Народна Освіта » Географія » § 54. Етнічний склад населення світу

НАРОДНА ОСВІТА

§ 54. Етнічний склад населення світу

Пригадайте: 1. Якими ознаками вирізняються люди однієї нації? 2. Яку роль відіграє мова у житті нації?

• Етнічні групи людей. Сучасний національний склад населення світу є результатом тривалого історичного розвитку. Наука, що вивчає культуру, побут, походження та розселення народів, має назву етнографія (з грец. «етнос» -плем'я, народ і «графос» - пишу).

Слід розрізняти поняття «етнос», «нація» і «народ».

ПЛЕМ’Я    НАРОДНІСТЬ НАЦІЯ

Етнос - група людей, яка історично склалася на певній території і має свої мову, культуру, особливості менталітету.

Під менталітетом (з лат. - розум) розуміють систему переконань, уявлень і поглядів людей, відтворення сукупного досвіду попередніх поколінь. Він передбачає набір духовних цінностей людей, які виявляються у їхній поведінці.

Найпершою формою етносу, що історично сформувалася, було плем'я. Воно складалося з кількох родів, споріднених кровними ознаками. Нині племен лишилося мало. Вони ще є в Амазонії, деяких країнах Африки, Океанії, Азії.

З часом виникали міжплемінні господарські та культурні зв'язки, що вело до поступового змішування племен. Кровна спорідненість замінялася територіальною спільністю проживання. Так утворилася нова форма етносу - народність. Вона складалася з близьких за походженням і мовою племен. Під час формування народностей мова одного з племен ставала спільною для всіх. Разом з цим формувалася спільність території, культури й господарської діяльності.

Народність - мовна, територіальна, культурна та економічна спільнота людей (мал. 228).

Проте ці спільні ознаки ще не досить стійкі. Тому народності, особливо не-чисельні, часто зливаються з іншими народностями, або націями. У сучасному

світі народності не мають своєї державності. У Європі першими народностями були давньоеллінська, давньоруська, польська, давньонімецька, північнофран-цузька, провансальська та інші.

Коли спільні риси мови, культури, єдність території набувають стійкого характеру, народність перетворюється на етнічну націю - останню форму етносу. Людям, що належать до однієї нації, притаманні сталі спільні ознаки. Насамперед це мова. Але у зв'язку з міграціями й освоєнням європейцями світ)· нині багато націй використовують одну мову. Стабільнішою ознакою нації є культура, яку поділяють на матеріальну та духовну. До матеріальної культури належать тип житла, національний одяг і національна кухня. До духовної культури належать свята, обряди, мистецтво, релігія. Вони дбайливо зберігаються нацією, визначають її ідентичність. Також нація має етнічні землі, на яких вона сформувалася, та характерні для неї історичні види господарської діяльності. Говорять навіть про певні риси характеру й менталітету, притаманні націям.

Отже, етнічна нація (з лат. - народ) - історична спільнота людей, яка склалася в процесі формування єдиної для неї літературної мови, особливостей культури, території та видів господарської діяльності.

, Завдання: 1. Пригадайте характерні ознаки української нації. Розкажіть про матеріальну та духовну культуру української нації. 2. Які вам відомі елементи матеріальної та духовної культури інших народів світу?

Кожна людина усвідомлює себе представником певної нації. Тоді говорять про її національність.

Національність - термін, що визначає належність людини до певної нації або народності.

Для етнічної нації важлива спільність походження людей на генетичному рівні, яке розглядають у двох напрямах: походження від поколінь, що мешкали на певній території, та від людей, які говорять певною мовою. Однак через історичні події, тривалі контакти представників різних націй між собою, змішані шлюби нині важко говорити про етнічну чистоту нації. Живучи поряд із представниками інших націй, люди зазнають асиміляції, засвоюючи іншу мову та культуру. Тому виникло поняття політична нація, або народ. Наприклад, для України у цьому' розумінні українцями є всі її громадяни незалежно від їхнього етнічного походження.

Політична нація (народ) - це все населення певної країни.

