Народна Освіта » Фізика » § 32. Безпека людини під час роботи з електричними приладами й пристроями

НАРОДНА ОСВІТА

§ 32. Безпека людини під час роботи з електричними приладами й пристроями

Кожного дня ми використовуємо різні електричні прилади. Але допомагаючи нам у повсякденному житті, вони є джерелами підвищеної небезпеки. Небезпека використання струму посилюється тим, що органи чуттів людини не можуть виявити його на відстані, як, наприклад, тепло, світло чи механічні впливи. Органи чуттів людини реагують на струм тільки у разі безпосередній його дії на них, коли запобігти впливу струму на організм людини все може бути пізно.

Суттєвою особливістю впливу електричного струму на організм людини є те, що він діє не тільки в місцях контактів і на шляху протікання через організм, а й викликає порушення нормальної діяльності різних органів (серцево-судинної системи, системи дихання).

Одержати електротравми можна навіть без прямого контакту зі струмопровідними частинами приладів, установок чи ліній електропередач. Ураження електричним струмом можна

зазнати, переміщуючись по вологій землі біля оголеного дроту, що лежить на ній. Дія електричної дуги спричиняє враження органів зору і опіки, можна спостерігаючи дію електричної дуги навіть на віддалі від неї.

Електричний струм, проходячи через тіло людини, зумовлює перетворення поглинутої організмом електричної енергії в інші види і спричиняє термічну, електролітичну, механічну і біологічну дії. Дія струму на організм людини визначається силою струму, що протікає через нього, часом впливу та іншими чинниками.

Значення сили струму визначається напругою і опором провідника, по якому він протікає. Тіло людини є провідником, опір якого може змінюватися залежно від стану людини і умов, у яких вона перебуває.

У техніці, промисловості, побуті використовують два види струму: змінний і постійний. За вражаючою дією на людський організм змінний струм більш небезпечний. За ступенем впливу на організм людини розрізняють три граничні значення струму: відчутний, невідпускаючий, вражаючий (або фібріляційний).

Відчутний струм — електричний струм, який, проходячи через організм, викликає відчутне подразнення. Мінімальна сила змінного струму, яку починає відчувати людина становить 0,5—1,5 мА.

Невідпускаючий струм — струм, при якому відбувається судомне скорочення м’язів (рук, ніг) і постраждалий не може самостійно відірватися від провідників із струмом. Сила невід-пускаючого струму становить 10—20 мА.

Фібріляційний (вражаючий) струм спричинює при проходженні через організм людини фібриляцію серця — безладні скорочення серцевого м’яза, що може призвести до його зупинки. Через кілька секунд припиняється дихання. Це струм силою 90—100 мА.

Сила струму, який проходить через органи людини у разі враження, визначається напругою та опором, який чинить організм людини на шляху струму. Опір людського тіла, який воно чинить проходженню струму, різний для різних ділянок і напрямків протікання струму. Умовно приймають, що він дорівнює 1 кОм. Найчастіше смертельні наслідки враження спричиняє змінний струм напругою 220 В. Це зрозуміло, адже згідно з законом Ома при опорі 1 кОм сила струму за напруги 220 В становитиме 0,2 А. Безпечною вважається напруга 36 В, а за великої вологості — 12 В.

Зауважимо, що при розробці техніки конструктори намагаються створити її якомога безпечнішою. Застосовують відповідні засоби захисту, розробляють правила дій у небезпечних ситуаціях. Щоб уникнути багатьох неприємностей, необхідно завжди дотримуватись правил поводження з електричними приладами.

Електронагрівальні прилади, такі як електрочайник, електросамовар, електропраска, електрокамін та ін., потрібно вмикати в електромережу, тільки переконавшись, що вони не мають пошкоджень корпусів, вилок, ізоляції шнурів. Переважна кількість побутових електроприладів є переносними, і при цьому їхня ізоляція може зазнавати пошкоджень. Підвідний електричний дріт може обірватися чи оголитися. У таких випадках ні в якому разі не вмикайте прилад у мережу. Не торкайтеся оголених місць на дротах, бо це може призвести до травм.

Вимикайте телевізор у випадку, коли екран гасне або починає миготіти.

Не залишайте без нагляду увімкнені в розетку електроприлади. Вимикати прилад з розетки, можна тільки тримаючись за вилку. Забороняється тягнути за електричний шнур руками. Шнур може обірватися, спричинити коротке замикання, а ви можете зазнати враження електричним струмом.

