Народна Освіта » Фізика » § 28. Як відбувається електризація

НАРОДНА ОСВІТА

§ 28. Як відбувається електризація

Тут ти дізнаєшся, чому і коли електризуються тіла.

 

В описаних у попередніх параграфах дослідах ми користувалися різними тілами, які внаслідок певних дій отримували електричний заряд — електризувалися. Звідки ж брався електричний заряд, якщо до дослідів тіла його не мали? Пригадайте, що ебонітова паличка електризувалася при натиранні хутром. Скляна паличка електризувалася при натиранні шовком. Целофанова обгортка дотикалася картонної коробки з цукерками. Можна привести ще багато подібних явищ, в яких відбувалася електризація. Спільне для всіх цих дослідів — взаємодія двох тіл. Навіть цинкова пластинка набуває позитивного заряду, взаємодіючи зі світлом!

Якщо кажуть, що тіло не заряджене, то це ще не значить що воно не має електричного заряду. Просто він прихований в тілі. У склад атомів кожної речовини входять негативні електрони і позитивні протони. Оскільки у них протилежні знаки зарядів, то їх алгебраїчна сума відповідно до закону збереження дорівнює нулю. Тому їх дія не проявляється назовні.

Якщо тіла з різних речовин дотикаються одне до одного, то електрони переходять від одного тіла до іншого. Таким чином, в одному тілі буде більше електронів, ніж протонів, і воно вцілому матиме негативний електричний заряд, значення якого буде залежати від кількості електронів, які перейшли на це тіло. Але в іншому' тілі, де буде нестача електронів, буде надлишок протонів. Тому це тіло буде носієм позитивного заряду.

При електризації відбувається лише перехід електронів, а протони залиша-

ються в даній речовині. Зі скляної палички при натиранні електрони переходять на шовк. При натиранні ебонітової палички електрони переходять в хутра на ебоніт. Але в кожному випадку алгебраїчна сума зарядів кожної палички і тканини дорівнюватиме нулю, якщо до цього вони не були наелектризованими.

 

Вчені розробили багато практичних способів електризації, але в жодному з них не відбувається «створення* заряду.

Відбувається лише перерозподіл частинок з позитивним і негативним зарядом.

Зрозуміло, що це відбувається за рахунок виконання певної роботи, яка виконується при розділенні позитивних і негативних частинок, між якими є сили притягання.

Прочитай і з'ясуй, що ти знаєш.

1.    Звідки беруться електричні заряди на нейтральних спочатку тілах?

2.    Як з’являється негативний заряд на ебонітовій паличці?

3.    Як з’являється електричний заряд на скляній паличці?

4.    Який заряд матиме хутро після натирання ним ебонітової палички?

5.    Який заряд матиме шовкова тканина після натирання нею скляної палички?

6.    Як виконується закон збереження заряду при електризації тіл?

7.    Чому для електризації тіла потрібно виконати роботу?

 

Це матеріал з Підручника Фізика 8 Клас Савченко

 

Категорія: Фізика

Автор: evg от 11-08-2016, 14:49, Переглядів: 5091