Народна Освіта » Фізика » § 27. Закон збереження

НАРОДНА ОСВІТА

§ 27. Закон збереження

електричного заряду.

 

Подільність це — властивість цілого ділитися на частини.

 

Тут ти дізнаєшся, що електричні заряди у замкнутій системі не виникають і не зникають, вони лише переходять від одного тіла до другого.

Першоджерелом електричного заряду будь-якого тіла є елементарна частинка — електрон, чи протон. Заряди цих частинок, як вказувалося вище, не можуть змінюватися чи зникати. Це можливе лише тоді, коли ці частинки зникають внаслідок ядерних процесів. Тому в звичайних умовах в замкнутій системі, у якій заряджені частинки не виходять і не входять, сумарний електричний заряд усіх складових системи повинен залишатися сталим.

Візьмемо два електрометра з металевими кулями і одну з них зарядимо одним з відомих способів (мал. 91.). У досліді, показаному на малюнку, стрілка електрометра показує 6 одиниць заряду. Другий електрометр залишається неза-рядженим. Отже, в системі, зображеній на малюнку, загальний заряд дорівнює шести одиницям.

Візьмемо металевий стрижень на діелектричній ручці і з’єднаємо кулі на електрометрах. Покази стрілок зміняться. Оскільки кулі на електрометрах однакові, то й покази стрілок будуть однакові (мал. 92.). Порахувавши поділки на шкалах обох електрометрах, помітимо, що їх сума дорівнює шести. Отже, незважаючи на перерозподіл заряду між двома кулями, загальний заряд в цій установці залишився сталим.

Якщо одну з куль розрядити, з’єднавши її з землею, і повторити дослід, то побачимо, що хоча заряд і зменшився, але знову поділився між обома кулями. Це свідчить про ще одну властивість електричного заряду — подільність.

Подільність це — властивість цілого ділитися на частини.

У замкнутій системі алгебраїчна сума електричних зарядів залишається сталою.

 

 

Дослід можна повторити в іншому варіанті. Для цього одну з куль зарядимо від ебонітової палички, потертої хутром, другу — від скляної палички, потертої шовком. Відповідно кулі матимуть негативний і позитивний заряди, про що свідчитиме відхилення стрілок. Алгебраїчна сума зарядів металевих куль дорівнюватиме нулю. Якщо з’єднати кулі металевим стрижнем, то побачимо, що стрілки електрометрів спадуть до нуля. Отже, сумарний заряд залишився сталим.

У замкнутій системі алгебраїчна сума електричних зарядів залишається сталою.

Прочитай і з'ясуй, що ти знаєш.

1.    Чому не можна казати про виникнення і зникнення зарядів у процесі електризації?

2.    Як формулюється закон збереження електричного

заряду?

3.    Для якої системи справедливе таке формулювання?

4.    У чому сутність властивості подільності електричного заряду?

5.    Чи буде електричний заряд ділитися нескінчено? Чому?

6.    У чому сутність дискретності електричного заряду?

 

Це матеріал з Підручника Фізика 8 Клас Савченко

 

Категорія: Фізика

Автор: evg от 11-08-2016, 14:49, Переглядів: 1073