Не можна наливати воду в увімкнені в електромережу чайники, кавоварки, каструлі.

Не торкайтеся мокрими руками та не витирайте вологою ганчіркою електричні дроти, штепсельні розетки, вимикачі, інші електроприлади, увімкнені в електромережу.

Зверніть увагу!,

Приєднуючи електричні прилади та зібрані електричні кола до джерел живлення, дотримуйтесь такої послідовності дій:

1.    Огляньте прилад, підвідні шнури, вилку та переконайтеся, що пошкоджень немає.

2.    Переконайтеся, що вимикач на приладі (якщо він є) або в колі знаходиться в положенні “вимкнуто”.

3.    Приєднайте коло до джерела живлення або увімкніть у мережу.

4.    Після цього увімкніть вимикач на приладі (переведіть його в положення “увімкнуто”.

Після закінчення роботи з електричними приладами їх необхідно одраз0 вимкн0ти. СпочатК0 вимкніть прилад, скориставшись вимикачем на ньом0, а потім від’єднайте від мережі.

Не залишайте електричні прилади 0вімкн0ті в мереж0 без нагляд0. Використов0Йте електричні прилади лише за призначенням.

Зверніть увагу!

Використання приладів не за призначенням або невміле користування ними, може призвести до пожежі!

Під час прог0лянки забороняється:

1)    підходити до оголених дротів і торкатися їх р0ками;

2)    розводити багаття і зап0скати повітряного змія поблиз0 ліній електропередач.

Пам’ятайте, що несправності в електромережі й електричних приладах може 0с0н0ти лише спеціаліст-електрик!

Грандіозним іскровим природним розрядом є блискавка. Щосек0нди на Землі 0творюється близько 100 блискавок. Бережіться від 0дар0 блискавки. Удари блискавок мож0ть спричинити лісові пожежі, пожежі та р0йн0вання б0динків, виводять з лад0 лінії електропередач, призводять до загибелі людей. Щоб запобігти 0дар0 блискавки необхідно пам’ятати, що блискавка найчастіше вдаряє ό предмети, які підносяться над поверхнею Землі. Том0 під час грози слід дотрим0ватися таких правил:

1.    У лісі не можна ховатися під високими деревами, а в полі — під поодиноким деревом, копицею сіна тощо.

2.    Не можна намагатися перебігти поле. Слід лягти на землю, щоб не підноситися над місцевістю.

3.    Не можна к0патись ό відкритих водоймах, а переб0ваю-чи в горах, краще сховатися в печері або під глибоким 0с-т0пом.

4.    Не можна зап0скати повітряного змія: мокра мот0зка стає провідником електрики. При 0дарі блискавки заряди пройд0ть через р0к0 й тіло людини в землю. Саме від 0ражен-ня великим розрядом блискавки під час експеримент заги-Н0в др0г М.В. Ломоносова — 0чений Г. Ріхман.

У разі 0раження електричним стр0мом насамперед необхідно надати потерпілом0 перш0 долікарськ0 допомог

ЗАПИТАННЯ ТА ЗАВДАННЯ

1.    Які особливості впливу струму на організм людини?

2.    Яка характеристика струму визначає його дію на організм людини?

3.    Який струм вважається невідпускаючим?

4.    Який струм вважається вражаючим?

5.    Яких заходів безпеки потрібно дотримуватися, використовуючи електричні прилади?

6.    Як слід поводитися під час грози?

Головне в темі

“Робота і потужність електричного стуму”

Робота електричного струму на ділянці кола дорівнює добутку сили струму на напругу і на час протягом якого ця робота виконувалася:

А = UIt.

Одиницею роботи й енергії електричного струму в CI є джоуль:

1 Дж = 1 В · 1 А · 1 с = 1В · А · с.

Роботу електричного струму на ділянці кола залежно від того, які величини відомі можна визначати за чотирма формулами:

Закон Джоуля—Ленца. Кількість теплоти, що її виділяє провідник із струмом, прямо пропорційна квадрату сили струму, опору провідника і часу протікання стуму в провіднику:

Q = 12Rt.

Потужність струму на ділянці кола чисельно дорівнює добутку напруги між кінцями цієї ділянки на силу струму в ній:

P = UI.

 

Речовини, розчини яких є провідниками електричного струму, називають електролітами.

