Народна Освіта » Фізика » § 32. Дії електричного струму.

НАРОДНА ОСВІТА

§ 32. Дії електричного струму.

 

Дії електричного струму — це зміни, які відбуваються при проходженні електричного струму.

 

 

Тут ти дізнаєшся, що електричний струм мас різні дії на навколишні тіла і простір, що ці дії дозволяють не лише встановлювати факт проходження струму в колі, але і вимірювати його інтенсивність.

Побачити електричний струм у провіднику неможливо. Тому про його існування в колі дізнаються по тих явищах, які його супроводжують. Усі зміни, які відбуваються в середовищі при проходженні електричного струму називають його діями.

Дії електричного струму — це зміни, які відбуваються при проходженні електричного струму.

Закріпимо ніхромову дротину між двома штативами і увімкнемо її в електричне коло мал. 103.

При замиканні кола дротина починає нагріватися, про що свідчить її свічення і провисання. Така дія електричного струму називається тепловою.

Візьмемо напівпровідникову LED-лампочку і провідниками приєднаємо до джерела живлення мал. 104.

Лампочка засвітиться яскравим світлом, яке може бути білим, синім, зеленим, жовтим та ін. Зрозуміло, що лампочкою проходив електричний струм і призводив до випромінювання світла. У цьому випадку дію світла можна назвати світловою.

Два вугільних електроди зануримо у водний розчин мідного купоросу і приєднаємо до джерела електричного струму (мал. 105).

Через деякий час один з електродів набуде червонястого кольору чистої міді, яка виділилася з розчину і осіла на електроді без жодної хімічної реакції, тільки внаслідок проходження електричного струму. Зрозуміло, що таку дію елек-

тричного струму назвали хімічною.

 

Мідну дротину закріпимо на двох штативах і приєднаємо до джерела струму. Під дротиною розмістимо магнітну стрілку так, щоб її поздовжня вісь була паралельною провіднику мал. 106.

Коли замкнемо електричне коло, то стрілка повернеться і встановиться перпендикулярно провіднику. При розмиканні кола стрілка повернеться в попереднє положення. Результат такого досліду свідчить, що електричний струм має магнітну дію.

Якщо електричний струм проходить електродвигуном, то його ротор починає обертатися, виконуючи механічну роботу. Тому кажуть, що електричний струм має також механічну дію.

Прочитай і з'ясуй, що ти знаєш.

1.    Які дії чинить електричний струм?

2.    Які перетворення енергії відбуваються в різних діях струму?

3.    За якими явищами можна дізнатися про проходження струму в провідниках?

 

Це матеріал з Підручника Фізика 8 Клас Савченко

 

Категорія: Фізика

Автор: evg от 11-08-2016, 14:52, Переглядів: 1206