Народна Освіта » Фізика » § 3. Розширення рідин

НАРОДНА ОСВІТА

§ 3. Розширення рідин

Чому на нафтоскладах щодня вимірюють густину нафтопродуктів? Для чого в системі охолодження автомобіля або в системі водяного опалення будинку використовують розширювальний бак? Що відбувається зі стовпчиком рідини в термометрі, якщо температура підвищується? Знижується?

Дослід 1. Наповнимо пробірку підфарбованою рідиною, закриємо її корком зі щільно вставленою в нього тоненькою трубкою. Помістимо цю пробірку в посудину з теплою водою (мал. 16, а). Рідина в трубці займе певне положення.

Нагріваємо воду, рівень води в трубці підніматиметься (мал. 16, б).

 

Виймемо пробірку з посудини з водою. Пробірка з рідиною буде охолоджуватися, і рівень рідини опускатиметься (мал. 16, в).

Дослід 2. Візьмемо 1 л (1000 см3) спирту. Якщо нагрівати від 0 до 25 jC спирт розшириться на 27 см3, а якщо - від 0 до 50 cC - на 54 см3.

Дослід 3. Візьмемо посудини з 250 мл і 500 мл гасу. Будемо їх нагрівати від 0 до 40 cC (мал. 17). 250 мл гасу розшириться на 5 мл, а 500 мл -на 10 мл.

 

 

Дослід 4. Якщо 1 л ртуті (мал. 18), води, гасу, спирту нагрівати від 20 до 60 cC, то ртуть розшириться на 8 мл, вода - на 12 мл, гас - на ЗО мл, спирт - на 50 мл.

 

Дослід 5. Коли ми нагріваємо посудину, яка містить рідину, стінки посудини розширюються і рівень рідини в ній спочатку знижується (мал. 19). Рідина також розширюється і піднімається трохи вище від початкового рівня. Це свідчить про те, що рідини розширюються більше, ніж тверді тіла.

Стовпчик спирту площею 1 см2 і заввишки 1 м під час нагрівання від 10 до 60 °С піднімається на 5 см. Щоб протидіяти цьому, потрібно на поршень покласти тіло масою 500 кг.

У системі водяного опалення знаходиться вода. Якщо воду нагрівати, вона буде розширюватися. Якщо систему повністю закрити, то воді нікуди буде дітися, і вона розірве труби або радіатор. Тому' на дахах установлюють розширювальні баки, куди потраплятиме вода, розширюючись. В охолоджувальній системі автомобіля також установлюють розширювальний бак.

Явище розширення рідин ураховують під час наповнення ними різноманітних посудин. Купуючи пляшки з напоями, ви, мабуть, помітили, що вони не повністю заповнені рідиною.

Залежність розширення рідин від температуфи використовують у рідинних термометрах.

 

ЗАПИТАННЯ ДО ВИВЧЕНОГО

1.    Від чого залежить розширення рідин?

2.    Чи однаково розширюються різні рідини?

3.    Чому потрібно враховувати явище розширення рідин?

4.    Де використовують явище розширення рідин?

 

Це матеріал з підручника фізика 8 клас Сиротюк

 

Категорія: Фізика

Автор: evg от 12-08-2016, 10:41, Переглядів: 3278