Народна Освіта » Географія » § 32. Зона мішаних і широколистяних лісів

НАРОДНА ОСВІТА

§ 32. Зона мішаних і широколистяних лісів

Ви дізнаєтесь:

  • про географічне положення та природні умови зони мішаних І широколистяних лісів
  • про природоохоронні території зони мішаних і широколистяних лісів Пригадайте:
  • особливості рельєфу

Поліської низовини особливості клімату північної частини України особливості природи низинних боліт

У зоні мішаних і широколистяних лісів збереглися ділянки, де можна зустріти давні праліси. Тут поширені стрункі сосни та могутні дуби, деяким із яких понад 100 років. Серед тварин мешкають граціозні й полохливі козулі, красепі-олепі, гордовиті лосі тощо.

Географічне положення.

Зона мішаних і широколистяних лісів перевалено займає південну частину Поліської низовини, яку називають Українським Поліссям (основна частина розташована па території Білорусі). Полісся — це низинна територія, що сформувалася тисячі років тому в районах поширення напосів водних потоків і талих льодовикових вод па окраїні давнього материкового льодовика. Окремі частини Українського Полісся мають самостійні назви: Волинське, Житомирське, Київське, "Чернігівське, Новгород-Сіверське Полісся (згідно з природним районуванням це фізико-географічні області).

Зона мішаних і широколистяних лісів простяглася майже па 750 км і займає п’яту частину території України. Її південна межа проходить поблизу міст Володимир-Волипський — Луцьк — Житомир — Київ — Ніжин — Глухів.

Особливості рельєфу, тектонічної та геологічної будови. Українське Полісся займає Поліську низовину, частину Придніпровської низовини та Волинської височини. Поверхня хвилясто-горбкувата з переважаючими висотами 120—200 м. Поширені широкі заплави, які щорічно затоплюються під час повені. Зрідка помітні валунні або піщані пасма — це пам’ятки, залишені материковим льодовиком.

Цікавим є коптраст між рівнинним рельєфом Полісся та нерівностями його давпього фундаменту. В останньому є як підняття, так і прогини. У центральній частині Полісся відомі виступи кристалічного фундаменту Українського щита. Зокрема, його фундамент оголений па півночі Житомирського Полісся. Тут серед низовин чітко виділяється знайомий вам Словечансько-Овруцький кряж (рис. 1).

Там, де кристалічного фундаменту дісталися притоки Прип'яті, утворилися неглибокі каньйони. У Волинському Поліссі, де фундамент перекритий вапняками й мергелями, виникли карстові провалля. Так утворилися Шацькі озера.

Клімат і внутрішні води.

Мішані, а особливо широколистяні ліси досить вибагливі до кліматичних умов. Для них потрібна температура з невеликими

річними коливаннями (без сильних морозів і спеки) та значна кількість опадів (через листя вони втрачають велику кількість вологи). Ви вже знаєте, що саме такі умови сформувалися в Українському Поліссі (особливо в його західній частині, де переважно й зосереджені широколистяні ліси). Це атлантико-коптинептальна кліматична область помірно континентального клімату. Для нього характерне відносно тепле вологе літо і прохолодна хмарна зима з відлигами. Більш сувора зима па сході зони мішаних і широколистяних лісів, де її тривалість приблизно па 20 днів довша, ніж па заході.

Середні температури січня змінюються із заходу на схід від —4 до -7°С, липня — від -+17 до 4-І 9 °С. За рік у середньому випадає 550— 700 мм опадів. Понад половина з них припадає па літо й початок осені. Випаровуваність становить 400—450 мм. Таким чином, коефіцієнт зволожеппя більше 1, що є найвищим показником для рівииппої території України. Середня висота снігового покриву зменшується із заходу па схід приблизно у два рази. Він тримається 90—100 діб.

Завдяки пизиппому рельєфу та значній кількості опадів па території зони сформувалася порівняно густа річкова мережа. Більшість річок є притоками Прип'яті й Дніпра. Серед них Стир, Горинь (із притокою Случ), Уборть, Уж, Десна (рис. 2), Ірпінь — річки з повільною, спокійною течею. Вони характеризуються мішаним живленням, у якому переважає снігове. Найбільше значення мають досить тривалі весняні повені, коли річки широко розливаються та підтоплюють значні території.

У зопі мішаних і широколистяних лісів є велика кількість озер. Саме тут розташована група Шацьких озер, які мають карстове похо-

джеїшя. У долинах річок поширені невеликі заплавні озера. Важливим джерелом їх живлення е підземні води. Значні території зайняті болотами, серед шейх переважають низинні (частина з них висушена).

Особливості рельєфу й густа річкова мережа сприяли спорудженню каналів (Дніпровсько-Бузький канал тощо).

Типи ґрунтів. Рослинний і тваринний світ.

Для зони мішаних і широколистяних лісів характерне різноманіття ґрунтового покриву з переважанням дерново-підзолистих ґрунтів, які займають дві третини від усієї площі. Як ви вже знаєте, вони містять лише 1—2,5% гумусу й мають підвищену кислотність, до того ж місцеві ґрунти надмірно зволожені. Зустрічаються сірі лісові ґрунти, у північній частині поширені торф'яно-болотні, а в річкових долинах — лучні та болотні.

Майже половину території зони займає різноманітна природна рослинність, серед якої переважають дерева (для рівнинної території України це виняток). За середнього показника понад 30%· лісистість окремих районів змінюється від 10 до 60%і.

Ви вже знаєте, що в Поліссі найбільш поширені дубово-соснові ліси (субори). На пісках сформувалися соснові ліси (бори), які мають бідпий підлісок і розріджений трав'яний покрив. У широколистяних лісах росте підлісок із чагарників (ліщина, малина, чорна бузина) і трав'янисті рослини.

