Народна Освіта » Фізика » § 37. Реостати.

НАРОДНА ОСВІТА

§ 37. Реостати.

 

Тут ти дізнаєшся, що залежність властивостей провідників від їх фізичних характеристик використовується для побудови приладів, з допомогою яких регулюють і змінюють силу струму в електричному колі.

Електричні кола і струм у них використовуються в різних технологічних процесах, які можуть відбуватися лише при певних значеннях сили струму. У різноманітних наукових дослідженнях виникає потреба змінювати силу струму у певних інтервалах значень. Тому вченими розроблено багато пристроїв, які дозволяли б виконувати завдання регулювання сили струму. Найпростіші з них отримали назву реостатів. Якою б не була будова реостата, у ньому обов’язково є провідник зі значним питомим опором, довжину якого можна змінювати.

Так, у повзунковому реостаті (мал. 113) основна частина — котушка, намотана з нікелінового або константанового дроту. Кінці котушки виведені до спеціальних клем, за допомогою яких реостат можна вмикати в коло. Над котушкою розміщений металевий повзунок, який може ковзати витками котушки. Металевий стрижень, на якому розміщений повзунок, приєднаний до окремої клеми. Таким чином, рухаючи повзунок, можна змінювати кількість витків дроту, увімкнених коло.

Зрозуміло, що при цьому буде змінюватися довжина провідника, від якої залежить опір.

Конструкції реостатів можуть бути найрізноманітнішими, але приницип їх дії завжди один і той же: опір даного провідника залежить від його довжини.

На мал. 114 показано один з типів реостатів — штепсельний реостат. У ньому зміна опору відбувається шляхом при-

єднання відрізків константанового дроту шляхом виймання штепселів. Його перевага перед іншими реостатами в тому, що на ньому відразу вказують можливі значення опору. Тому його також називають магазином опорів.

 

У сучасних електронних приладах для потреб регулювання сили струму у різних електричних колах застосовують реостати, у яких провідник виготовлено зі спеціального матеріалу, отриманого на основі графіту. Значення їх максимального опору сягає мільйонів ом. їх, як правило, називають змінними резисторами. Опір у таких пристроях змінюється шляхом переміщення металевого повзунка по пластині з великим опором.

Повзунок закріплений на осі, що може обертатися (мал. 114а).

Увага! Реостати не мають полярності, як амперметр чи вольметр і в електричне коло вмикаються згідно зі схемою врахування полярності джерела струму.

Прочитай і з*ясуй, що ти знаєш.

1.    Які є види реостатів?

2.    Яке основне призначення реостатів?

3.    Яка фізична закономірність покладена в основу будови реостата?

4.    Які є види реостатів?

 

Це матеріал з Підручника Фізика 8 Клас Савченко

 

Категорія: Фізика

Автор: evg от 11-08-2016, 14:53, Переглядів: 2332