Народна Освіта » Фізика » § 29. Електричне поле

НАРОДНА ОСВІТА

§ 29. Електричне поле

Майкл Фарадей: «... я не можу уявити, як щось взаємодіє з чимось через ніщо!».

 

 

 

У попередніх параграфа ми з’ясували, що зовнішньою ознакою електризації тіла є його властивість взає

модіяти з іншими наелектризованими тілами, які мають електричні заряди. Про це йде мова і в формулюванні закона Кулона про взаємодію наелектризованих тіл. У зв’язку з цим варто пригадати запис у науковому щоденнику, який зробив англійський фізик Майкл Фарадей: «... я не можу уявити, як щось взаємодіє з чимось через ніщо!».

Цим він ствердив, що взаємодія між наелектризованими тілами відбувається внаслідок існування у кожного з них окремого виду матерії - електричного поля. Його висновок був настільки чітким і науково обгрунтованим, що наукова громада швидко сприйняла його відкриття і тепер будь-яку електричну взаємодію пояснюють існуванням електричного поля. Зокрема, заряджена легка металева кулька, підвішена на нитці відхиляється від кулі, яка має однойменний з нею електричний заряд. І така взаємодія буде проявлятися в різних точках простору навколо кулі. Але відхилення буде різним і залежатиме не тільки від заряду кулі, але і від відстані до неї (мал. 93).

Численні дослідження і практичне використання електричних явищ дозволили з’ясувати основні ознаки і властивості електричного поля:

1.    Електричне поле реально існує і є окремим видом матерії.

2.    Джерелом електричного поля є тіло, що має електричний заряд.

3.    При взаємодії зарядженого тіла з електричним полем виникає електрична сила.

4.    Електричне поле не має меж.

Отже, якщо мова йде про взаємодію заряджених тіл, то потрібно мати на увазі, що одне тіло взаємодіє з електричним полем другого тіла, а друге тіло в свою чергу взаємодіє з електричним полем першого тіла.

 

Про реальність електричного поля свідчать і електричні спектри (мал 94 і 95). їх отримують для дослідження силової структури електричного поля. Показаний на мал. 94 спектр отриманий таким чином.

У прозору ванночку-кювету заливають тонким шаром мінеральну оливу з завислими в ній дрібними часточками і в ній розміщують досліджуване тіло або його металевий макет. Тіло приєднують провідником до джерела електричних зарядів і спостерігають, як часточки починають зміщуватися і утворювати довгі ланцюжки. Утворені ланцюжки назвали силовими лініями, оскільки вони показують напрям дії електричної сили, що діє на часточку в будь-якій частині кювети.

На мал. 95 показано спектр електричного поля двох паралельних металевих пластин. Тут уже форма силових ліній інша. Отже, і структура поля інша. Подальші дослідження М. Фарадея та низки інших вчених дозволили Дж. Максвеллу зробити узагальнення і висновок про існування більш загального електромагнітного поля, для якого електричне поле є лише окремим

Прочитай і з’ясуй, що ти знаєш.

1.    Що собою являє електричне поле?

2.    Як пояснити взаємодію наелектризованих тіл, користуючись знаннями про електричне поле?

3.    Які ознаки і властивості електричного поля?

4.    З допомогою чого можна виявити електричне поле?

5.    Для чого отримують електричні спектри?

 

Це матеріал з Підручника Фізика 8 Клас Савченко

 

Категорія: Фізика

Автор: evg от 11-08-2016, 14:51, Переглядів: 1078