Народна Освіта » Географія » § 49. Етноси. Найпоширеніші мовні сім'ї світу

НАРОДНА ОСВІТА

§ 49. Етноси. Найпоширеніші мовні сім'ї світу

Ви дізнаєтесь:

  • про етапи формування етносів
  • що таке нація
  • про найпоширеніші мовні сім'ї- світу
  • про однонаціональні, двонаціональні та багатонаціональні держави

Пригадайте:

  • що таке раса
  • регіони, де в населенні переважають представники однієї (кількох) рас
  • найбільші країни світу за кількістю населення
  • приклади народів світу

Вважається, що люди сучасного типу з’явилися приблизно 40—45 тис. років тому. Вони стали першими видатними «мандрівниками* і досить швидко розселилися по всій території земної кулі. Відмінності в природних умовах та історичних процесах спричинили величезні відмінності, які виникли в їхніх нащадків за особливостями розвитку культури, традиціями, мовами тощо.

Формування націй.

У своєму розвитку етноси пройшли тривалий шлях, який поділяють на три етапи. Першою сходинкою їх спільності були племена. Для них характерні родинні зв'язки, поділ на роди, спільність території, мови (діалекту), а також деяких елементів господарства, звичаїв і культів.

Згодом родинні зв’язки замінювалися на територіальні, з’явилися союзи племен.

У процесі соціально-економічного розвитку (зміцнення господарських і культурних зв’язків, розвитку самосвідомості) вони перетворилися на народності. Часто їх об’єднувала держава, яка організовувала людей па спільні роботи та для військових дій, сприяла створенню транспортних шляхів, розвитку писемності. Сьогодні народностями називають малі корінні етноси (рис. 1).

У період подолання феодальної роздробленості па основі територіальної та економічної єдності з народностей стали утворю-

ватися пації. Нацією називають історичну спільність людей, що складається в процесі формування її території, сталих господарських зв’язків, мови й особливостей культури. Це вища форма етнічної спільності, утворення якої пов’язують з усвідомленням своєї відмінності від інших (національної самосвідомості). Із цим пов’язала поява терміна «національність».

Мовні сім'ї та групи.

До найважливіших ознак етносу належить мова. На дамку етнографів, загальна кількість мов у світі досягає майже 5 тисяч і наближається до кількості націй (їх налічується близько 4 тисяч). При цьому в переважній більшості випадків назви нації та її мови збігаються.

Кількість населення, що розмовляє тією чи іншою мовою, і її географічне поширення не завжди перебувають у прямій залежності. Так, окремі мови, якими говорять десятки мільйонів людей, обмежуються невеликою територією (наприклад японська), тоді як інші поширені в багатьох країнах і різних частинах світу.

Найбільш популярною мовою для міжнародного спілкування с англійська, її вивчають багато мільйонів людей у різних країнах. Англійською (із певеликою різницею в місцевих діалектах) говорять англійці, американці СПІА, англоканадці, англоавстралійці, апглоповозеландці. Іспанська мова стала основною мовою більшості націй Латинської Америки.

За принципом спорідненості мов народи світу об’єднані в мовні групи, які, у свою чергу, об’єднуються в мовні сім'ї. Найбільшою за кількістю носив мови є індоєвропейська сім'я, яка налічує понад 2,6 млрд осіб. Її мовами розмовляє основна частина жителів Європи, Америки, Австралії; також вона поширена в Південній Азії. Індоєвропейська сім’я включає романську (французи, італійці, іспанці, бразильці, мексиканці), німецьку (німці, англійці, шведи, австралійці, американці), іпдоарійську (бенгальці, хіпдустапці, бі-харці), слов’янську, іранську й інші групи.

Мовами найбільшої іцдоарійської групи розмовляє понад 770 мли осіб. Вони проживають у Південній Азїї (Індія, Пакистан, Бангладеш). Слов’янські мови є рідними для понад 290 мли осіб. Виділяють східних, західних і південних слов’ян. До південних слов’ян відносять сербів, болгар, хорватів, македонців, чорногорців, словенців; до західних — поляків, чехів і словаків; до східних — росіян, українців і білорусів.

