Народна Освіта » Географія » § 58. Проблеми зайнятості населення в Україні

НАРОДНА ОСВІТА

§ 58. Проблеми зайнятості населення в Україні

Пригадайте: 1. У яких сферах діяльності працюють люди, що живуть у вашій

місцевості? 2. Кого вважають безробітним? 3. Чому безробіття є негативним

явищем для економіки країни?

• Зайнятість населення. Економічно активне населення задіяне в різних видах господарської діяльності, виконуючи певну роботу. Роботою вважають будь-яку діяльність у межах виробництва або надання послуг.

Зайнятість - це економічна діяльність громадян, пов’язана із задоволенням особистих та суспільних потреб і така, що, як правило, приносить їм дохід у грошовій або іншій формі.

Вирізняють кілька видів зайнятості. Постійна зайнятість передбачає роботу, яка виконується на основі трудового договору, укладеного на невизначений термін. Якщо термін зайнятості обмежений, зайнятість може бути тимчасовою (на термін до двох місяців) та сезонною (яку через природні й кліматичні умови виконують не весь рік, а протягом певного періоду, але не довше шести місяців). Існує також випадкова зайнятість. Це робота, яка має одноразовий характер.

За сферами господарства трудові ресурси розподіляються нерівномірно в різних за рівнем розвитку типах країн. Але в цілому в сучасному світі зростає кількість осіб, які працюють у сфері послуг, і скорочується - у виробничій сфері. Так, у розвинутих країнах частка зайнятих у невиробничій сфері (наука, освіта, медицина, культура, торгово-фінансова діяльність тощо) становить до 60-80 %. У промисловості зайнято в середньому близько 25-40 %, а кількість зайнятих у сільському господарстві постійно зменшується - зазвичай 3-6 %.

У найбідшіпих країнах світ}', де головна мета економіки - задовольнити первинні потреби людей (їжа й одяг), більшість людей зайняті у малопродуктивно-

му сільському господарстві (75-90 % працездатного населення). Частка зайнятих у промисловості не перевищує 10-20 %, у сфері послуг - до 10 %.

Завдання:Поясніть причини різної частки зайнятих у виробничій сфері та сфері послуг у розвинутих країнах і країнах, що розвиваються.

 

В Україні у виробничій сфері, яка виробляє матеріальні блага, зайнято 38,8 % населення. З них у промисловості - 18,4 %, сільському господарстві -15,4 %, будівництві - 5 %. У сфері послуг працює 61,2 % населення. Спостерігається відплив зайнятих із державного сектора економіки до приватних і спільних підприємств (мал. 249).

• Проблеми зайнятості населення. Конституція України визначає право людини на працю і трудову діяльність. Кожен має право на працю, що передбачає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Держава реалізовує програми професійно-технічного навчання, підготовки і перепідготовки кадрів відповідно до суспільних потреб. Кожен має право на належні, безпечні та здорові умови праці, на заробітну плат)', не нижчу від установленої законом. Громадянам гарантується захист від незаконного звільнення. Вони мають право на соціальний захист у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, безробіття з незалежних від них обставин.

Незважаючи на гарантії Конституції, в Україні наявні проблеми з використанням трудових ресурсів. Найгостріша з них - безробіття. Воно виникає тоді, коли пропозиція робочої сили перевищує попит на неї. В Україні з прийняттям Закону «Про зайнятість населення» в 1991 р. вперше законодавчо визначили, хто вважається безробітним.

Безробітні - це особи працездатного віку, які відповідають таким умовам: не мають прибуткового заняття (роботи), втратили роботу з незалежних від них причин, шукають роботу або намагаються організувати власну справу та готові приступити до роботи протягом наступних двох тижнів.

Безробітними також є громадяни, що вперше вихо/дять на ринок праці; особи, які навчаються за направленням служби зайнятості, знайшли роботу і чекають відповіді, але поки не працюють. За українським законодавством безробітні повинні бути зареєстровані в органах служби зайнятості. Це дає право на одержання грошових виплат із безробіття. Існує частина незареєстрованих людей, що не мають роботи.

