Народна Освіта » Фізика » § 16. Кипіння. температура кипіння

НАРОДНА ОСВІТА

§ 16. Кипіння. температура кипіння

Найінтенсивніше випаровування відбувається, коли рідина кипить. Що ж являє собою процес кипіння? Вам, мабуть, неодноразово доводилося кип’ятити воду, чекаючи, поки вона закипить у чайнику. Відтворимо процес кип’ятіння так, щоб його можна було спостерігати. Наллємо воду в прозору посудину і почнемо її нагрівати (мал. 1.51). На дні і стінках посудини після наповнення її водою можна помітити бульбашки повітря, що залишаються на нерівностях. Також у воді завжди є розчинене повітря, яке під час нагрівання теж утворює бульбашки. Кожна бульбашка — це закритий об’єм повітря, обмежений поверхнею води, з якої теж відбувається випаровування. Тому в бульбашках є і водяна пара.

Під час нагрівання спочатку прогрівається та частина води, яка контактує з дном посудини. Внаслідок нагрівання кількість молекул пари і відповідно тиск у бульбашках зростають, і вони збільшують свій об’єм (мал. 1.52, а). Коли бульбашка стає досить великою, вона під дією сили Архімеда відривається від дна, стінок посудини і починає спливати до поверхні рідини (мал. 1.52, б). На місці бульбашки, що відірвалася, залишається маленький пухирець, заповнений парою води, з якого знову починає рости бульбашка.

 

Уважно спостерігаючи за процесом нагрівання води, ви помітите, що, піднімаючись до поверхні, бульбашки знову зменшуються і навіть зникають (мал. 1.52, в). Це пояснюється тим, що бульбашки містять пару й дуже небагато повітря.

У верхніх шарах ще деякий час температура води нижча, ніж біля дна. Тому пара в бульбашках, які спливають і потрапляють у холодніші шари рідини, конденсується. Збільшення, а потім зменшення бульбашок можна не лише побачити, а й почути: під час нагрівання вода “шумить”. Нарешті уся рідина в посудині прогрілася. Внаслідок прогрівання води і підвищення температури кількість молекул, що вилітають з поверхні рідини, яка оточує бульбашки, збільшується і тиск у ній зростає. Об’єм бульбашок, що піднімаються, вже не зменшується, а дедалі збільшується,

адже із зменшенням глибини тиск у рідині зменшується. Коли тиск пари у бульбашці, що сплила до поверхні рідини, досягає атмосферного, вона лопається, викидаючи пару в навколишнє середовище (мал. 1.52, г). “Шум” припиняється і починається “булькання” — вода закипіла.

Процес кипіння — це процес інтенсивного випаровування

рідини, який супроводжується утворенням пари не лише

на її поверхні, а й у бульбашках всередині рідини.

Температура кипіння. Оскільки рідина закипає тоді, коли тиск пари у бульбашках досягає зовнішнього тиску, температура, за якої кипить рідина, залежить від значення тиску над її поверхнею. Як свідчать результати дослідів, за нормального атмосферного тиску (101 325 Па = 760 мм рт. ст.) вода закипає, коли її температура в усьому об’ємі дорівнює 100 °С.

Температуру, за якої рідина кипить, називають температурою кипіння або точкою кипіння.

Показання термометра, опущеного у киплячу воду, свідчать, що температура кипіння залишається незмінною доти, поки уся вода не перетвориться на пару (мал. 1.53).

У разі, коли тиск, менший за нормальний атмосферний, наприклад високо в горах, вода закипає за нижчих температур. Тому альпіністам, які піднімаються на високі вершини, доводиться значно довше готувати собі страву. Вода закипатиме за температури, значно нижчої ніж 100 °С, якщо з колби, в яку

налито дещо підігріту воду, відкачувати повітря за допомогою насоса (мал. 1.54). Зниження температури кипіння рідини за малих тисків широко використовують у цукроварінні, щоб цукрова маса не пригорала, а вода випаровувалася, а також у процесі виготовлення сухого молока та ін.

Із збільшенням зовнішнього тиску вода закипає за температури, вищої за 100 °С. Це використовують для дезінфекції медичних інструментів, швидкого приготування різних страв у каструлях-скороварках, для отримання пари, яка має високу температуру і тиск, у котлах парових турбін та ін.

Температура кипіння різних рідин залежить не лише від тиску над її поверхнею, а й від хімічного складу рідини. Температури кипіння різних рідин за нормального атмосферного тиску наведено в табл. 1.4.

Таблиця 1.4. Температури кипіння деяких рідин за нормального атмосферного тиску

Рідина

Температура кипіння, °С

Рідина

Температура кипіння, °С

Рідкий гелій

-269

Ефір

35

Рідкий водень

-253

Спирт

78

Рідкий кисень

-183

Вода

100

Рідкий азот

-196

Ртуть

357

Хлор

-34

Розплавлений цинк

906

Вуглекислий газ

-78,5

Розплавлене залізо

2880

ЗАПИТАННЯ ТА ЗАВДАННЯ

1.    Який процес називають кипінням?

2.    Опишіть, як відбувається закипання води?

3.    Яку температуру називають температурою кипіння?

4.    Від чого і як залежить температура кипіння рідини?

 

Це матеріал з Підручника Фізика 8 Клас Бойко

 

Категорія: Фізика

Автор: evg от 7-08-2016, 20:41, Переглядів: 10111