Народна Освіта » Фізика » § 40. Приклади розв’язування задач на розрахунок опору провідника, сили струму й напруги

НАРОДНА ОСВІТА

§ 40. Приклади розв’язування задач на розрахунок опору провідника, сили струму й напруги

Приклад 1. Довжина мідного дроту в освітлювальній мережі 100 м, площа поперечного перерізу його 2 мм2. Чому дорівнює опір такого провідника?

Відповідь: R = 0,85 Ом.

Приклад 2. Провідник із константану довжиною 120 м і площею поперечного перерізу 0,5 ммпідключено в коло з напругою 220 В. Визначити силу струму в провідникові.

Приклад 3. Манганіновий провідник довжиною 8 м і площею поперечного перерізу 0,8 мм2 приєднано до джерела струму. Сила струму в колі 0,3 А. Визначити напругу на полюсах джерела струму.

Експериментальна задача Вивчення залежності електричного опору від його розмірів і матеріалу

Прилади і матеріали: амперметр, вольтметр, рулетка, лінійка, мікрометр, джерело струму, провідники з нікеліну і ніхрому (або інші), вимикач, з’єднувальні провідники.

Дроти з великим питомим опором для зручності проведення вимірювань мають бути довжиною 70—90 см і діаметром 0,2—0,5 мм. До кінців провідників варто прикріпити металеві наконечники під гвинтові затискачі.

Мета задачі. Виявити на досліді залежність опору провідника від розмірів та матеріалу.

1.    Виміряйте довжину дроту, опір якого будете визначати.

2.    Виміряйте діаметр дроту за допомогою мікрометра кілька разів. Знайдіть середнє значення діаметра та площу його поперечного перерізу.

 

Інший спосіб вимірювання діаметра дроту. Намотайте провідник на олівець, визначте кількість витків. Щільно зсуньте витки один до другого і виміряйте лінійкою товщину намотаної частини.    За    допомогою

розрахунків визначте діаметр дроту та площу його поперечного перерізу.

3.    Складіть коло за схемою (мал. 88).

4.    Виміряйте силу струму в колі та напругу на кінцях провідника.

Варіант запису результатів досліду та розрахунків поданий у таблиці:

 

За остаточне значення питомого опору ніхрому приймається середнє арифметичне значення всіх результатів, здобутих групами учнів.

Вимірювання і розрахунки повторіть для сталевого провідника.

Отриманий результат порівняйте з табличними даними та зробіть висновок про залежність електричного опору від його розмірів і матеріалу.

1. Довжина одного провідника 20 см, другого 1,6 м. Площа перерізу й матеріал провідників однакові. У якого провідника опір більший і в скільки разів? 2. У скільки разів опір алюмінієвого провідника більший від опору мідного провідника, який має таку саму довжину й переріз? 3. Яку напругу треба прикласти до кінців мідного провідника опором 20 Ом, щоб дістати силу струму З А? Визначте довжину провідника, якщо його поперечний переріз

0. 1 мм2.

? 1. По нікеліновому провіднику завдовжки 10 м, перерізом 0,5 мм2 проходить струм в 1 А. Накресліть графік спаду напруги вздовж провідника, відкладаючи по горизонтальній осі довжину провідника, а по вертикальній — напругу. 2. Обчисліть питомий опір круглого провідника діаметром 1 см, якщо частина цього провідника завдовжки 2,5 м має опір 0,00055 Ом.

1.    Два відрізки залізного дроту мають однакову вагу, а довжина одного з них у 10 разів більша за довжину другого. Який з відрізків має більший опір? У скільки разів?

 

Це матеріал з підручника Фізика 8 клас Гуз

 

Категорія: Фізика

Автор: evg от 7-08-2016, 14:09, Переглядів: 23777