Безробіття характеризується двома основними показниками: рівнем і тривалістю. Рівень безробіття показує частку офіційно зареєстрованих безробітних від кількості працездатного населення. Безробіття може бути офіційним і при-

хованим. Офіційно частка безробітних в Україні становить (5,4 %. Рівень прихованого безробіття виїде - понад 10 %. Воно виникає тоді, коли існує часткова зайнятість, тобто працівники працюють неповний робочий день (тиждень, місяць, рік) без збереження заробітної плати. Такі люди частково безробітні, хоча і належать до категорії зайнятих.

Залежно від часового інтервалу безробіття може бути тривалим (4-8 місяців), довготривалим (8-18 місяців) і застійним (понад 18 місяців). Більше ніж половина безробітних в Україні не мають роботи упродовж часу, що перевищує 1 рік. Така висока тривалість безробіття - наслідок недостатньо динамічного розвитку економіки.

З огляд}' на причини вивільнення робочої сили розрізняють природне та вимушене безробіття.

Природне безробіття набуває форми добровільного, фрикційного, структурного. Добровільне безробіття виникає внаслідок того, що деякі працівники не хочуть працювати за пропоновану їм зарплат}', але приступили б до роботи, якби плата була вищою. Фрикційне (тимчасове) безробіття спричинене постійним рухом населення з одного регіону в інший, зміною професій. Для нього характерний стан пошуку або очікування роботи в найближчому майбутньому. Структурне безробіття пов’язане з попитом і пропозицією робочої сили на ринку праці. Наприклад, якщо в місті закривають комбінат хімічного волокна, зникає потреба в робітниках такого профілю.

Вимушене безробіття виникає, коли людина в працездатному віці не працює з незалежних від неї причин. Вона може і хоче працювати, має достатню кваліфікацію, шукає роботу, але не спроможна знайти її через брак вільних робочих місць. Таке безробіття пов’язане з багатьма причинами. Скажімо, у зв’язку з ліквідацією робочих місць унаслідок модернізації виробництва та застосування нових технологій частина людей звільняється.

Безробіття не може бути доцільним ні з економічного, ні з соціального погляду, оскільки його зростання створює багато проблем: знижується купівельна спроможність населення, бюджет утрачає платників податків, а підприємство -персонал. Зростають ризик соціального напруження, рівень злочинності, додаткові витрати з бюджету на підтримку безробітних.

Безробіття вважають, з одного боку, важливим стимулятором активності населення, яке працює, а з іншого - великим суспільним лихом. Експерти Міжнародної організації праці прогнозують, що найближчими роками рівень безробіття у світі досягне в середньому 10 %. У більшості країн Африки він уже нині становить близько 25 %.

Наслідки безробіття в Україні значні. Через нього на заробітки за кордон виїхали 7 млн наших співвітчизників, або понад 15 % населення. При цьому серед емігрантів 07 % становлять чоловіки, а 33 % - жінки. Через занепад сільського господарства близько 2 млн селян живуть лише із присадибного господарства. Частина людей мають тимчасові підробітки. У понад 2 млн осіб неповне робоче навантаження (неповний робочий день чи неповний тиждень). Нині найвищий рівень офіційного безробіття характерний для західних областей України: Bo-

линської, Житомирської, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської і Тернопільської. Найнижчі показники в Києві й Одеській області.

Для розв’язання проблеми зайнятості потрібно створювати нові робочі .місця, залучати безробітних до здобуття нових професій. Держава має допомагати їм у створенні приватних підприємств. Подолання безробіття безпосередньо пов’язане з розвитком суспільного виробництва, підприємництва, насамперед малого й середнього бізнесу.

Перевір себе

1.    Що таке зайнятість населення? Які бувають її види?

2.    Як відрізняється структура зайнятості у різних за рівнем економічного розвитку типах країн? Чим це можна пояснити?

3.    Кого вважають безробітними?

4.    Якими показниками характеризується безробіття?

5.    Наведіть приклади прояву різних видів безробіття. Поясніть їхні причини.

S6. Поміркуйте, чи здійснює безробіття руйнівний вплив на економіку України.

Проект для краєзнавця

1.    Підготуйте повідомлення про зайнятість населення у вашій місцевості.

2.    Після переходу до ринкової економіки у країні виникла проблема працевлаштування, з’явилися безробітні. З'ясуйте, у яких сферах господарства в основному залучене населення вашої місцевості? Яку кількість безробітних зареєстровано? Які існують перспективи для їхнього працевлаштування?