Рис. 2. Німці відомі своєю працьовитістю, охайністю, практичністю, точністю. При цьому вони не с прихильниками розкішного одягу, а віддають перевагу зручному та діловому. Улюблені національні страви німців також далекі від вишуканості: це тушкована капуста, сосиски, ковбаса, сир.

Рис. 3. Японці ощадливі та охайні, уважні один до одного, вони поважають старших і шанобливо ставляться до традицій своєї країни. За відсутності значних запасів природних ресурсів основним багатством Японії можна назвати її громадян.

Дуже строкатим є етнічний склад населення Азії. Народи, що тут живуть, належать до різних мовних сімей. Крім індоєвропейської, найбільшими з них є китайсько-тибетська, семіто-хамітська й тайська сім'ї.

Відмінності між державами за національним складом населення. Найбільш сприятливою для країни є ситуація, коли етнічні межі збігаються з державними й щонайменше 80% населення належить до однієї пації. Такі держави називають однонаціональними. До них належать багато країн Європи, Латинської Америки й Південно-Західної Азії. У Європі однонаціональними є близько половини країн, наприклад Німеччина, Італія, Ісландія, Ірландія, Норвегія, Дапія, Польща, Австрія, "Чехія, Словенія, Португалія. Так, у національному складі Німеччини переважають німці (91%) (рис. 2).

В Азії типовою одпопаціопальпою країною є Японія. Понад 99 % її населення — японці. Це можна пояснити складністю процедури отримання японського громадянства через традиційну закритість країпи (рис. 3).

У національному складі населення двонаціональних держав переважають представники двох народів. До таких країн належать Бельгія та Канада. Національний склад населення Канади — це результат імміграційних процесів.

Серед багатонаціональних держав представлені Індія, Індонезія, Пакистап, Іран, Велика Британія, Іспанія. Наприклад, в Індії

Рис. 4. Основні якості китайської нації — згуртованість, наполегливість, працьовитість, терплячість, дисциплінованість. Ці риси формувалися під час спільної праці на невеликих земельних ділянках у постійному протиборстві з різними природними стихіями.

живуть попад 300 народів і народностей. Частка найбільш численного народу країни — хіндустанців — становить приблизно 25%. Надзвичайно строкатий не тільки національний, аче й расовий склад американців СІІІА.

Доволі незвичним є національний склад населення Китаю. Він вважається од-нонаціональною державою, адже 92% його населення становлять китайці (хань). Однак у країні налічується понад 50 різних народів і народностей, загальна кількість яких перевищує 100 млн осіб (наприклад, чжуанів налічується 17 млн осіб). Проте китайці становлять безумовну більшість практично по всій території' країни. Тільки в Тибеті та на північному заході країни приблизно половину місцевого населення складають тибетці та уйгури (рис 4).

Головне

У своєму розвитку етноси пройшли три етапи від племен, союзів племен до народностей.

Нацією називають історичну спільність людей, що складається в процесі формування її території, сталих господарських зв'язків, мови й особливостей культури.

1 За принципом споріднення мов народи світу об’єднані в мовні сім’ї. Сім’ї поділяються на мовпі групи.

За національним складом населення розрізняють однонаціо-нальні, двопаціопальні та багатонаціональні держави.

Запитання та завдання для самоперевірки 1. Розкажіть про етапи формування етносів. 2. Що таке нація? 3. Якими є особливості географії найбільших мовних сімей? 4. Який регіон характеризується найбільш строкатим етнічним складом населення? Чим можна це пояснити? 5. Наведіть приклади однонаціональних держав. Що для них характерно? б. Розкажіть про склад населення багатонаціональних держав.

Поміркуйте

1. Чим нація відрізняється від народності? 2. Чому в наш час існують не

тільки нації, а й народності та навіть племена? Де міг зберегтися племінний

устрій? 3. Чому Китай не відносять до багатонаціональних держав?

Практичне завдання

На контурній карті світу позначте райони поширення індоєвропейської сім'ї.

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Довгань

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 5-08-2016, 20:10, Переглядів: 2916