До них належать солі, оксиди, гідроксиди, кислоти, луги, розчини й розплави яких проводять струм.

Процес виділення речовини на електродах унаслідок протікання струму в розчинах і розплавах електролітів називають електролізом.

Закон Фарадея для електролізу. Маса речовини, яка виділяється на електродах у процесі електролізу, прямо пропорційна силі струму і часу його протікання:

m = kit.

Коефіцієнт k називають електрохімічним еквівалентом даної речовини. Він чисельно дорівнює масі речовини, що виділяється на електроді унаслідок перенесення іонами заряду в 1 Кл.

Процес розпаду молекул і атомів газу на іони і електрони називається іонізацією.

Упорядкований рух іонів і електронів під дією електричного поля — струм у газі, називають газовим розрядом.

Газовий розряд, який може відбуватися лише за умови дії зовнішнього іонізатора, називають несамостійним газовим розрядом.

Електричний розряд у газі, що продовжується після усунення дії зовнішніх іонізаторів, називається самостійним розрядом.

 

 

ПЕРЕВІР СЕБЕ

1. Роботу електричного струму на ділянці кола можна визначити за формулою...

A)    A = U2Rt;

Б) A = URt;

B)    A = Uit;

Г) A = Ut.

R

2. Робота, виконана струмом у провіднику, становить 288 Дж. Який заряд пройшов по провіднику, якщо прикладена до його кінців напруга U = 12 B?

A)    24 Кл;

Б) 12 Кл;

B)    6 Кл;

Г) 2 Кл.

3.    Електричний паяльник розрахований на напругу 12 В і силу струму 2 А. Яку потужність споживає паяльник?

A)    12 Вт;

Б) 24 Вт;

B)    36 Вт;

Г) 44 Вт.

4.    Скільки електроенергії споживає пральна машина потужністю 400 Вт за 2 год роботи?

A)    800 кВт · год;

Б) 80 кВт · год;

B)    8 кВт · год;

Г) 0,8 кВт · год.

5.    На баллоні освітлювальної лампи розжарення написано 220 В, 60 Вт. Яка сила струму в лампі? Який опір лампи в робочому режимі?

A)    0,3 А, 800 Ом;

Б) 3 А, 80 Ом;

B)    0,3 А, 200 Ом;

Г) 3 А, 21 Ом.

6.    Наскільки зміниться температура води в посудині, маса якої m = 0,2 кг, якщо через провідник, уміщений в неї, пройшов заряд q = 100 Кл, а напруга на кінцях провідника V = 20 В?

A)    на 24 °С;

Б) на 12 °С;

B)    на 2,4 °С;

Г) на 1,2 °С.

7.    Електричні лампи з опорами 200 і 400 Ом з’єднані паралельно і приєднані до джерела струму. Що можна сказати щодо кількості теплоти, яка виділяється в лампах за один і той самий час?

A)    кількість теплоти, яку виділяє перша лампа, буде у 4 рази меншою;

Б) кількість теплоти, яку виділяє перша лампа, буде у 4 рази більшою;

B)    кількість теплоти, яку виділяє перша лампа, буде у 2 рази більшою;

Г) кількість теплоти, яку виділяє перша лампа, буде у 2 рази меншою.

8. У якому з резисторів виділиться більша кількість теплоти за один і той самий час, якщо ділянку зображену на малюнку, увімкнути в електричне коло? R1 = 1 Ом; R2 = 2 Ом; R3 = 3 Ом; R4 = 4 Ом.

A)    у резисторі R1;

Б) у резисторі R2;

B)    у резисторі R3;

Г) у резисторі R4.

9. Залізна і мідна дротини однакових розмірів з’єднані паралельно і приєднані до джерела струму. Яка з дротин виділить більшу кількість теплоти й у скільки разів?

А) дротини виділять однакову кількість теплоти;

Б) мідна дротина виділить меншу кількість теплоти у 3 рази;

В) мідна дротина виділить більшу кількість теплоти у 3 рази;

Г) мідна дротина виділить більшу кількість теплоти у 6 разів.

10. Електрокип’ятильник зі спіраллю опором 160 Ом помістили в посудину, де е 0,5 л води за температури 20 °С і ввімкнули в мережу напругою 220 В. Через 20 хв кип’ятильник вимкнули. Скільки води википіло, якщо вважається, що вся енергія струму витратилася на нагрівання води?

