Народна Освіта » Фізика » § 18. Згорання палива. Розрахунок кількості теплоти внаслідок згорання палива

НАРОДНА ОСВІТА

§ 18. Згорання палива. Розрахунок кількості теплоти внаслідок згорання палива

Ви знаєте, що деякі речовини при дотику можуть вступати між собою у реакцію. Починається така реакція лише при певних умовах, зокрема при певній температурі. Хімічна реакція речовини, яка супроводжується виділенням теплоти та свіченням, називається горінням.

Прикладом реакції горіння є взаємодія водню з киснем:

2 “і- O3 = 2 H3O + Q.

Під час горіння вугілля у кисні утворюється вуглекислий газ:

C + О, = CO3 +Q.

Кількість теплоти Q, яка виділяється у ході даної реакції, залежить від маси реагуючих речовин та їх природи. Цю кількість теплоти можна визначити за формулою:

Q = qm,

де q (кю) — коефіцієнт пропорційності між кількістю теплоти, яка виділилась при згоранні, та масою палива і має назву питома теплота згорання палива. Вона визначає кількість теплоти у джоулях, що виділяється при згоранні 1 кілограма палива.

Значення питомої теплоти згорання деяких речовин наведено в таблиці 5.

Таблиця 5. Питома теплота згорання деяких речовин

Теплота згорання палива залежить від природи палива та його маси. Величина, що визначає кількість теплоти, яка виділяється при згоранні 1 кг палива, називається питомою теплотою згорання. У CI одиницею питомої теплоти згорання є .

КГ

1. Що називають питомою теплотою згорання палива?

2. В яких одиницях вимірюється питома теплота згорання палива? 3. Чому в різних речовин теплота згорання палива різна?

? 1. Щоб нагріти 20 л води від 15“С до 70“С, спалювали природний газ. Скільки грамів газу довелося спалити? Який його об’єм? 2. Скільки потрібно спалити вугілля, щоб нагріти 3,0 л води від 0*С до кипіння? 3. Теплова електростанція спалює ЗО т вугілля за добу. Скільки мн природного газу довелося б спалити за добу на цій електростанції, щоб отримати таку ж кількість теплоти?

1. При підготовці домашнього завдання ви витрачаєте приблизно 6 кДж енергії на годину на 1 кг своєї маси. Підрахуйте скільки енергії вам необхідно для виконання домашнього завдання протягом 2 годин.

 

Це матеріал з підручника Фізика 8 клас Гуз

 

Категорія: Фізика

Автор: evg от 7-08-2016, 14:00, Переглядів: 2559