Більшість учених вважають, що в сучасному світі існує від 2 тис. до 4 тис. націй і народностей: від найдрібніїпих, чисельність яких становить десятки чи сотні осіб, до найбільших - понад 100 млн осіб. Великою є нація, якщо в ній налічується понад 1 млн осіб. Таких націй відомо близько 310. Разом вони становлять 95,7 % усього населення планети. Українці за кількістю посідають 22-ге місце серед націй. Ix у світі близько 45 млн, зокрема на території України проживає 35 млн.

До найбільших за чисельністю націй, у кожній з яких налічується понад 100 млн осіб, належать китайці (понад 1 млрд осіб), хіндустанці (понад 220 млн

осіб), американці США (близько 200 млн осіб), бенгальці (близько 180 млн осіб), росіяни (близько 150 млн осіб), бразильці (близько 140 млн осіб) та японці (близько 130 млн осіб).

Завдання: За малюнком визначте місця проживання названих націй. З'ясуйте, у яких частинах світу і з яких причин сформувалися найчисельніші нації світу.

• Національний склад населення країн. За національним складом населення вирізняють три типи держав: однонаціональні, двонаціональні та багатонаціональні (мал. 229). Однонациональными вважаються країни, у яких понад 90 % становлять представники однієї нації. До них належить більшість держав Європи, Латинської Америки, Австралія, арабські країни Аравійського півострова та Північної Африки.

Двонаціональні - це країни, у яких абсолютну' більшість становлять дві нації. До цього типу відносять Канаду' (де переважають англоканадці та франкоканад-ці), Бельгію (у якій живуть фламандці й валлони), Кіпр (у якому' є греки-кіпріо-ти і туки-кіпріоти) та деякі інші країни.

Найбільше у' світі багатонаціональних країн. Вони переважають в Азії та Африці (крім північної частини). Перше місце у світі за цим показником посідає Індія, в якій проживає понад 150 націй і народностей. Майже стільки ж їх в Індонезії. Багатонаціональною державою є і США. У Європі такими країнами є Швейцарія, Велика Британія, Іспанія, Боснія і Герцеговина, Україна, Молдова. Саме в країнах із багатонаціональним складом населення часто загострюються міжетнічні супіеречності.

• Мови народів світу. Нації й народності об’єднують у споріднені групи, що дає можливість простежити їхнє походження. Найважливішою для цього ознакою є мова. Загальна кількість мов становить 5-7 тис. З розвитком зв'язків між народами та активізацією міграційних процесів кількість живих мов неу'хильно скорочується.

Здебільшого кожній нації та народності притаманна своя мова. Проте мов значно більше, ніж націй. Частими є й випадки, коли однією мовою говорять кілька народів.

Завдання: Пригадайте, у яких регіонах і країнах світу говорять англійською, іспанською, португальською, німецькою, арабською. Як, на вашу думку, ці мови поширилися у світі?

Найбільш поширених мов - 40. Ними говорять близько 2/8 населення світу. Найпоширеніша мова у світі - китайська.Окрім Китаю, вона є державною мовою Тайваню та однією з державних мов Сінгапуру. У Європі найуживанішою є німецькамова. Це єдина державна мова у Німеччині, Австрії та Ліхтенштейні, а також одна з державних у Швейцарії, Люксембургу, Бельгії.

Таблиця 5. Мови світового значення

Ранг

Мова

Кількість носіїв мови, млн осіб Рідна мова Друга мова Усього носіїв

І 1

Китайська

1200

до 300

до 1500

2

Англійська

500

до 1000

до 1500

3

Іспанська

425

до 125

до 550

4

Арабська

300

до 120

до 420

5

Російська

160

до 100

до 260

6

Португальська

230

до ЗО

до 260

7

Німецька

120

до 80

до 200

8

Французька

75

до 195

до 270

Таблиця 6. Найпоширеніші мови світу

за кількістю осіб, що вважають мову рідною)

Ранг

Мова

Кількість носіїв, млн осіб

Ранг

Мова

Кількість носіїв, млн осіб

1

Китайська

1213

12

Яванська

75

2

Арабська

422

13

Телугу

69,7

3

Гінді

366

14

Маратхі

68

4

Англійська

341

15

В’єтнамська

68

5

Іспанська

341

16

Тамільська

66

6

Бенгалі

207

17

Італійська

62

7

Португальська

176

18

Турецька

61

8

Російська

160

19

Урду

60,3

9

Японська

125

20

Пенджабі

57,1

10

Німецька

100,1

21

Українська

47

11

Корейська

78

     

Завдання: За таблицею 6 визначте найпоширеніші мови світу. Як ви думаєте, цей перелік сталий чи змінюється з часом? Свою думку обґрунтуйте.

