Народна Освіта » Фізика » § 39. Залежність опору провідника від його довжини, площі поперечного перерізу і матеріалу. Питомий опір провідника

НАРОДНА ОСВІТА

§ 39. Залежність опору провідника від його довжини, площі поперечного перерізу і матеріалу. Питомий опір провідника

Ви знаєте, що електричний опір провідника обумовлений взаємодією електронів з іонами кристалічних ґраток металу. Кожен метал має певні кристалічні ґратки, отже, опір провідника залежить від роду матеріалу, з якого виготовлено провідник. Ви вже задумувалися над тим, що опір провідника має також залежати від його довжини і площі поперечного перерізу. Щоб переконатися в цьому звернемося до дослідів за допомогою установки, зображеної на мал. 84.

Будемо вмикати в електричне коло нікелінові дротини однакової площі поперечного перерізу, але різної довжини; нікелінові дротини однакової довжини, але різної площі поперечного перерізу; нікелінову й ніхромову дротини однакової довжини і однакової площі поперечного перерізу. Силу струму в

колі вимірюватимемо амперметром, напругу — вольтметром.

За законом Ома визначимо опір кожного з провідників. Виконавши зазначені досліди, ми встановимо, що опір провідника прямо пропорційний довжині провідника, обернено пропорційний площі його поперечного перерізу й залежить від матеріалу провідника. Цю залежність вперше на дослідах встановив Георг Ом.

Опір провідника з певної речовини довжиною 1 м і площею поперечного перерізу 1 м2 називається питомим опором цієї речовини.

Позначивши буквою р (ро) — питомий опір, L — довжину і S — площу поперечного перерізу провідника, запишемо формулу залежності опору провідника від його матеріалу, довжини і площі поперечного перерізу:

У CI одиницею опору є 1 Ом, одиницею площі — 1 м2, одиницею довжини — 1 м. За допомогою формули залежності опору провідника від його матеріалу, довжини і площі поперечного перерізу визначимо одиницю питомого опору:

 

У багатьох довідниках з фізики площу поперечного перерізу провідника виражають у квадратних міліметрах, оскільки вона найчастіше невелика. Одиницю питомого опору у цьому випадку буде:

 

Саме в таких одиницях подається опір у таблицях.

Таблиця 9.

Значення питомого електричного опору деяких провідників

Провідник

Ом-мм2

р>-

M

Провідник

Ом-мм2

р>-

M

Срібло

0,016

Константан(сплав)

0,50

Мідь

0,017

Ртуть

0,96

Золото

0,024

Ніхром (сплав)

1,1

Алюміній

0,028

Фехраль (сплав)

1,2

Вольфрам

0,055

Хромель (сплав)

1,3

Залізо

0,10

Графіт

13

Свинець

0,21

Вуглини для дуг. ламп

40-50

Нікелін (сплав)

0,40

Фарфор

1019

Манганін (сплав)

0,43

Ебоніт

10

З усіх металів найменший питомий опір мають срібло і мідь. Отже, срібло і мідь — найкращі провідники електрики.

Срібло і золото мають високу вартість. Тому для виготовлення електричних дротів найчастіше використовують мідь і алюміній.

Опір провідника прямо пропорційний його довжині, обернено пропорційний площі його поперечного перерізу й залежить від матеріалу провідника.

1. Як залежить опір провідника від його довжини й площі поперечного перерізу? 2. Як показати на досліді залежність опору провідника від його довжини, площі поперечного перерізу й матеріалу? 3. Що називають питомим опором провідника? 4. За якою формулою можна розрахувати опір провідників? 5. Які одиниці питомого опору провідника ви знаєте?

? 1. Чому у якості підвідних дротів використовують мідні й алюмінієві провідники, а для створення опорів деяких електричних приборів (наприклад, електропраски) — ніхромові? 2. Щоб замінити частину мідного дроту, електромонтер взяв такий самий за довжиною алюмінієвий дріт, але майже в 1,7 рази більшого поперечного перерізу. Чому? 3. Поясніть на основі уявлень про будову кристалічних ґраток металу залежність опору провідника від його довжини, площі поперечного перерізу й матеріалу. 4. Провідник завдовжки 1 км має опір 11,2 Ом, сила струму в ньому 14 мА. Який питомий опір провідника, якщо поперечний переріз його 8 мм2?

 

Це матеріал з підручника Фізика 8 клас Гуз

 

Категорія: Фізика

Автор: evg от 7-08-2016, 14:09, Переглядів: 3589