Народна Освіта » Фізика » § 18. Наноматеріали.

НАРОДНА ОСВІТА

§ 18. Наноматеріали.

 

Тут ти дізнаєшся про один J перспективних для людства напрямів розвитку промисловості — нанотехнологи; що властивості речовин і об'єктів, виго товлених за допомогою цих технологій мають унікальні властивості.

Глибоке і всебічне вивчення властивостей речовини дозволило створити принципово нові, багато в чому унікальні за своїми властивостями матеріали, які отримали назву наноматеріалів. Це — речовини, отримані в процесі використання нанотехнологій. У самому слові використовується корінь грецького слова паппоз, що в перекладі на українську означає ♦карлик*. З точки зору фізики це — технології, які становлять сукупність методів маніпулювання речовиною на атомному або молекулярному рівні з метою отримання наперед заданих властивостей. Тут оператор працює з об’єктами, розміри яких вимірюються нанометрами (1 нм = IO9 м). Розроблені пристрої і методики, які дозволяють подрібнювати речовину на окремі атоми, молекули або їх невеликі скупчення. Відповідно ці технології дозволяють з окремих атомів чи молекул будувати речовину з заздалегідь визначеними властивостями. Таким чином відкриваються можливості не тільки «конструювати* нові матеріали, але і суттєво покращувати властивості відомих. З’ясувалося, що матеріали, отримані за допомогою нанотехнологій, мають унікальні властивості.

Основні переваги нанооб’єктів та наноматеріалів полягають у тому, що в них проявляються нові особливі властивості, які не характерні цим речовинам у масивному стані.

У нанокристалічних матеріалах істотно змінюються механічні властивості. За певних умов ці матеріали можуть

бути надтвердими або надпластичнии-ми. Твердість нанокристалічного нікелю при переході до нанорозмірних розмірів збільшується у декілька разів, а міцність на розтягування зростає в 5 разів. Додавання наноструктурованого алюмінію в ракетне паливо сильно змінює його швидкість згорання.

 

Теплопровідність моторного мастила, яке здійснює охолодження двигуна внутрішнього згоряння, суттєвого зростає при додаванні багатошарових вуглецевих нанотрубок.

Наноелектроніка - область електроніки, що займається розробкою фізичних і технологічних основ створення інтегральних електронних схем із характерними розмірами елементів, менших за 100 нм.

Виготовлення акумуляторів на основі нановолокон кремнія, які містять в собі йони Літія, замість Карбону, приведе до збільшення ємності зарядних пристроїв та розширення діапазону використання.

Наночастинки срібла, завдяки своїм бактерицидним властивостям, використовуються при лікуванні різноманітних ран з метою знезараження. Типовий розмір наночасток срібла — 5...50 нм, їх додають до миючих засобів, зубних паст, вологих серветок, наносять на поверхні кондиціонерів, покривають столові прилади, дверні ручки (в місцях, де велика небезпека поширення інфекцій) і навіть клавіатури і «мишки» для комп’ютерів.

Наночастинки золота, разом із антитілами в організмі людини допоможуть знизити шкідливий ефект від опромінення при лікуванні пухлин.

Прочитай і з'ясуй, що ти знаєш.

1.    У чому перевага нанотехнологій?

2.    Які два напрямки у нанотехнологіях?

3.    У чому сутність нанотехнологій?

4.    Де застосовуються наноматеріали?

 

Це матеріал з Підручника Фізика 8 Клас Савченко

 

Категорія: Фізика

Автор: evg от 11-08-2016, 14:45, Переглядів: 2202