Народна Освіта » Фізика » § 5. Агрегатні стани речовини

НАРОДНА ОСВІТА

§ 5. Агрегатні стани речовини

 

Тут ти дізнаєшся, що існує чотири стани речовини: що агрегатний стан залежить від теплового стану речовини.

Речовини, з яких складаються оточуючі нас тіла, можуть перебувати в різних станах, які називаються агрегатними. Розрізняють твердий, рідкий, та газоподібний стани. Типовим може бути приклад води, яка в твердому стані називається льодом, в рідкому стані власне водою, а в газовому - водяною парою.

Тверді тіла тривалий час зберігають свою форму і об’єм. Якщо об’єм і змінюється, то незначною мірою при нагріванні і охолодженні, але кількість речовини в твердому стані практично не змінюється тривалий час. Це пояснюється тим, що коли речовина в твердому стані, частинки, з яких вона складається, знаходяться на близькій відстані одна від одної і хоча вони й здійснюють коливальний рух, сили взаємодії між ними досить великі. І щоб їх роз’єднати, потрібно виконати значну роботу. Потенціальна енергія взаємодії частинок твердого тіла значно більша, ніж кінетична.

Характерною властивістю речовини в рідкому стані (рідина) є плинність. Вилита з посудини, рідина розпливається по поверхні підставки, вільно виливається з водогінного крана. А в стані невагомості набуває кулястої форми. Залита в кухоль, рідина набуває форми кухля. У пляшці — це пляшка. У цистерні-цистерна і т.п. Такі властивості пояснюються тим, що молекули речовини в рідкому стані слабо зв’язані між собою. Тому вони постійно і хаотично зміщуються, не утворюючи стійкого структурного об’єднання. Потенціальна енергія їх взаємодії дорівнює кінетичній енергії їх руху. У більшості рідин властивості

в усіх напрямах однакові, хоча в рідин, які отримали назву рідких кристалів може проявлятися анізотропія - теплова, електрична чи оптична.

Анізотропія — залежність фізичних властивостей речовини від напряму.

 

 

Гази у вільному стані не зберігають ні форму, ні об’єм. Причиною цього є те, що молекули газу знаходяться на значних відстанях одна від одної і практично не взаємодіють між собою. Коли речовина перебуває в газовому стані, кінетична енергія молекул значно більша за потенціальну. Тому їх легко стискати, перекачувати з однієї посудини в другу. І лише при значному стискуванні і охолодженні газу молекули настільки наближаються одна до одної, що утворюють рідину. Цей процес називають зрідженням газів.

Порівняно недавно вчені виявили в природі четвертий агрегатний стан речовини - плазму. Коли речовина знаходиться в стані плазми, її атоми повністю або частково йонізовані. Тобто, це - щось схоже на звичайний газ, але складається з вільних електрично заряджених частинок. Плазма як форма існування речовини дуже поширена у Всесвіті.

Прочитай і з*ясуй, що ти знаєш.

1.    У яких агрегатних станах може перебувати речовина?

2.    Які властивості речовини в твердому стані? Як

їх пояснити?

3.    Які властивості речовини в рідкому стані? Як їх пояснити?

4.    Які властивості речовини в газовому стані? Як їх пояснити?

5.    Що собою являє плазма?

 

Це матеріал з Підручника Фізика 8 Клас Савченко

 

Категорія: Фізика

Автор: evg от 11-08-2016, 14:40, Переглядів: 1396