Народна Освіта » Фізика » § 26. Електрометр.

НАРОДНА ОСВІТА

§ 26. Електрометр.

 

Тут ти дізнаєшся, що електричний заряд можна вимірювати спеціальним приладом, в основі дії якого лежать властивості електрично заряджених тіл.

Будь-які дослідження в фізиці неможливі без вимірювань. Для вимірювань при вивченні електричних явищ в свій час був створений прилад, який назвали електрометром (мал. 90.).

Основною деталлю цього приладу є металевий стрижень (1), на якому шарнірно прикріплена легка металева стрілка, нижня частина якої дещо довша, ніж верхня (2). Тому в звичайному стані вона буде перебувати у вертикальному положенні. Стрижень закріплений у металевому циліндричному корпусі, який має дві скляні прозорі стінки (3). Від корпуса стрижень відділяє пластмасова втулка (4), яка не проводить електричний заряд. Якщо стрижня торкнутися зарядженим тілом, то заряд перейде на стрижень і розподілиться по стрижню і стрілці. Оскільки стрілка і стрижень будуть мати однойменні заряди, то між ними виникне сила відштовхування, і стрілка відхилиться від стрижня на певний кут. Згідно з законом Кулона, чим більшим буде значення електричного заряду, тим більшим буде кут відхилення. Прикріплена під стрілкою шкала (5) дає можливість проводити кількісні вимірювання. Для підвищення точності вимірювань і зменшення впливу оточуючих тіл металевий корпус електрометра з’єднують провідником з землею.

Такий тип електрометра в наш час застосовується лише в шкільному навчальному експерименті. Для наукових же сучасних досліджень розроблені значно чутливіші і складніші прилади з застосуванням засобів електронної техніки.

Прочитай і з*ясуй, що ти знаєш.

1.    З якою метою використовують електрометр?

2.    Яке явище покладено в основу принципу дії електрометра?

3.    Чому стрілка відхиляється від стрижня?

4.    Який фундаментальний закон можна використати для пояснення принципу дії електрометра?

5.    Чи можна буде назвати цей прилад електрометром, якщо в ньому буде відсутня шкала?

6.    Чому в електрометрі корпус обов’язково металевий?

 

Це матеріал з Підручника Фізика 8 Клас Савченко

 

Категорія: Фізика

Автор: evg от 11-08-2016, 14:48, Переглядів: 4176