Народна Освіта » Фізика » § 25. Сила взаємодії тіл, які мають електричний заряд.

НАРОДНА ОСВІТА

§ 25. Сила взаємодії тіл, які мають електричний заряд.

Сила, яка діє між наелектризованими тілами, називається електричною.

 

 

Сила взаємодії двох точкових нерухомих наелектризованих тіл пропорціональна значенню їх зарядів, і обернено пропорціональна квадрату відстані між ними.

 

Тут ти дізнаєшся, що електричні взаємодії можна не тільки виміряти, але і розрахувати.

Основною властивістю електрично заряджених тіл, точніше, тіл, які мають електричні заряди, є взаємодія. Однойменно заряджені тіла відштовхуються, різнойменно — притягуються. Ретельні досліди показали, що такі взаємодії відбуваються не тільки тоді, коли тіла знаходяться в повітрі, але і у вакуумі. Сила, яка діє між наелектризованими тілами, називається електричною. Ретельні дослідження, проведені вченими, показали, що електрична сила залежить від значення зарядів тіл, відстані між ними і середовища, в якому знаходяться ці тіла. Таку залежність описав у 1785 році на основі оригінального досліду французький фізик Ш.Кулон. Для вимірювання сили він використав крутильні терези (мал. 89.), основною частиною яких була кварцова нитка, за кутом закручування якої можна було визначати значення сили.

Досліджуваним елементом установки були кульки, дві з яких знаходилися на коромислі, а іншу, заряджаючи, вносили в прилад для дослідження. Слідкуючи за змінами положення коромисла за шкалою, робили висновок про зміну сили взаємодії наелектризованих кульок. Аналізуючи отримані результати, Ш.Кулон сформулював закон взаємодії наелектризованих тіл:

Сила взаємодії двох точкових нерухомих наелектризованих тіл про-порціональна значенню їх зарядів, і обернено пропорціональна квадрату відстані між ними:

(Точковими називають тіла, розміри яких дуже малі у порівннянні з віддаллю між ними)

 

Якщо заряди будуть виражені в кулонах, відстань в метрах, а сила - в ньютонах (SI), то коефіцієнт пропорціональнос-ті к, встановлений на основі ретельних фізичних досліджень, матиме значення

Закон взаємодії, відкритий і сформульований ПІ. Кулоном, виявився настільки важливим для розуміння електричних і електромагнітних явищ, що отримав назву фундаментального, тобто основоположного в електродинаміці.

Серед учених існує навіть думка, що якби ступінь в чисельнику формули закона відрізнявся хоча б на одну соту від двох, то Всесвіт мав би зовсім інший вигляд.

Прочитай і з'ясуй, що ти знаєш.

1.    З якою метою був проведений дослід Кулона?

2.    Як змінювався заряд кульок?

3.    Як формулюється закон Кулона?

4.    Чому закон Кулона називають фундаментальним?

 

Це матеріал з Підручника Фізика 8 Клас Савченко

 

Категорія: Фізика

Автор: evg от 11-08-2016, 14:48, Переглядів: 1374