Народна Освіта » Фізика » § 35. Залежність опору провідника від його довжини, площі перерізу та матеріалу

НАРОДНА ОСВІТА

§ 35. Залежність опору провідника від його довжини, площі перерізу та матеріалу

Електричний опір прямо пропорційний довжині    провідника,

обернено пропорційний площі його поперечного перерізу й залежить від речовини провідника.

 

За одиницю питомого опору в системі CI беруть питомий опір провідника завдовжки 1 м, площею поперечного перерізу 1 м2, що має опір 1 Ом:

 

 

Оскільки найчастіше площу поперечного перерізу провідника виражають у MM29 користуються і такою одиницею питомого опору:

 

 

Залежність опору провідника від його геометричних розмірів і речовини, з якої він виготовлений, вперше дослідним способом установив Ом:

де і? — опір провідника, І - довжина, S - площа поперечного перерізу, р (читається «ро») - коефіцієнт пропорційності, який залежить від матеріалу провідника і називається питомим опором.

З цієї формули випливає:

Вираз (1) ми теж можемо отримати дослідним шляхом. Проробимо такий дослід: у коло джерела струму по черзі вмикатимемо різні провідники: нікелінові провідники однакової товщини, але різної довжини; нікелінові провідники однакової довжини, але різної товщини, і нарешті, нікеліновий і мідний провідники однакової довжини і товщини (рис. 129). Визначивши силу струму і напругу в кожному досліді та обчисливши опір кожного з провідників за формулою (1) побачимо, що:

з двох нікелінових провідників з однаковим поперечним перерізом довша має більший опір;

з двох нікелінових провідників однакової довжини більший опір має дротина з меншим поперечним перерізом;

 

Для ліній електропередачі використовують алюмінієві та мідні проводи, що мають невеликий питомий опір.

 

з двох однакових за розмірами провідників нікеліновий має більший опір, ніж мідний.

Розглянемо значення питомих опорів деяких речовин за кімнатної температури, що подані в таблиці.

Як бачимо, метали (срібло, мідь, золото, алюміній) мають невеликий питомий опір, а найкращі провідники електрики - це срібло і мідь.

Таблиця.

Провідник

Провідник

Алюміній

Срібло

Вольфрам

Сталь

Графіт

Цинк

Залізо

Фарфор

Золото

Ебоніт

Мідь

Вода (дистильована)

Нікелін (сплав)

Подібно до того, як величина, обернена до опору провідника, називається електропровідністю, величина, обернена до питомого опору, називається питомою електропровідністю.

 

В електричних лампах розжарення, електронагрівальних приладах, в яких потрібний великий опір, використовують спеціально створені сплави, що мають питомий опір більший за питомий опір заліза, наприклад, нікелін.

Фарфор та ебоніт мають дуже великий питомий опір у IO20 - IO21 раз більший за питомий опір заліза, тому вони типові діелектрики, практично не проводять електричного струму, їх використовують як ізолятори.

У чому причина електричного опору металів?

Розглянемо природу електричного опору металевих провідників. Якби електрони в провіднику не зазнавали ніяких перешкод під час свого руху, то вони під дією електричного поля рухалися б необмежено довго. Насправді електрони взаємодіють з йона-ми (атомами) кристалічної ґратки металів, внаслідок чого сповільнюється їх упорядкований рух, і через поперечний переріз провідника проходитиме менша кількість заряджених частинок за одиницю часу, тобто зменшується сила струму. Можна передбачити, що чим довший провідник, тим більше разів електрони, що рухаються впорядковано, взаємодіятимуть з йонами металу, отже, більшим буде і опір. І навпаки, чим більший поперечний переріз провідника, тим з меншими перешкодами рухатимуться впорядковано електрони і тим меншим буде опір. Не виключено й вплив температури провідника, бо із зростанням температури інтенсивнішим стає тепловий рух атомів кристалічної ґратки і, одночасно, електронів, тобто зростатиме кількість зіткнень електронів з йонами ґратки, що також зумовлює зростання опору.

Подумайте і дайте відповідь

1.    Як формулюється закон Ома? Про зв’язок яких трьох основних електричних величин йдеться в законі Ома?

2.    Що таке електропровідність? В яких одиницях вимірюється електропровідність?

3.    Що таке опір провідника? В яких одиницях вимірюється опір?

4.    Від чого залежить опір провідника?

5.    У яких одиницях виражають питомий опір провідника?

Розв’яжіть задачі та оцініть результати

Вправа 35.

1.    Як зміниться опір металевої дротини, якщо збільшити у 2 рази її довжину? площу поперечного перерізу?

2.    Як зміниться опір дротини, якщо одночасно збільшити у 3 рази її довжину і діаметр?

3.    При напрузі на кінцях провідника 2 В сила струму в ньому 0,5 А. Якою буде сила струму а провіднику, якщо напруга на його кінцях збільшиться до 4 В?

4.    Визначте опір провідника, виготовленого з алюмінієвого дроту завдовжки 80 м і площею поперечного перерізу 0,2 мм2.

5.    На рисунку 129 складено електричне коло з нікеліновим провідником завдовжки 120 см і площею поперечного перерізу 1 мм2. Визначте питомий опір нікеліну. Порівняйте з табличним значенням. (Скористайтесь показами приладів: U = 0,5 В, I = 1 А).

Домашнє експериментальне завдання

Ви маєте моток дроту. Запропонуйте метод за допомогою якого ви можете встановити, з якої речовини виготовлений дріт. Які прилади і матеріали вам будуть потрібні? Які вимірювання вам потрібно буде виконати?

Експериментальну перевірку ви можете провести в кабінеті фізики.

 

Це матеріал з підручника Фізика 8 клас Шут

 

Категорія: Фізика

Автор: evg от 12-08-2016, 13:42, Переглядів: 4195