Сьогодні зростає роль офіційних (державних) мов. Вони є засобом міжнаціонального спілкування, мовами офіційних документів. Часто ними користуються люда, які рідною вважають іншу мову. Зокрема, це явище характерне для Африки, де після періоду колоніалізму залишилися мови країн-метрополій. Так, у цьом}' регіоні французька є офіційною мовою в 21 державі, англійська - у 19, португальська - у 5, іспанська - в 1. Сучасними мовами світового значення вважають 8 мов: китайську, англійську, іспанську, арабську, російську, португальську, німецьку, французьку. Ці мови найчастіше використовують для міждержавного спілкування, і кількість людей, які володіють ними, є найбільшою.

• Мовні сім’ї. Близькі за походженням, граматикою, словниковим запасом мови об’єднують у великі мовні сімΊ (мал. 230). До них відносять мови, які мають не менше 15 % подібних слів, що часто вживаються під час спілкування. Фа-хівці-лінгвісти виокремлюють близько 420 мовних сімей. Найвідоміших із них - близько 20. Вони поділяються на мовні гілки, а ті, своєю чергою - на мовні групи. Існує також близько 100 мов, які не можна віднести до жодної з сімей. Процес формування мовних сімей тісно пов’язаний із розселенням людей. Том}' сусідні нації часто мають подібні мови.

Найпоширенішою є індоєвропейська мовна сім'я. Індоєвропейськими мовами говорять 45,2 % населення світу. Вони об'єднують понад 150 мов. На думку вчених, усі індоєвропейські мови походять від єдиної праіндоєвропейської мови, носії якої жили 5-6 тис. років тому. Місцем зародження цієї мови вважають степові райони на межі Європи та Азії. У межах індоєвропейської мовної сім’ї виокремлюють майже 20 мовних груп, які об’єднані у 7 гілок. У Європі найбільші з них германська, італійська, балто-слов'янська, кельтська', в Азії - арійська. Унаслідок колонізації європейцями світу мови цієї сім’ї нині представлені на всіх заселених материках.

Завдання: Користуючись мал. 247, визначте, які з мов народів світу належать до кожної з названих мовних груп індоєвропейської мовної сім’ї. Знайдіть у цій класифікації місце української мови.

Українською мовою у світі говорять 47 млн осіб (22-ге місце у світі за поширенням серед мов), з яких рідною її вважають 37 млн. Окрім України, вона поширена у країнах Європи, Азії, Америки. В Україні українська мова є єдиною державною мовою. У європейських країнах (Польщі, Словаччині, Молдові, Румунії, Сербії, Хорватії, Боснії і Герцеговині), у яких українці розселені компактно, українська мова має статус мови національної меншини, або регіональної мови. За своїм походженням українська мова належить до балто-слов’янської гілки слов’янської групи східнослов’янської підгрупи.

Другою за поширенням є китайсько-тибетська (сино-тибетська) мовна сім'я. її мовами говорять 22,9 % населення Землі. Вона об'єднує близько 300 мов, поширених у Східній, Центральній і Південно-Східній Азії. Найбільші мовні групи цієї сім’ї - китайська й тибето-бірманська. До першої з них належить китайська мова з її кількома діалектами. Друга об’єднує численні мови народів М’янми та західної частини Китаю.

ІНДОЄВРОПЕЙСЬКА СІМ’Я

1. Германська гілка

Англійська група: англійська, шотландська Фризька група: фризькі мови Південнонімецька група: німецька, нижньонімецька, голландська, бурська, ідиш Північнонімецька (скандинавська) група: острівна підгрупа: ісландська, фарерська континентальна підгрупа: датська, норвезька, швецька

3. Балто-слов’янська гілка

Слов’янська група:

південно-східна підгрупа: болгарська, македонська, старослов ’янська + південно-західна підгрупа: словенська, сербська, чорногорська, боснійська, хорватська

західнослов'янські мови: польська, чеська, словацька, кашубська, сілезька та ін. східнослов’янські мови: російська, українська, білоруська, давньоруська+ Балтійська група: литовська, латвійська, латгальська, пруська+

