЇ ЗНАННЯ І ВМІННЯ

1.    Укажіть різницю між планом місцевості та географічною картою.

2.    Для чого існують карти населених пунктів?

3.    Як змінювалися технології створення планів міст протягом історичного часу?

4.    Навіщо створюють плани населених пунктів і схеми руху транспорту?

5.    Що таке навігаційні карти? Як ними користуватися?

р©©иВш а

Географічний простір України

УКРАЇНА НА ПОЛІТИЧНІЙ КАРТІ ЄВРОПИ І СВІТУ

ФОРМУВАННЯ ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ

УКРАЇНА НА КАРТІ ГОДИННИХ ПОЯСІВ

УКРАЇНА НА ПОЛІТИЧНІЙ КАРТІ ЄВРОПИ І СВІТУ

ВАМ ЦЕ ПОТРІБНО, ЩОБ:

дізнатися про політичну карту світу, форми правління й адміністративно-територіальний устрій держав світу та України;

уміти пояснювати поняття «країна», «держава», «залежна територія», «невизнані держави»;

уміти розрізняти і порівнювати фізико-, економіко-, політико-географічне положення держав світу та України;

навчитися оцінювати політико-географічне положення України та геополі-тичні події на її території.

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Пестушко

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 15-08-2016, 13:12, Переглядів: 7931