На території Словечапсько-Овруцького кряжа збереглися невеликі ділянки дубових і грабових лісів. Тільки тут можпа побачити залишки пралісів із дуба скельного. Подекуди важкопрохід-ні зарості підліску утворює рододендрон жовтий (азалія понтійська).

У районах, де лісів немає, переважає бо-лотяпа й лучна рослинність. Цікаво, що па поліських болотах зустрічаються комахоїдні рослини — росичка та пухирник. Два види росички занесені до Червоної книги України.

На Поліссі налічуються десятки видів лікарських, вітамінних та медоносних рослин. Серед них ожина, м'ята, брусниця, чорниця.

Тваринний світ мішаних і широколистяних лісів багатий і різноманітний. Типовим для Полісся е дикий кабан (вепр), якого вважають предком більшості сучасних порід свиней. Кропи дерев населяють білки, куниці, зустрічаються лісова соня та ліскулька. Зовні вони нагадують мишей із пухнастими хвостиками. Ці гризуни ведуть нічний спосіб життя, а па зиму залягають у сплячку.

У лісових річках і водоймах мешкають великі гризуни — бобри. Вони будують хатки з гілок і дерев, влаштовують загати па струмках і лісових річках. Харчуються бобри молодими гілками, листям дерев, пагонами водних рослин та їхніми коренями, травою. У минулому на них полювали заради цінного хутра, м’яса та бобрового мускусу. Проте винищення тварин вдалося вчасно зупинити, і зараз кількість бобрів відновлюється.

Зростає кількість й іншого лісового мешканця — лося. Це найбільша за розмірами копитна тварина Полісся. Стверджують, що лосі легко долають заболочені території, пміло плавають і навіть пірнають.

Серед птахів поширені глухарі, тетеруки, рябчики, куріпки, журавлі, дятли (рис. 3), сови (рис. 4), є представники водоплавних. Тут також багато співочих птахів, у тому числі чорний дрізд, соловей, велика синиця.

Природоохоронні території.

Для збереження природи зони мішаних і широколистяних лісів було створено природоохоронні території.

У 1968 р. у Житомирській області був заснований Поліський природний заповідник. У ньому зберігаються в природному стані унікальні ділянки поліського ландшафту із сосновими борами підтайгового типу та сфагнові болота. Тут налічується понад 20 видів рослин, які занесені до Червоної книги України, наприклад верба чорнична, астрагал піщаний, плаун річний (рис. 5). Серед тварин переважають лісові види, до рідкісних, зокрема, належать: рись, тхір лісовий, видра річкова, заєць білий, горностай, глухар, рябчик.

У 1983 р. в північно-західній частині Волинського Полісся заснований Шацький національний природний парк, де зберігаються мальовничі Шацькі озера. "Через територію парку проходить вододіл, який розділяє басейни річок Прип’ять і Західний Буг. В озерах водяться окунь, плотва, щука, лящ, карась, річковий вугор. Прижилися акліматизовані види: канадський сом, форелеокунь, чудський сиг тощо. Береги Шацьких озер е місцями гніздування водоплавних птахів (диких качок, гусаків, лебедів).

На півночі Рівненської області в 1999 р. було створено Рівненський природний заповідник. Його унікальність пов’язана з різноманіттям рослин, із яких 48 видів занесені до Червоної книги України. Серед них булатка довголиста, журавлина дрібноплода, баранець звичайний, борідпик паростковий, молодильиик озерний. До Червоної книги України також занесено і 73 види тварин. У заповіднику мешкають видра, горностай, норка європейська, гніздяться сова бородата, тетерук, глухар, лелека чорний, журавель сірий.

Головне

Зона мішаних і широколистяних лісів простяглася майже на 750 км і розташована в Українському Поліссі.

Завдяки низинному' рельєфу та значній кількості опадів па території зони сформувалася порівняно густа річкова мережа. Також тут велика кількість озер, значні території зайняті болотами.

Клімат у цій зоні помірно континентальний із відносно теплим вологим літом і прохолодною хмарною зимою.

Рослинний і тваринний світ Українського Полісся багатий та різноманітний.

Значну частину території зони займають ліси з переважанням дерново-підзолистих ґрунтів.

Серед природоохоронних територій зони — Поліський і Рівненський природні заповідники, Шацький національний природний парк.

Запитання та завдання для самоперевірки 1. Назвіть особливості географічного положення зони мішаних і широколистяних лісів. 2. Розкажіть про рельєф зони. 3. Що характерно для клімату зони мішаних і широколистяних лісів? Як він вплинув на внутрішні води? 4. Які рослини займають тут найбільші площі? Чому? 5. Охарактеризуйте тваринний світ Українського Полісся. 6. Які чинники обумовили формування дерново-підзолистих та болотних ґрунтів зони мішаних і широколистяних лісів? 7. Розкажіть про природоохоронні території, створені в зоні мішаних і широколистяних лісів.

Поміркуйте

1. Якими є чинники формування рельєфу зони мішаних і широколистяних лісів? 2. Чому широколистяні ліси досить вибагливі до кліматичних умов? 3. Чому на рівнинній території природна рослинність найбільше збереглася саме в зоні мішаних і широколистяних лісів?

Практичне завдання Нанесіть на контурну карту природоохоронні території зони мішаних і широколистяних лісів.

Працюємо самостійно Підготуйте повідомлення про Поліський природний заповідник (можна скористатися відомостями із сайта заповідника

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Довгань

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 5-08-2016, 19:54, Переглядів: 5824