A)    0,5 кг;

Б) 145 г;

B)    85 г;

Г) 40 г.

11.    Скільком джоулям відповідають 4 кВт · год?

A)    4 кДж;

Б) 14,4 кДж;

B)    14,4 МДж;

Г) 40 МДж.

12.    Електрична пічка має спіраль з нікелінового дроту, площа перерізу якого 1,5 мм2, а довжина 51м. Яку кількість теплоти виділить така пічка за годину, якщо напруга живлення пічки 110 В?

A)    3,2 МДж;

Б) 320 кДж;

B)    32 МДж;

Г) 320 МДж.

T а б л и ц я 1.1. Питомі теплоємності деяких речовин 47

T а б л и ц я 1.2. Температури плавлення (кристалізації) деяких речовин ............................. 59

T а б л и ц я 1.3. Питома теплота плавлення (кристалізації) деяких речовин .......................... 62

T а б л и ц я 1.4. Температури кипіння деяких рідин за нормального атмосферного тиску ................. 75

T а б л и ц я 1.5. Питома теплота пароутворення деяких рідин за температури кипіння ................... 77

T а б л и ц я 1.6. Питома теплота згоряння деяких типів палива ................................... 92

T а б л и ц я 2.1. Умовні позначення деяких елементів електричних кіл .............................155

T а б л и ц я 2.2. Питомий електричний опір деяких речовин при 20 °С .............................189

T а б л и ц я 2.3. Потужність деяких побутових приладів 222

T а б л и ц я 2.4. Електрохімічні еквіваленти деяких речовин ....................................237

§ 2

3. Ні.

§ 4

2.    Зимою за низьких температур вони можуть порватися.

3.    Щоб запобігти руйнуванню унаслідок нагрівання і збільшення розмірів.

4.    За інших температур вимірювальні прилади і міри додаткові похибки, які важко врахувати.

7.    Глина і цегла (виготовлена з глини) розширюються однаково. Це запобігає появі тріщин.

§ 5.

6. У тіла масою 5 кг.

§ 6.

8.    Метеорити згоряють, нагріваючись до високої температури унаслідок тертя повітря.

§ 8.

4. У невагомості закон Архі-меда не виконується і природна конвекція не відбувається.

§ 10

2.    1000 Дж, 780 Дж, 1860 Дж.

3.    126 000 Дж.

4.    Менше ніж на 1 °С.

5.    Майже на 200 °С.

6.    25 °С.

§ 14

3.    50 кДж.

4.    10 кг.

5.    15,3 · 1012 Дж.

6.    5,5 МДж.

§ 18

3.    Об’єм зменшився, маса і вага не змінилися, густина збільшилася, внутрішня енергія зменшилася.

4.    13,6 МДж.

5.    365 г.

6.    54 кг.

§ 19

3.    666 г.

4.    46 °С.

5.    34 г.

6.    У обох склянках практично однаково.

§ 21

4.    68,3 МДж.

5.    2 кг.

6.    «150 г.

7.    71 °С

8.    19 г.

§ 22

6.    0,14 °С.

7.    16 м.

8.    «50 хв.

§ 23

5.    25 %.

6.    500 Дж.

§ 24

7.    14 %.

8.    Біля 10 кВт.

Розділ 2. Електричні

явища

§ 4

7.    Ні. Це залежить від роду речовин.

8.    -10 нКл.

9.    5 нКл.

§ 5

5.    Зменшилася в 4 рази.

6.    Збільшилася в 4 рази.

7.    2,3 · 10-28 Н.

8.    9 · 10-7 Н.

9.    3,2 мН, 3,6 мН.

§ 9

4.    а) Від тіла, що має негативний заряд до тіла, що має позитивний заряд;

б) Так; в) Обидва тіла втрачають заряди і електричне поле в провіднику зникає.

5.    Швидкість поширення електричного поля, що дорівнює швидкості світла (с «300 000 км/с).

§ 13

8.    2 А.

9.    18 Кл.

10.    1 · 10-5 Н.

11.    Сили струму однакові і становлять 1,5 А.

12.    6,25 · 1018.

§ 14

7. а) 10 А, 0,5 А, 3,5 А; б) 500 мА = 0,5 А, 20 мА, 140 мА.

§ 15

5. 1,05 Дж, 0,3 А.

§ 16

8. 30 В, 1 В, 18 В.

