Народна Освіта » Фізика » § 11. Кількість теплоти.

НАРОДНА ОСВІТА

§ 11. Кількість теплоти.

 

Фізичну величину, яка характеризує теплопередачу і дорівнює зміні внутрішньої енергії тіла без виконання роботи, називають кількістю теплоти.

 

 

Тут ти дізнаєшся, що енергію, яка переходить від тіла до тіла при теплопередачі без виконання механічної роботи можна розрахувати, знаючи фізичні властивості речовини.

У скляну посудину заллємо воду і опустимо в неї термометр. Після того, як посудину опустимо в гарячу воду, термометр покаже поступове збільшення температури. Отже, внутрішня енергія води в посудині почне зростати. Якщо ж поміряти температуру води в посудині, то можна помітити, що вона буде зменшуватися. Це буде свідченням того, що і внутрішня енергія води в посудині також буде зменшуватися. Енергія від води в перейшла до води в посудині. Подібне будемо спостерігати і тоді, коли замість колби з водою використаємо будь-яке інше тіло. Енергію, яка при теплопередачі перейшла від гарячого тіла до холодного без виконання механічної роботи, називають кількістю теплоти.

Фізичну величину, яка характеризує теплопередачу і дорівнює зміні внутрішньої енергії тіла без виконання роботи, називають кількістю теплоти.

Кількість теплоти як фізична величина позначається латинською літерою Q. Одиницею вимірювання кількості теплоти як і енергії є джоуль (скорочено Дж).

Кількість теплоти можна розрахувати, якщо допустити, що енергія до тіла надходить рівномірно. Зміну ж внутрішньої енерегії легко визначити за показами термометра.

Заллємо у склянку деяку рідину певної маси. Опустимо її у велику посудину з гарячою водою, температура якої буде підтримуватися під час досліду сталою і вищою, ніж у рідини в склянці. Для спостереження за зміною внутрішньої енергії склянках використаємо однакові термометри.

Через деякий час після занурення склянки стане помітно, що вода у ній почне нагріватися - її температура по-

ступово почне збільшуватися (мал. 42). Враховуючи, що енергія в склянку надходила поступово, можна зробити висновок, що зміна температури тіла залежть від кількості теплоти, яка на дійшла в тіло.

 

Зміна температури тіла пропорціональ-на кількості теплоти і обернено про-порціональна масі тіла.

 

Af- Q

Опустимо в ванну з гарячою водою дві склянки з рідиною різної маси (мал. 43).

У цьому випадку нагрівання буде відбуватися з різною швидкістю (мал. 44).

Швидше буде зростати температура рідини в посудині з меншою кількістю рідини, а в другій посудині, де маса рідини більша, температура зростатиме повільніше. Отже, за однакових умов зміна температури At обернено пропорціональ-на масі тіла:

Чисельні дослідження показали, що отримані залежності для обраної речовини мають однакові коефіцієнти про-порціональності незалежно від маси і кількості теплоти. Тому таку залежність зміни температури від кількості теплоти і маси можна записати формулою:

Записану залежність можна прочитати так: зміна температури тіла пронорціональна кількості теплоти і обернено нропорці-ональна масі тіла.

Кінцевим результатом усіх термометричних розрахунків, як правило, є кількість теплоти.

Тому остаточно рівняння (калориметричне) традиційно має вигляд:    ,

Q - cm Af- cm (V-V).

= cm (t., -I. )

Кількість теплоти, підданої чи отриманої даним тілом при теплопередачі, пропорціональна масі тіла та зміні його температури.

 

Це матеріал з Підручника Фізика 8 Клас Савченко

 

Категорія: Фізика

Автор: evg от 11-08-2016, 14:43, Переглядів: 1523