Народна Освіта » Фізика » § 31. Електричне коло.

НАРОДНА ОСВІТА

§ 31. Електричне коло.

 

Тут ти дізнаєшся, що електричне коло містить обов'язкові елементи, без яких у ньому струм неможливий; що кожен елемент кола мас своє призначення.

Основною частиною найпростішого електричного кола є джерело струму, у якому роль куль відіграють металеві електроди, або полюси. У джерелі струму відбувається постійне накопичення електронів на одному з полюсів. У залежності від того, як відбувається таке розділення і накопичення розрізняють різні типи джерел струму.

1)    Якщо така робота виконується за рахунок енергії хімічних реакцій, то джерела струму називають хімічними. Такі джерела дуже поширені, оскільки використовуються в багатьох побутових пристроях і електронних системах. Учені навіть пророкують, що в майбутньому такі джерела струму будуть використовуватися в усьому наземному транспорті мал. 98.

2)    Якщо джерела струму використовують енергію сонячного випромінювання, то вони називаються сонячними елементами і батареями мал. 99.

3)    Існують джерела струму, в яких використовується теплова енергія згоряючого палива. Тому їх називають термоелементами і термобатареями.

4)    На космічних апаратах, які роками мандрують просторами Космосу, діють джерела струму, в яких «працюють» ядерні реакції.

5)    Та найбільшого поширення набули так звані електромеханічні генератори, в яких механічна робота двигунів на електростанціях різних типів використовується для приведення в дію потужних джерел струму.

Другим важливим елементом електричного кола є споживач. Це може бути

електрична лампочка, кип’ятильник, калорифер, електронний пристрій чи електродвигун. У споживачах виконується робота за рахунок енергії електричного струму.

 

Щоб коло було замкнутим, джерело струму з’єднують зі споживачами за допомогою металевих провідників, як правило металевих.

При наукових дослідженнях з використанням електричного струму, при використанні електричного струму в побуті виникає потреба від’єднувати джерело струму від споживачів. Щоб не порушувати існуючих з’єднань в електричному колі, в ньому встановлюють вимикач, яким можна розмикати коло.

У складніших електричних колах встановлюються вимірювальні чи просто контролюючі прилади, які дозволяють слідкувати за змінами, які відбуваються в колі. Детальніше про них ми будемо вести мову в подальших параграфах.

Отже, електричне коло це —

-    джерело струму;

-    провідники;

-    споживач;

-    вимикач;

-    контрольні (вимірювальні) прилади.

Усі елементи електричного кола мають схематичні символьні позначення, які використовуються для креслення електричних схем. Найпростіші з них показані на мал. 101.

Скориставшись ними, можна накреслити схему електричного кола ліхтарика з лампочкою розжарювання (мал. 102).

Екскурсія в історію.

Першу електричну батарею як хімічне джерело CTpjrMy продемонстрував знаменитий італійський фізик Алессандро Вольта у березні 1800 року. Створення такого джерела струму стимулювало розвиток електротехніки. Уже в 1802 р. російський фізик В.В. Пе-

тров на основі «вольтового стовба* відкрив електричну дугу. У1807 р. англійський фізик Хемфрі Деві за допомогою «вольтового стовпа» здійснив електрохімічний розклад на компоненти.

 

У 1820 г. данський фізик Ерстед за допомогою того ж «стовпа* відкрив магнітну дію електричного струму. «Вольтів стовп* складався з декількох сотень дисків із цинку і міді, розділених прокладками тканини, просочених розчином кислоти. Напруга між кінцями «вольтового стовпа* сягала сотень вольт и більше.

У 1775 р. Вольта винайшов електрофорну машину, в якій механічна робота використовувалася для електризації тіл. Електрофор-на машина складалася з металевої пластини, покритої ебонітом, і другої ізольованої металевої пластини. При обертанні однієї з пластин відносно другої на пластині з ебонітом накопичувався негативний електричний заряд. «Вольтів стовп* залишався єдиним джерелом струму аж до 1867 року, коли JIe-кланше створив кислотну електричну батарею.

Прочитай і з*ясуй, що ти знаєш.

1.    Які складові частини найпростішого електричного кола?

2.    Яке призначення джерела струму?

3.    Яка роль вимикача?

4.    У якій частині кола відбуваються відчутні перетворення енергії?

5.    Які можуть бути джерела струму?

 

Це матеріал з Підручника Фізика 8 Клас Савченко

 

Категорія: Фізика

Автор: evg от 11-08-2016, 14:52, Переглядів: 1251