Народна Освіта » Фізика » § 15. Кипіння. Температура кипіння. Питома теплота пароутворення

НАРОДНА ОСВІТА

§ 15. Кипіння. Температура кипіння. Питома теплота пароутворення

Мабуть, кожному з вас доводилося спостерігати, як закипає в посудині вода. При підвищенні температури води у ній з’являються дрібні бульбашки. Вони утворюються з повітря, розчиненого у воді.

У бульбашках містяться водяна пара, що утворюється внаслідок випаровування води в об’ємі бульбашок. З підвищенням температури кількість і об’єм бульбашок збільшується, збільшується також тиск пари всередині бульбашок. Під дією виштовхувальної сили бульбашки піднімаються на поверхню рідини, лопаються і з них виділяється пара (мал. 28). Процес пароутворення, що відбувається з усього об’єму рідини, називається кипінням. Під час кипіння температура рідини не змінюється.

Від чого залежить температура кипіння рідини? Бульбашки піднімаються до поверхні рідини, коли тиск пари в них рівний тиску на поверхні рідини. За нормального атмосферного тиску вода кипить при 100 С.

Зніміть колбу зі спиртівки, закрийте корком та облийте холодною водою. Вода в колбі знову закипить (Поясніть, чому).

Якщо налити у щільно закриту посудину, наприклад, у скороварку (мал. 29) води і почати її нагрівати, то процес кипіння розпочнеться не при IOOaC, а при більш високій температурі. Так, при тиску

в 1300 гПа вода закипить при 108 С, при 1500 гПа — при 111 C і т.д. Залежність температури кипіння води від тиску показана на графіку мал. ЗО. З графіка видно, що підвищення тиску приводить до зростання температури кипіння. Це явище і використовується у скороварці.

Необхідність швидко варити пов’язана із тим, що вітаміни не витримують довгого кип’ятіння. Тому коли помістити овочі у скороварку, вода закипить при вищій температурі і овочі потрібно буде варити менший час (5—10 хв). За цей час вони будуть готові до вживання і в них збережуться вітаміни. Зміна тиску в каструлі досягається спеціальним регулювальним пристроєм.

Кількість теплоти, що необхідна для перетворення рідини у пару, пропорційна її масі. Коефіцієнт пропорційності г (ер) називають питомою теплотою пароутворення.

Питома теплота пароутворення визначає кількість теплоти, яка необхідна для перетворення у пару одиниці маси рідини без зміни температури.

Для визначення питомої теплоти пароутворення води можна провести такий дослід. Наллємо у посудину 1л води (яіЕ=1 кг).

У воду зануримо нагрівач відомої потужності (наприклад, 1000 Вт). Доведемо воду до кипіння і будемо кип’ятити певний час (наприклад, 3 хв.). Щоб визначити, скільки води випарувалося, виміряємо об’єм води, що залишилася в посудині. Кип’ятимо воду ще 3 хв. Знову визначаємо об’єм води, що залишився, і кип’ятимо воду 3 хв. Повторивши дослід декілька разів, визначаємо середню масу води, що випарувалася протягом 3 хв (~ 75 г). З досліду випливає, що для випаровування 75 грамів води потрібно 180 кДж теплоти. Розрахунки показують, що для випаровування 1 кг води потрібно приблизно 2400 кДж енергії. Подумайте, чому це значення відмінне від поданого в таблиці 4.

Таблиця 4. Температура кипіння та питома теплота пароутворення

деяких речовин

Речовина

Температура кипіння, “С

Питома теплота пароутворення,

кДж

КГ

вода

100

2257

ртуть

357

290

спирт

78

900

ефір

35

355

азот

-195

200

Таким чином, з досліду ми визначили питому теплоту пароутворення — кількість теплоти, що потрібна для переведення у газоподібний стан одиниці маси рідини при температурі кипіння. У CI питому теплоту пароутворення г (ер) вимірюють у Дж/кг. Кількість

теплоти, що необхідна для перетворення у пару при температурі кипіння рідини масою т, буде рівна:

Кількість теплоти, яка необхідна для перетворення 1 кг рідини у пару без зміни температури, називається питомою теплотою пароутворення. Така сама кількість теплоти виділяється при конденсації 1 кг пари при температурі кипіння.

Ч> 1. Що називається кипінням? 2. Чи однакова температура кипіння у різних речовин? Чому? 3. Що таке питома теплота пароутворення? 4. У яких одиницях вимірюється питома теплота пароутворення у СІ? 5. На що витрачається енергія нагрівника в процесі випаровування рідини?

? 1. На нагрівник потужністю 1 кВт поставили колбу з 1 л води при 2СГС. Вважаючи ККД нагрівника рівним ЗО %, визначте, через який час закипить вода? 2. Чому опік парою небезпечніший, ніж водою при 100‘С?

1. Для нагрівання 200 г молока, що мало температуру 15 ‘С, впустили 20 г водяної пари при 100 °С. Яка температура молока? Питому теплоємність молока вважайте такою ж, як і води. 2. У склянку налили 200 г води з-під крана (15Ό). Об’єм склянки 220 сма. Воду вирішили довести до кипіння, впускаючи у неї пару (100 °С). Скільки буде води, коли вона закипить? Чи поміститься вона у склянці?

 

Це матеріал з підручника Фізика 8 клас Гуз

 

Категорія: Фізика

Автор: evg от 7-08-2016, 13:59, Переглядів: 10449