Народна Освіта » Фізика » § 36. Реостати

НАРОДНА ОСВІТА

§ 36. Реостати

 

На практиці часто необхідно змінювати силу струму в електричному колі. Для цього використовуються прилади, що отримали назву реостати. Отже, реостати - це прилади призначені для регулювання сили струму в колі.

Реостати бувають повзункові з ковзаючим контактом (рис. 130), у вигляді магазину резисторів (рис. 131), важільні (рис. 132).

Повзункові реостати складаються з керамічного циліндра, на якому намотаний дріт із великим питомим опором. Зверху циліндра розміщений металевий стержень, по якому ковзає металевий контакт. Електричний струм проходить через затискач на стержні до рухомого контакту і далі через витки дроту на інший затискач.

У важільному реостаті опір змінюється стрибкоподібно шляхом зміни положення металевого важеля. Таким чином змінюється довжина дроту реостата.

У колах з малою силою струму використовують реостати у вигляді набору резисторів - магазини резисторів. На верхній кришці магазину резисторів є мідна пластина з розривами. Електричний контакт можна встановлювати спеціальними мідними стрижнями. Якщо вставити всі контактні стрижні у розриви, то струм тектиме пластиною, опір якої надзвичайно малий, отже, опір усього реостату практично дорівнювати-ме нулю. Якщо якийсь контактний стрижень вийняти, струм проходитиме через відповідний резистор. Виймаючи різні стрижні, можна дістати різні значення опору.

 

 

Подільник напруги. Якщо реостат має три клеми: дві під’єднані до кінців обмотки, третя - до повзунка, то такий резистор змінного опору може використовуватися в електричному колі як дільник напруги (рис. 133) або потенціометром. Умовне позначення потенціометра зображено на рисунку 134, схему включення подільника напруги зображено на рис. 135.

Подумайте і дайте відповідь

1.    Що таке резистор?

2.    Для чого призначений реостат?

3.    Чому в реостатах використовують дріт із великим питомим опором?

4.    Як на схемах електричних кіл зображають резистор і реостат?

5.    Які реостати за конструкцією ви знаєте?

6.    Як слід увімкнути в коло електричну лампу і повзунковий реостат, щоб ним можна було регулювати силу струму в лампі? Накресліть схему такого з’єднання. Як треба відповідно до схеми перемістити повзун реостата, щоб лампа світилася яскравіше?

 

Це матеріал з підручника Фізика 8 клас Шут

 

Категорія: Фізика

Автор: evg от 12-08-2016, 13:43, Переглядів: 1755