Найдавніша людина, за останніми свідченнями науки, з’явилася на сучасній території України приблизно 700-800 тис. років тому. Відкриті нещодавно археологами культурні шари поблизу закарпатського села Королевого засвідчують, що стародавні мешканці цього поселення вже тоді використовували вогонь і займалися мисливством.

На підставі даних переписів населення окремих країн ООН складає прогнози кількості землян. Для більшої об’єктивності даних рекомендовано регулярно проводити в країнах переписи - не рідше одного разу на 10 років. Бажано в роки, що закінчуються на «0», і так, щоб усі відомості про населення стосувалися лише одного точного моменту часу. Найпізніше переписи увійшли в життя народів Африки. Зокрема, в Ефіопії перший перепис населення було проведено у 1982 р. Проте його офіційні результати й досі не опубліковано.

Щорічно у світі народжуються близько 133 млн осіб, що майже дорівнює населенню такої країни, як Росія. Щодоби на світ з'являються 365 тис. нових землян. Це трохи менше населення Ісландії і дорівнює кількості жителів таких міст України, як Кременчук, Рівне, Чернівці або Хмельницький. Щохвилини на Землі народжуються 254 дитини, а щосекунди - троє. Вчені обчислили, що теоретично кожна жінка за своє життя може народити до 35 дітей, якщо не буде близнюків. Проте таке трапляється дуже рідко. Відомий випадок, коли одна з громадянок Чилі мала 55 дітей. Щоправ-да, вона завжди народжувала двійні і трійні. Мабуть, її можна вважати найбагатодіт-нішою матір’ю у світі.

У зв’язку зі стрімким зростанням населення у країнах, що розвиваються, у 1957 р. було створено Міжнародну федерацію планування сім'ї. Проте її програми не були успішними, бо мали занадто декларативний характер. Щоб забезпечити просте відтворення населення, яке вело б до нульового природного приросту, російський демограф В. Борисов розрахував необхідний рівень народжуваності. На кожну подружню пару має припадати 2,6 дитини: дві - на заміну батькам, а 0,6 - як компенсація бездітній частині населення або нещасних випадків. При цьому розподіл сімей за кількістю дітей має бути таким: 4 % - бездітні, 10 % - з однією дитиною, 35 % - з двома дітьми, ще 35 % - із трьома, 14 % - з чотирма, 2 % - з п’ятьма і більше дітьми. Тобто навіть для простого відтворення потрібно, щоб сім’ї з трьома та більше дітьми становили понад половину загальної кількості родин.

Середня тривалість життя людей залишалася дуже низькою до середини XVIII ст. і становила 20-30 років. Навіть серед вищої європейської аристократії вона не досягала 35 років. За останні 200 років у більшості країн світу цей показник зріс у 2-3 рази. Вчені вважають, що за умов зниження смертності до її біологічних меж середня тривалість життя чоловіків має досягати 77 років, жінок - 79 років. Такого показника поки що досягли лише окремі країни. Різниця середньої тривалості життя у розвинутих державах і країнах, що розвиваються, становить 15-20 років. Цікаво, що в Україні проживає більше ніж 3500 громадян віком понад 100 років.

У 1937 р. в CPCP було проведено перепис населення, результати якого спричинили політичний скандал: під час масових сталінських репресій і штучного голодомору (у селян все зерно відбирали і вивозили його за кордон) кількість населення України порівняно з початком 1933 р. значно скоротилася. Матеріали перепису було знищено, статистику народонаселення засекречено. Але стислі відомості про перепис 1937 р. збереглися в архіві Верховної Ради CPCR За цими даними, в Україні на початку 1937 р. проживали 30,2 млн осіб. У січні ж 1933 р. чисельність населення становила 31,9 млн осіб.

За останні 20 років США «переманили» понад 200 тис. фахівців з усього світу: науковців, інженерів, лікарів. Підготовка кожного з них у США обійшлася б у 50 тис. доларів. Тому чистий прибуток країни від цього становить 10 млрд доларів.

ТЕМИ ДЛЯ ДОСЛІДЖЕНЬ І МІНІ-ПРОЕКТІВ

1.    Як виникли люди на Землі та розселилися по материках.

2.    Міграційна політика в різних країнах світу.

