Народна Освіта » Географія » § 10. Фізико-географічне положення України

НАРОДНА ОСВІТА

§ 10. Фізико-географічне положення України

Пригадайте: 1. Як ви характеризували географічне положення материка або океану? 2. Як за градусною сіткою визначають географічні координати точок? 3. Як розрахувати протяжність території в градусах і кілометрах за градусною сіткою?

• Складники географічного положення. Географічне положення - це розташування будь-якого географічного об’єкта відносно земної поверхні, а також навколишніх об’єктів, які впливають на нього. Географічне положення не лише дає змогу відшукати об’єкт на карті. Воно є важливим чинником, що впливає на формування природних умов території, забезпеченість її природними ресурсами, розселення людей і розвиток господарства. Оцінка географічного положення дає можливість передбачити подальший розвиток території. Розрізняють фізико-географічне та економіко-географічне положення (мал. 22).

Фізико-географічне положення (ФГП) - це просторове розташування території відносно природних об'єктів.

По-перше, воно передбачає розташування території відносно основних ліній градусної сітки, або математико-географічне положення. Характеризується протяжність території між крайніми точками території, що істотно впливає на формування природних умов.

Завдання: 1. Пригадайте, відносно яких основних ліній градусної сітки ви характеризували положення материків. 2. Поясніть, як впливає математико-геогра-фічне положення на особливості природних умов і прояв загальних географічних закономірностей на певній території.

По-друге, фізико-географічне положення визначається розташуванням території відносно різних природних компонентів (форм рельєфу, кліматичних поясів, природних зон), ступенем наближення до моря, виходом до великих внутрішніх водойм (річок, озер). Усе це є важливою передумовою для розселен-

ня людей, забезпечення ресурсами та розвитку певних видів господарської діяльності.

Фізико-географічне положення території оцінюють як сприятливе або несприятливе. Оскільки природні умови з часом залишаються практично незмінними, фізико-географічне положення території тривалий час є стабільним.

• Державний кордон України. Україна - найбільша за площею держава Європи і 44-та у світі. Її площа - 603,7 тис. км2, тобто 5,7 % площі Європи. На її території могли б розміститися 2 такі за площею країни, як Італія, 3 - як Білорусь, 10 - як Латвія, 20 - як Бельгія, ЗО - як Словенія, 40 - як Чорногорія. Територія України обмежена державним кордоном загальною протяжністю 6993 км. На суходільні кордони припадає 5638 км.

Завдання: 1. За політичною картою Європи визначте, з якими державами межує Україна. 2. Нанесіть на контурну карту суходільний кордон України. Назвіть країни, що межують з нею. 3. З’ясуйте, які країни мають найдовшу та найкоротшу протяжність кордонів з Україною.

На сході, північному сході і півночі Україна межує з Росією. Кордон починається від берега Азовського моря й тягнеться 2295 км до кордонів із Білоруссю. Північний кордон із Білоруссю (975,2 км) пролягає через заболочене Полісся. Західний кордон демаркований, тобто позначений на місцевості спеціальними прикордонними стовпами. Тут Україна межує послідовно з Польщею (542,4 км),

Словаччиною (97,9 км), Угорщиною (136,7 км), двома відтинками з Румунією (613,8 км) та Молдовою (1222 км).

Морські кордони на півдні тягнуться на 1355 км. З них 1056,5 км припадає на чорноморський кордон, 249,5 км - на азовський. Крім того, 49 км морського кордонл· проходить через Керченську протоку. Україна має морські кордони з п’ятьма країнами: Румунією, Болгарією, Туреччиною, Грузією, Росією.

• Берегова лінія. Біля берегів України сформувалося багато заток, піщаних кіс та островів. Найбільша затока у Чорному морі - Каркінітська. Це мілководна водойма, яка врізається в берег на 118,5 км. У суворі зими замерзає. Найбільша затока Азовського моря - Таганрозька, має довжину близько 140 км із пересічними глибинами 5 м. Затоку Сиваш іноді називають третім морем України. Глибина її становить від 20 см до 3,5 м, а вода у 10-15 разів солоніша, ніж в Азовському морі: 124-166 %«>. Сиваш відокремлений від моря Лрабатською стрілкою - найдовшою косою в Україні. її довжина - 115 км, ширина - від 270 м до 7,5 км. Низовинну поверхню Арабатської стрілки утворюють піщано-черепашкові відклади.

