Народна Освіта » Фізика » § 23. Електризація тіл.

НАРОДНА ОСВІТА

§ 23. Електризація тіл.

 

 

Усі слова, які містять корінь «елек-тро» мають історично давнє походження. Як твердять історики науки, воно з’явилося внаслідок усвідомлення і вивчення явищ, які здавна спостерігали ткачі, що використовували для протягання ниток через основу в процесі ткання тканин спеціальні знаряддя — «човники», виготовлені з бурштину. Ковзаючи нитками основи, такі човники набували здатності притягувати різні дрібні предмети: ворсинки, часточки пилу, уривки ниток тощо. Не маючи достатньо знань про природу таких явищ, вчені тоді всі подібні явища, які з’являлись внаслідок тертя різнорідних тіл назвали електричними. Адже грецькою бурштин — електрон.

Спостерігати явища, якими цікавилися стародавні греки, дуже легко в наших умовах. Для цього потрібно мати хоча б два тіла, виготовлені з різнорідних речовин. Наприклад, паличку, виготовлену з пластмаси, і папір чи шовкову тканину. Коли в звичайному стані їх наблизити одне до одного, то жодної взаємодії ми не помітимо. Звичайно, між ними будуть діяти гравітаційні сили, подібні до сили тяжіння, але вони будуть настільки малими, що побачити їх дію ми не зможемо. Зате, коли потремо паличку папером чи тканиною, помітимо, що вони притягуються одне до одного на досить великій відстані (мал. 84).

Отже, після контакту між тілами виникає взаємодія, значно сильніша, ніж гравітаційна. Оскільки це схоже на явища, які відбуваються з бурштиновими «човниками», таку взаємодію назвали електричною, а процес отримання електричних властивостей назвали електризацією.

Електризовані тіла взаємодіють не доторкуючись одне до одного, і ця вза-

емодія не залежить від їх маси. Покладемо довгу дерев’яну планку на яку-не-будь круглу опору, потремо пластмасову паличку хутром і піднесемо до планки. Вона почне повертатися на опорі, притягуючись до палички (мал. 85).

 

Здатність електризуватися мають багато різних тіл. Знімаючи обгортку з коробки з цукерками, помічаємо, що вона інтенсивно притягується до коробки, а потім притягує нитки чи клаптики паперу. Щось подібне можна виявити, розчісуючи пластмасовим гребінцем сухе волосся. В усіх цих і подібних випадках спостережувані явища взаємодії називають електричними, а тіла - електризованими.

 

Прочитай і з*ясуй, що ти знаєш.

1.    Яке походження слова «електрика*?

2.    Як змінюються властивості тіл після електризації?

3.    Чим відрізняється електрична взаємодія від гравітаційної?

4. Назви приклади електризації, які спостерігав удома, чи природі.

 

Це матеріал з Підручника Фізика 8 Клас Савченко

 

Категорія: Фізика

Автор: evg от 11-08-2016, 14:47, Переглядів: 1687