§ 17

7.    10 Ом.

8.    Збільшився у 2 рази.

9.    8 Ом, 40 Ом.

10.    «12 Ом.

§ 18

6.    Другий у 10 разів.

7.    Перший у 32 рази.

8.    Зменшився в 4 рази. Сила струму збільшилася.

9.    0,56 Ом.

10.    Перший у 100 разів.

11.    100 м.

§19

6.    3 м.

7.    273. Не менше 22 см.

§ 20

6.    1,5 А.

7.    21 Ом.

8.    30 В.

9.    3 Ом, 8 Ом.

10.    2,25 А.

11.    30 Ом, 0,4 Ом · мм2/м. § 21

4.    14 Ом.

5.    0,5 А.

6.    37 шт., послідовно.

7.    12 Ом, 18 В, 3 В, 6 В, 9 В.

8.    20 Ом.

9.    .R1 = 6 Ом, R2 = 18 Ом.

10.    Крайньому лівому. Посередині.

§ 22

5.    Світитиме тільки ліва лампочка, світитимуть обидві лампочки у “півсили”.

6.    5 Ом.

7.    0,4 А.

8.    3 Ом.

9.    5 Ом.

10.    0,5 А, 1 А.

11. 300 Ом, 1,2 А, 0,4 А. § 23

4.    52,5 Дж.

5.    360 Дж.

6.    290,4 кДж.

§ 24

4.    Збільшилася.

5.    У сталевій.

6.    Алюмінієва.

7.    216 кДж.

8.    30 кДж.

9.    4,8 кДж.

§ 25

5.    1 Вт.

6.    809 Ом.

7.    У лампочки потужністю 40 Вт.

8.    858 Вт.

§ 26

8. 4,5 А.

§ 27

6. Не можна.

§ 29

4. Однаково. Там де більша концентрація розчину.

6.    100 хв.

7.    6 г.

8.    15 МВт год, 74,4 год.

9.    16,7 хв.

§ 30

7. 0,16 мкА.

Внутрішня енергія. Кількість теплоти

Номер завдання

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Правильна

відповідь

в

в

Б

Г

Б

А

Г

А

Б

в

Г

А

Зміна агрегатних станів речовини

Номер завдання

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Правильна

відповідь

Г

Б

А, Б

Б

Б

А

в

А

Б

Г

в

А

Згоряння палива. Теплові двигуни

Номер завдання

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Правильна

відповідь

Г

А, в

А, Б

А

Б

Г

Б

в

А, Б

в

А

в

P о з д і л 2. Електричні явища

Електричні заряди. Електричне поле

Номер завдання

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Правильна

відповідь

Г

А

в

Б

Г

в

Б

в

Г

А

Б

в

Номер завдання

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Правильна

відповідь

Б

Г

В

В

Б

А

В

Г

А

Б

В

Б

Робота і потужність електричного струму

Номер завдання

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Правильна

відповідь

В

А

Б

Г

А

В

В

Б

Г

В

В

А

Акумулятор 150 Ампер Андре-Марі 165 Ампер 166 Амперметр 168 Аніон 236, 235 Анод 236, 236 Атом 130, 131

Бурштин 121

Бенардос Микола Миколайович 258, 259

Ват 221 Ватметр 221

Взаємодія провідників із струмом 166

—    заряджених тіл 122, 123 Випаровування 69, 70, 71 Випромінювання 39 Вольта Алессандро 149 Вольт 172

Вольтметр 174

Гальванометр 243

Двигун внутрішнього згоряння 104

—    тепловий 102

Джерело електричного струму 148

Джоуль Джеймс 100

Джоуль 218

Діелектрик 139

Дії електричного струму 158

—    магнітні 160

—    теплові 158

—    хімічні 159

—    напрям 147

Ебоніт 123 Едісон Томсон 228 Електризація тіл 120, 121 Електроліт 234 Електрон 130

—    вільний 144, 146 Електроскоп 124

Елемент гальванічний 149, 150 Енергія внутрішня 27, 28

Заземлення 128

Закон Джоуля—Ленца 219

—    Кулона 134

—    Ома 198, 200

—    перетворення і збереження енергії 99

Замикання коротке 229 Запобіжник плавкий 231, 232 Заряд електричний 121, 122 Заряд електричний негативний 122, 123

