Народна Освіта » Фізика » § 16. Вода у різних агрегатних станах

НАРОДНА ОСВІТА

§ 16. Вода у різних агрегатних станах

Агрегатні перетворення води відіграють надзвичайно важливу роль у природі через її особливі властивості.

Однією з важливих властивостей води є те що вода при температурах, які спостерігаються в біосфері,

перебуває в трьох агрегатних станах (мал. 31). Агрегатні стани води неперервно перетворюються з одного в другий що обумовлює кругообіг води.

Другою важливою особливістю води є її теплове розширення.

Так, більшість речовин при твердненні стискається, а вода, навпаки, розширюється. Можете перевірити це: налийте у склянку води висотою стовпчика 10 см. Після замерзання висота стовпчика стане ~11 см.

При підвищенні температури від ОТ) до 4Т об’єм води зменшується, тобто збільшується її густина. Після 4 C густина води зменшується. Отже, при 4°С вода має найбільшу густину. Цей факт відіграє у природі велику роль. Вода з температурою 4 C завжди буде на дні водоймища. Влітку це рятує мешканців

води від перегріву, а взимку не дає замерзнути. Лід буде зверху (він легший за воду) і, маючи малу теплопровідність, захищатиме воду від подальшого замерзання.

Особливістю води є її велика теплоємність. Це робить клімат біля морів м’якшим (теплішим взимку і прохолоднішим влітку). При охолодженні атмосфери починає охолоджуватися і вода. При охолодженні води виділяється тепло та нагрівається навколишнє повітря. Враховуючи велику теплоємність води та велику масу води в морі, можна пояснити, чому взимку біля моря не буває дуже сильних морозів. Море, віддаючи теплоту, нагріває навколишнє повітря.

Чи замислювалися ви над фізичними процесами, що обумовлюють сповзання льодовиків (мал. 31, І)? Унаслідок величезної маси льодовика тиск його біля поверхні землі досягає дуже великих значень. Зростання тиску приводить до зниження температури плавлення льоду. Як наслідок, дно льодовика розм’якшується, і він сповзає в долину.

Для життя на Землі велике значення має той факт, що у води велика питома теплота пароутворення. Завдяки випаровуванню води з поверхні організмів регулюється їхня температура. Навіть в жару листя рослин здається прохолодним через випаровування води. При випаровуванні з тіла рослини 1 г води воно втрачає біля 2400 Дж енергії.

А тепер уявіть, що у води така ж питома теплота пароутворення, як у ефіру (таблиця 4). «Ефіро-подібної» води при поглинанні тієї самої кількості теплоти випаровувалося б у 6 разів більше. Який туман стояв би весь час над полем або в березовому гаю! Навіть на розмірах живих організмів позначилася б така зміна властивості води. (Подумайте, чому і як).

Існування води в трьох агрегатних станах є умовою життя на Землі.

1. Що називається агрегатним перетворенням? 2. Як відбувається агрегатне перетворення тверде тіло — рідина? 3. Які особливості агрегатного перетворення рідина — газ? 4. На що витрачається енергія, яка надана рідині при її кипінні?

? 1. Чому гори з часом руйнуються? 2. Велика льодяна гора (айсберг) пливе по морю. Яке співвідношення товщини льоду над і під водою? 3. Чому у скороварці час приготування їжі менший?

 

Це матеріал з підручника Фізика 8 клас Гуз

 

Категорія: Фізика

Автор: evg от 7-08-2016, 14:00, Переглядів: 4557