Народна Освіта » Фізика » § 6. Електричне поле

НАРОДНА ОСВІТА

§ 6. Електричне поле

Ви вже помітили, що, як і у разі гравітаційної взаємодії, заряджені тіла можуть взаємодіяти на відстані. Про це свідчить притягання й відштовхування заряджених паличок, кульок, підвішених на шовкових нитках (мал. 2.13). У цих випадках взаємодію наелектризованих тіл спричинює електричне поле — особливий вид матерії.

За сучасними уявленнями, кожне заряджене тіло або заряджена частинка змінює навколо себе властивості простору — створює особливий вид матерїі — електричне поле. Це поле проявляє себе тим, що на кожен вміщений у нього електричний заряд воно діє силою, яку називають електричною силою. Поле заряду А діє силою F1 на заряд В і, навпаки, поле заряду В діє силою F2 на заряд А.

Силу, з якою поле одного точкового заряду діє на інший заряд, можна визначити за законом Кулона. Очевидно, дія поля залежить від значення заряду, який його створює, й відстані до цього заряду. Переконатися в цьому можна, скориставшись легенькими зарядженими кульками, підвішеними на шовкових нитках (мал. 2.14). Чим сильніше діє електричне поле на заряджену кульку, тим на більший від вертикалі кут відхиляється кулька на нитці.

Електричне поле виникає разом із зарядом і поширюється в просторі навколо нього з величезною, але певною швидкістю — швидкістю світла. Ця швидкість становить приблизно 300 000 км/с.

Діючи на заряджені частинки, сили електричного поля можуть зумовлювати їхнє переміщення в просторі. Електричне поле, як і гравітаційне, володіє енергією і може виконувати роботу. Під дією сил електричного поля можуть переміщуватися тіла і частинки, які мають заряди.

ЗАПИТАННЯ ТА ЗАВДАННЯ

1.    Чим відрізняється простір навколо зарядженого тіла від простору навколо незарядженого тіла?

2.    Що розуміють під поняттям “електричне поле”?

3.    Як можна виявити електричне поле?

4.    Як передається дія одного зарядженого тіла іншому?

 

Це матеріал з Підручника Фізика 8 Клас Бойко

 

Категорія: Фізика

Автор: evg от 7-08-2016, 20:49, Переглядів: 1860