 

2.Італійська гілка

Романська група:

балкано-романська підгрупа: румунська, молдавська

галло-романська підгрупа: французька, норманська, англо-норманська окситано-романська підгрупа: каталан-ська, провансальська іберо-романська підгрупа: іспанська, португальська

італо-романська підгрупа: італійська з діалектами, корсиканська, сардинська ретороманська підгрупа: ретороманська, фріульска, ладинська

5. Палеобалканська гілка

Іллірійська група: албанська

6. Греко-фрігійсько-вірменська гілка

Вірменська група: вірменська, давньовір-менська+

Грецька група: новогрецька, давньогрецька+, давньомакедонська+

7. Арійська гілка

Індоарійська група: гінді, бенгальська, ассамська, пенджабська та інші мови народів Південної Азії, циганська мова Іранська група: осетинська, пушту, курдська, фарсі, таджицька та ін.

 

4. Кельтська гілка

ірландська, гельська, менська, валлійська, бретонська та ін.

 

АЛТАЙСЬКА СІМ’Я

КИТАЙСЬКО-ТИБЕТСЬКА СІМ’Я

1.    Тюркська гілка: чуваська, киргизька, узбецька, уйгурська, казахська, каракалпацька, башкирська, татарська, кримськотатарська, караїмська, азербайджанська, гагаузька, турецька, туркменська, тувинська, хакаська та ін.

2.    Монгольська гілка: монгольська, бурятська, калмицька та ін.

3.    Тунгусо-маньчжурська гілка: евенк-ська, евенкійська, нанайська, маньчжурська та ін.

4.    Корейська гілка: корейська з двома офіційними діалектами

5.    Японо-рюкюська гілка: японська з п'ятьма діалектами та мови островів Рюкю

Китайська група: китайська мова з її кількома діалектами

Тибето-бірманська група: мови народів М'янми та західної частини Китаю

 

УРАЛЬСЬКА СІМ’Я

1.    Фінно-угорська гілка

Прибалто-фінська група: фінська, карельська, естонська та ін.

Волзька група: мордовська, марійська Пермська група: удмуртська, мови комі Угорська група: угорська, хантийська, мансійська

Саамська група: кілька мов саамі

2.    Самодійська гілка: ненецька та ін.

Мал. 230. Найбільші мовні сім’ї

Пароли Південно-Західної, Центральної, Північно-Східної Азії говорять мовами алтайської мовної сім’ї. Ці мови походять від давньої праалтайської мови, яка зародилася на півдні Сибіру і в горах Алтаю. Нині алтайська мовна сім’я об’єднує близько 60 мов. У її межах найбільшими гілками є тюркська (турецька, казахська, узбецька, татарська, азербайджанська й інші мови) та монгольська (монгольська, бурятська, калмицька мови).

Уральська мовна сім'я складається приблизно з 20 мов. Прауральська мова зародилася в південних околицях Уральських гір. Мовами фінно-угорської гічки цієї мовної сім’ї говорять корінні народи Уралу й Поволжя: мордва, удмурти, марійці. Частина їхніх предків у IX ст. переселилися в Центральну та Північну Європу. Так сформувалися, зокрема, угорська, фінська, естонська мови.

Народи Тропічної Африки, що живуть на південь від Сахари, говорять більш як 200 мовами нігеро-конголезької мовної макросім’ї, яка складається з окремих сімей. Одна з найпоширеніших у світі мов - арабська - належить до афразій-ської макросім'ї. Нею говорять на півночі Африки та Аравійському півострові.

Перевір себе

1.    Що таке етнос? Які існують історичні форми етносів?

2.    Порівняйте поняття «народність» і «нація».

3.    Чому українці є нацією?

4.    Що таке політична нація (народ)?

5.    Які існують країни за національною структурою населення? Наведіть приклади з різних регіонів світу.

6.    Назвіть найбільші мовні сім’ї та групи. Визначте місце української мови у класифікації мов.

S7. Знайдіть місце державних мов країн - сусідів України у системі їхньої класифікації за походженням.

SB. Поясніть, чому мова є важливою, але не єдиною ознакою нації у сучасному світі.

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Кобернік

 

Категорія: Географія

Автор: evg от 6-08-2016, 19:57, Переглядів: 2035