—    позитивний 122, 123

—    подільність 127, 128 З’єднання провідників паралельне

208

—    послідовне 202

Ізолятор 139

Катіон 236 Катод 236

Кількість теплоти 43, 44, 45 електрики 166 Кипіння 73, 74 Коефіцієнт корисної дії 94, 95 Коло електричне 154 Конвекція 35, 36

—    вимушена

—    природна Конденсація 71 Кристалізація 59 Кулон 166 Кулон Шарль 133

Лампочка розжарювання 226 Ленц Емілій Християнович 219 Люлька Архип Михайлович 112

Напруга електрична 172 Нейтрон 130

Одиниці вимірювання кількості теплоти 145

—    кількості електрики 166

—    потужності електричного струму 221

—    напруги електричного струму 173

—    опору провідника 183

—    роботи електричного струму 218

—    сили струму 166 Ом Георг 198

Ом 183 Омметр 183

Опір провідника 180, 182

—    питомий 187

Патон Борис Євгенович 253 Плавлення аморфних тіл 60

—    кристалічних тіл 58, 59 Поле електричне 137 Полюс джерела струму 148 Потужність електричного струму

122, 221

Прилад електронагрівальний 224

Провідник 139 Протон 130

Реостат 191

Робота електричного струму 21 218

Розряд дуговий 254

—    коронний 249

—    не самостійний 244

—    самостійний 246

—    тліючий 253 Ротор 109

Рух тепловий 10

Сила струму 165 Сили електричні 137 Сопло 109 Стан агрегатний 20 Струм електричний 143

Тверднення 59 Тіло аморфне 57

—    кристалічне 54, 55 Температура кипіння 74, 75

—    плавлення речовини 59

—    тверднення речовини 59 Теплоємність питома 46, 47 Теплопередача 29, 31 Теплопровідність 32, 33 Теплота

—    згоряння палива 92

—    пароутворення 76, 77 Термоелемент 151 Термометр 13, 14, 15 Термос 42

Турбіна газова 111 Турбіна парова 209

Фарадей Майкл 236

Хід поршня 105 Холодильник 102, 103

Ядро атомне 130, 131 Янтар 121

БОЙКО Микола Павлович ВЕНГЕР Євген Федорович МЕЛЬНИЧУК Олександр Володимирович

ФІЗИКА

8 КЛАС

Підручник для загальноосвітніх навчальних закладів

1

У 1 см3 повітря за нормальних умов (t = 0 °С, P = 101 325 Па) міститься 2,68 · 1019 молекул.

2

процесі теплообміну (теплопередачі) відбувається зміна внутрішньої енергії тіл або частин тіл унаслідок їхньої різної температури.

3

Терміни “пара” і “газ” означають один і той самий газоподібний стан речовини. Парою ми називаємо газоподібний стан речовини, яка у звичних для нас умовах (тиск близький до нормального і температура близька до кімнатної) може перебувати у рідкому стані: вода — водяна пара, ртуть — випари ртуті, бензин — пара бензину та ін. Якщо речовини за цих умов можуть існувати лише в газоподібному стані, а для їхнього перетворення на рідину потрібні температури значно нижчі за 0 °С, то їх називають газами.

4

процесі теплообміну одні тіла нагріваються і їхня внутрішня енергія збільшується, а інші охолоджуються й їхня внутрішня енергія зменшується. Нагрівання одних і охолодження інших тіл у процесі теплообміну між ними можна розглядати як передачу теплоти від одного тіла до іншого. Внаслідок процесу теплообміну їхня температура врешті-решт ви-

5

Цей пункт можна не виконувати. Проте, ураховуючи в теплообміні внутрішню посудину калориметра, можна точніше визначити питому теплоємність твердого тіла.

6

ККД газової плити залежить не лише від конструкції пальників, а й від посуду, яким користуються, та відповідності вибору конфорок розмірам посуду.

7

Бурштин (янтар) - це викопна скам’яніла смола давніх вимерлих хвойних дерев, що росли на Землі багато тисяч років тому. Найбільші поклади бурштину в Україні знаходяться в Клесові (Рівненська обл.).

8

Ебоніт (з грец. — чорне дерево) — вулканізований каучук з великим вмістом сірки. Потертий об хутро ебоніт набуває негативного заряду.

9

   Яка природа електричного струму в металах?

2.    Який напрямок приймають за напрямок струму в провіднику?

3.    Чому тепловий рух електронів у провіднику не можна назвати електричним струмом?