Найбільший острів України та всього Чорного моря - Джарилгач (із тюркської - обпалені дерева). Його площа - понад 56 км2. Острів являє собою намиту морем понижену піщану косу. Джарилгач згадували у своїх творах античні історики Пліній Старший, Птолемей, Геродот. У давнину острів разом із косою Тен-дра були однією косою, яку греки називали «Ахіллів біг».

Найвіддаленіпга від берега точка України - острів Зміїний. Він лежить на відстані 37,5 км від гирла Дунаю. Площа - 0,17 км2. Острів утворений міцними гірськими породами і має скелясті урвисті береги висотою до 25 м. На острів течією час від часу заносить водяних вужів, із цим пов’язана його сучасна назва. Давні греки називали його «острів Ахілла».

 

Найбільший півострів України - Кримський (26,9 тис. км2), з’єднаний з материком вузьким (7-9,2 км) Перекопським перешийком. Східна частина Кримського півострова утворює Керченський півострів (близько 3 тис. км2).

• Крайні точки і географічні центри України. Територія України розташована у північній та східній півкулях планети між 22,: і 40° сх. д. та 45° і 52е пн. ш.

Крайніми точками держави є: на півночі -хутір Грем’яч Новгород-Сіверського району Чернігівської області; на півдні - маяк на мисі Сарич в Автономній Республіці Крим (мал. 23); на заході - село Соломоново біля міста Чоп Закарпатської області; на сході - село Рання Зоря Міловського району Луганської області (мал. 24).

Завдання: 1. Визначте за картою України географічні координати крайніх точок України. 2. Розрахуйте за градусною сіткою протяжність України з півночі на південь за 34° сх. д. 3. Розрахуйте за градусною сіткою протяжність України з заходу на схід за 49° пн. ш., якщо протяжність дуги паралелі в Г становить 72,9 км. 4. Порівняйте протяжність території України з півночі на південь та з заходу на схід. Зробіть висновок про конфігурацію території держави.

Територіально Україна розташована в географічному центрі Європи. Про це свідчить пам'ятний знак біля села Ділове Рахівського району Закарпатської області (мал. 25). Географічним центром України вважають селище Добровеличків-ка на Кіровоградшині (мал. 26). Тут установлено пам’ятний знак. Роботу науковців щодо уточнення місця знаходження географічного центру України остаточно не завершено.

• Фізико-географічне положення України. Фізико-географічне положення України визначається розташуванням її території на південному заході великої Східноєвропейської рівнини. На заході країни здіймаються середньовисотні

гори Карпати, крайній південь Кримського півострова займають невисокі Кримські гори. Геологічна будова території України зумовлює багатоманітність корисних копалин.

Територія лежить переважно у межах помірного кліматичного поясу приблизно на широті південної частини Канади або північної - США. Зволоження території змінюється від надмірного на північному заході до недостатнього на півдні та сході.

Україну перетинають найбільші річки Європи. Дніпро поділяє її територію на правобережну й лівобережну частини. Через Дунай і Дністер підтримується річкове сполучення з іншими державами.

Україна розташована у трьох природних зонах: мішанолісовій, лісостеповій і степовій. У лісостеповій і степовій сформувалися найродючіїпі у світі ґрунти -чорноземи.

Завдання: Дайте господарську оцінку фізико-географічному положенню України. Визначте його основні переваги й недоліки.

Перевір себе

1.    Що таке географічне положення? Назвіть його складники.

2.    Покажіть на карті державний кордон України. Назвіть найвідоміші об’єкти берегової лінії України.

3.    Назвіть крайні точки та географічні центри України. Покажіть їх на карті.

4.    Схарактеризуйте особливості фізико-географічного положення України.

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Кобернік

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 6-08-2016, 14:34, Переглядів: 7076