3.    Михайло Птуха: життєвий і науковий подвиг.

4.    Заходи демографічної політики в різних країнах світу.

5.    Визначення регіонів України з найбільшою і найменшою густотою населення.

6.    Урбанізація: благо чи прокляття людства?

7.    Світові міста.

8.    Хибна урбанізація в країнах третього світу.

9.    Як сформувалася українська нація.

10.    Етнографічні групи українців.

11.    Корінні народи в Україні.

12.    Матеріальна і духовна культура українського народу.

13.    Релігія як явище культури.

14.    Національні релігії у світі.

15.    Трудове законодавство України.

ДІЗНАЙМОСЯ БІЛЬШЕ

Тема 1. Демографічні процеси та статево-віковий склад населення світу та України

1.    Географія України. Населення та господарство : [навч. електрон, посіб.] / за ред. С. В. Капустенко, В. І. Остроух. - Київ : ДНВП «Картографія», 2015. - (1 електрон, опт. диск).

2.    Стадних О. Г. Географія населення з основами демографії / О. Г. Стадник. - Харків : Видавнича група «Основа», 2009. - 112 с.

3.    Українського цвіту по всьому світу / авт.-упоряд. Н. Бурець, О. Матвійчук ; за ред.

І. Довгань. - Київ : Світ Успіху, 2008. - 272 с. (енциклопедія про відомих діячів Української діаспори за кордоном, складена українською та англійською мовами).

4.    Шаповал Ю. І. Ілюстрована енциклопедія України. Держава / Ю. І. Шаповал. - Київ : Балтія. - 2014. - 160 с. (Держава. Населення. - С. 7-43).

5.    Мастюх М. О. Географія в таблицях і схемах / М. О. Мастюх. - Харків : Торсінг плюс, 2014. - 96 с. (Україна в контексті світового господарства).

6.    http://www.universum.kiev.ua/index.php/2009-09-18-12-57-46/2013-01-31-11 -57-35/161-2014-04-29-08-14-14.html (інформація для виконання практичної роботи № 12 «Аналіз статевовікових пірамід України та окремих країн світу»).

Тема 2. Розселення

1.    Вступ до соціально-економічної географії України. Населення: матеріали до тем / В. Д. Грома, Т. Г. Назаренко. - Харків : Основа, 2015. - 110 с.

2.    http://pidruchniki.com/1447092438814/rps/chiselnist_rozmischennya_naselennya_ ukrayini (для виконання дослідження щодо визначення регіонів України з найбільшою і найменшою густотою населення).

Тема 3. Етнічний склад населення

1.    Україна: Повна енциклопедія / авт.-упоряд. В. М. Скляренко, Т. В. Іовлева, В. В. Ми-рошнікова, М. О. Панкова. - Харків : Фоліо, 2006. - 463 с.

2.    Білоусько О. Україна: Природа. Традиції. Культура / О. Білоусько. - Київ : Балтія, 2005.- 100 с.

3.    http://www.interklasa.pl/portal/dokumenty/r_mowa/strony_ukr02/rozne/etnografia.htm (інформація про етнографічні групи українців).

Тема 4. Релігійний склад населення

1.    Суворова О. В. Географія релігій : у двох частинах. - Харків : Вид. група «Основа», 2012. - Частина 1.-78 с.; Частина 2.-127 с.

2.    Єрмановська Г. Е. Релігії народів світу : [енциклопедія] / Г. Е. Єрмановська. - Київ : Укрвидавполіграфія, 2014. -319 с.

3.    http://www.myslenedrevo.com.ua/uk/Publ/SacralUkraine/Religion.html (інформація про сучасну релігійну ситуацію в Україні).

Тема 5. Зайнятість населення у світі й Україні

1.    Шевчук Л. Т. Соціальна географія : навч. посіб. / Л. Т. Шевчук. - Київ : Знання, 2007. -349 с.

2.    http://www.dcz.gov.ua/control/uk/statdatacatalog/list/category?cat_id=30543 (сайт Державної служби зайнятості України, інформація про ситуацію на ринку праці).

3.    https://ukrstat.org/uk/druk/publicat/kat_u/publ1_u.htm (статистичні дані про населення України).

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Кобернік

 

Категорія: Географія

Автор: evg от 6-08-2016, 19:58, Переглядів: 2460