10

   Які процеси перетворення енергії відбуваються в замкнутому електричному колі?

2.    Чому сила струму не може визначати роботу струму на ділянці кола?

3.    Яку фізичну величину називають напругою на ділянці кола?

4.    Що прийнято за одиницю напруги в CI?

5. Напруга на лампочці кишенькового ліхтарика становить

3,5 В. Яку роботу виконує електричне поле в спіралі лампочки за 1 с, якщо через неї щосекунди проходить заряд 0,3 Кл?

Яка сила струму в лампочці?

11

   Як називається прилад для вимірювання напруги на ділянці кола?

2.    Як має бути увімкнутий у коло вольтметр для вимірювання напруги на ділянці кола?

3.    За малюнком шкали вольтметра (мал. 2.55) визначте межі вимірюваної ним напруги, ціну поділки, напругу, яку він показує.

12

Якщо інше не зазначене в документації на прилад. Наприклад, у барометрів-анероїдів інструментальна похибка може дорівнювати трьом поділкам шкали.

13

Межа максимальної допустимої похибки приладу визначається класом точності приладу. Так, серед інших на шкалі приладу є позначка “2,5”. Це означає, що клас точності приладу 2,5, тобто максимальна допустима похибка становить 2,5 % верхньої межі вимірювання. Для амперметрів, зображених на мал. 2.50 і 2.56, верхня межа вимірювання становить 2 А. Межа допустимої похибки приладу становить Δπρ = 2 А · 0,025 = 0,05 А. Зазвичай, прилади мають значно меншу похибку, ніж межа допустимої. Похибка відліку теж не перевищує половини поділки. Тому для цього амперметра можна прийняти, що абсолютна похибка вимірювання дорівнює ціні поділки 0,05 А. Вона однакова для будь-яких показань. Зрозуміло, що відносна похибка буде тим менша, чим більші показання приладу.

14

У освітлювальних мережах промисловості використовують змінний струм, який являє собою електричні коливання. Сила струму і напруга в колах із змінним струмом змінюються з частотою 50 Гц. Під напругою і силою змінного струму, як правило, розуміють значення напруги і сили струму, які спричиняють такі самі дії в колах, як і постійний струм такої самої сили і напруги.

15

наш час широкого розповсюдження набули комбіновані прилади, які дають змогу вимірювати різні електричні величини: силу струму, напругу, опір та ін. Такі прилади називаються мультиметрами (від англ. multimeter) або тестерами (від англ. test — випробування). Вони можуть бути як стрілкові (мал. 2.60), так і цифрові (мал. 2.61). За позначками на панелі перемикачів можна обрати потрібну вимірювану величину та діапазон (межі) її вимірювання.

16

   Як можна на досліді показати, що різні провідники по-різному впливають на струм у колі?

2.    Що називають опором провідника?

3.    Як можна визначити опір провідника?

4.    Яку одиницю приймають за одиницю опору?

5.    Чи залежить опір провідника від сили струму, напруги?

6.    Опір якого провідника вважають таким, що дорівнює 1 Ом?

7.    За сили струму в провіднику 0,5 А напруга на його кінцях становить 5 В. Який опір цього провідника?

8.    Як змінився опір провідника, якщо за сталої напруги на його кінцях сила струму в ньому зменшилася в 2 рази?

9.    На лампочці для кишенькового ліхтарика написано: 3,5 В, 0,3 А. Який опір цієї лампочки?

10.    Визначте та порівняйте опори двох провідників, якщо за напруги 4 В сила струму в них 0,5 А, а за напруги 8 В — 0,2 А.

17

разі паралельного з’єднання провідників величина, обернена до загального опору ділянки кола, дорівнює сумі величин, обернених до опорів кожного з провідників.

18

   Які речовини називають електролітами?

19

   Які частинки є вільними носіями зарядів, що створюють струм в розчинах і розплавах електролітів?

20

   Як утворюються вільні носії зарядів у розчинах та розплавах електролітів? Що таке електролітична дисоціація?

21

   Що називають аніонами? Катіонами?

22

   Від чого і як залежить провідність розчинів електролітів?

23

   Чому з підвищенням температури опір розчинів електролітів зменшується?

 

Це матеріал з Підручника Фізика 8 Клас Бойко

 

Категорія: Фізика

Автор: evg от 7-08-2016, 21:01, Переглядів: 2016