Народна Освіта » Фізика » § 30. Електричний струм.

НАРОДНА ОСВІТА

§ 30. Електричний струм.

 

Тут ти дізнаєшся про явища, які супроводжують рух заряджених тіл; про електричний струм і причини його виникнення.

У попередніх параграфах ми з’ясували, що електричний заряд може переходити від тіла до тіла, ділитися на частини. Але залишилося нез’ясованим, які явища супроводжують такі переходи. Тому знову візьмемо дві металеві кулі, закріпимо на стрижнях електрометрів, які розміщені поруч, і зарядимо їх різнойменними зарядами. Про наявність зарядів свідчитимуть відхилення стрілок електрометрів. Якщо кулі заряджені, то вони матимуть і власні електричні поля. Тобто, у просторі між кулями на електрометрах буде існувати електричне поле.

Візьмемо металеву дротину з пластмасовою ручкою і електричною лампочкою, приєднаною до дротини. Торкнемося цією дротиною заряджених куль і побачимо, що лампочка короткочасно спалахне. А стрілки електрометрів покажуть, що кулі втратили заряди. Оскільки кулі були ізольовані повітрям від усіх навколишніх предметів, то єдиною причиною зменшення зарядів куль було з’єднання металевою дротиною. Електрони з негативно зарядженої кулі, де був їх надлишок, під дією електричного поля перемістилися дротиною на другу кулю. У дротині відбулося переміщення електронів. Отже, лампочка спалахнула тому, що через неї пройшов потік електронів. Такий упорядкований рух електронів назвали електричним струмом.

Електричний струм це — упорядкований (напрямлений) рух заряджених частинок.

Струмом називають і напрямлений рух йонів у газах чи рідинах, і потік протонів у прискорювачі елементарних час-

тинок, і упорядкований рух електронів у металах і напівпровідниках.

 

У розглянутому досліді струм буде проходити доти, доки заряди куль стануть рівними. Таке вирівнювання відбувається дуже швидко, а тому незручне для використання в практичних пристроях.

Щоб отримати тривалий в часі рух заряджених частинок (струм), очевидно потрібно увесь час підтримувати постійними заряди куль. Тобто, переносити носії струму з однієї кулі на іншу. У випадку струму в металах це буде рух електронів від позитивної кулі до негативної. Знаючи, як взаємодіють електризовані частинки, можна прийти до висновку, що таке переміщення неможливе. А чому ж лампочкою в нашій кімнаті електричний струм проходить тривалий час, доки ми не від’єднаємо її від мережі?

Тому що в мережі електрони переносяться від позитивного полюса до негативного силами неелектростатичного походження. У нашому досліді з кулями це може бути який-небудь пристрій, який відбиратиме електрони у позитивно зарядженої кулі і повертатиме їх до негативної кулі. Таким чином електрони здійснюватимуть переміщення замкнутим шляхом: частину - під дією електричного поля, а частину - під дією сторонньої сили. Доки діятиме стороння сила, доти між кулями проходитиме електричний струм.

Подібний принцип реалізований у структурі, яка називається електричним колом.

Прочитай і з'ясуй, що ти знаєш.

1.    Який процес називають електричним струмом?

2.    Чому виникає електричний струм?

3.    Яка природа сторонніх сил?

4. Чому неперервний струм можливий лише за наявності сторонньої сили?

Увага! Нежалежно від роду заряджених частинок, які утворюють електричний струм, вважають, що електричний струм в колі проходить від позитивного полюса джерела до негативного.

 

Це матеріал з Підручника Фізика 8 Клас Савченко

 

Категорія: Фізика

Автор: evg от 11-08-2016, 14:52, Переглядів: 1012