Народна Освіта » Фізика » § 31. Електричний струм. Дії електричного струму

НАРОДНА ОСВІТА

§ 31. Електричний струм. Дії електричного струму

У першому розділі ми розглядали електричні заряди, їх взаємодію. Отримані знання допоможуть нам зрозуміти, що таке електричний струм.

Проведемо наступний дослід. Зарядимо два електрометри однаковими за величиною і протилежними за знаком зарядами (мал. 65 а).

Як тільки доторкнемося провідником до електрометрів, стрілки їх упадуть (мал. 65 б). Заряди не зникли — електрони від негативно зарядженого

електрометра по провіднику перейшли до позитивно зарядженого електрометра і нейтралізували позитивні заряди.

 

У провіднику певну мить існував направлений рух електронів (мал. 66 б). Тобто електричний струм. Щоб він підтримувався тривалий час, потрібно безперервно заряджати один електрометр позитивно, другий негативно. Або створити такий пристрій, який би повертав електрони від одного електрометра до другого. Інакше кажучи, до провідника слід підключити джерело струму — батарейку, акумулятор, динамо-машину тощо. Вам, мабуть, знайомі джерела струму, особливо батарейки, які використовуються, наприклад, в кишенькових ліхтариках, різних електричних іграшках, годинниках.

Як дізнатися, що в провіднику існує електричний струм? Електронів, їх спрямованого руху у провіднику ми не бачимо. Але ми можемо спостерігати дії електричного струму.

Складемо електричне коло з джерела струму, вимикача, лампи та вугільних стрижнів, опущених у розчин мідного купоросу (мал. 67 а). Замкнувши вимикач, побачимо, що волосок лампи розжарився, вона світиться. Вугільний стрижень, приєднаний до негативного полюса джерела, поступово покривається міддю. Таким чином, електричний струм проявляється у тепловій і хімічній діях.

Розчини або розплави солей, кислот, лугів називають електролітами. Якими є носії заряду в

 

розчині CuSO1 і як вони утворюються? Кристали мідного купоросу, як і дистильована вода, не є провідниками струму. Та коли мідний купорос розчиняється у воді, його молекули, взаємодіючи з молекулами розчинника, розпадаються на частинки — йони. При цьому одні частинки заряджені позитивно, другі — негативно. При розпаді однієї молекули CuSO1 утворюються позитивний

йон Cu2" і негативний йон —SO2".

 

 

Иони в розчині CuSO1 рухаються безладно. Але якщо у посудині з розчином створити електричне поле, то йони почнуть, крім того, рухатися і під дією електричного поля (мал. 67 б). Позитивні йони рухатимуться до вугільного стрижня (електрода), з’єднаного з негативним полюсом джерела струму, — такий електрод називають катодом. А до вугільного стрижня, з’єднаного з позитивним полюсом джерела струму, який називають анодом, переміщатимуться негативні йони. З часом катод, що з’єднаний з негативним полюсом джерела, вкриється шаром міді.

Отже, електричний струм — це направлений рух заряджених частинок у провіднику (електронів у металевому провіднику або йонів у електроліті) під дією електричного поля.

Розглянемо ще одну дію електричного струму — магнітну.

 

До батарейки приєднаємо два провідники з вимикачем.

Ізольований провідник намотаємо на великий цвях (мал. 67 в).

Піднесемо до цвяха невеликі

цвяшки. Вони лишаються

нерухомими. Замкнемо вимикач —

цвяшки притягуються до великого цвяха.

Електричний струм виявляє магнітну дію.

За діями струму визначати наявність його у провіднику незручно. Існують спеціальні прилади, які виявляють дуже малі струми — гальванометри (мал. 68). Принцип їх роботи заснований на магнітній дії струму.

Електричний струм — це направлений рух заряджених    у провіднику    під дією

електричного поля. Електричний струм проявляється    за тепловою,    магнітною,

хімічною діями.

1. При яких умовах у провіднику виникає електричний струм? 2. Що таке електричний струм? 3. Назвіть носії струму у провідниках. 4. За якими діями можна виявити наявність струму? 5. Як за допомогою компаса можна виявити, чи є струм у провіднику?

? 1. Як можна спостерігати на досліді теплову дію струму? 2. Як можна спостерігати на досліді хімічну дію струму? 3. Де використовують теплову й хімічну дії струму? 4. На якому досліді можна показати магнітну дію струму?

1. Приєднайте до полюсних пластинок батарейки від кишенькового ліхтарика дві короткі дротини і вільні кінці їх встроміть у зріз картоплини (мал. 69). Поясніть, що ви помітили через деякий час. Які зміни сталися в кольорах там, де встромлені дротини в картоплину? 2. На основі якого загального закону можна об’єднати дії електричного струму?

 

Це матеріал з підручника Фізика 8 клас Гуз

 

Категорія: Фізика

Автор: evg от 7-08-2016, 14:06, Переглядів: 3315