Народна Освіта » Географія » § 30. Ландшафт як просторово-цілісна система

НАРОДНА ОСВІТА

§ 30. Ландшафт як просторово-цілісна система

Ви дізнаєтесь: що таке ландшафт

якими є основні чинники розвитку ландшафтів про класифікацію ландшафтів

Пригадайте:

що таке природний комплекс, приклади природних комплексів різного розміру

як утворюються антропогенні ландшафти

Найголовнішими у фізичній географії є поняття ландшафту (природного комплексу). Саме завдяки йому географічна наука цілісна й дає найбільш повне уявлення про те, як побудована та частина планети, у якій з’явилися перші люди і з якої сьогодні бере все необхідне для свого розвитку людська цивілізація.

Поняття про ландшафти.

Ландшафти — це просторово-цілісні та відносно однорідні частини географічної оболонки різних розмірів. Вони є результатом складної й тривалої взаємодії природних компонентів. Зазвичай ландшафт включає ділянку земної кори зі своїми гірськими породами та рельєфом, поверхневі й підземні води, що належать до нього, повітря приземпого шару атмосфери (його багаторічний стан характеризується кліматом), ґрунти та угруповання організмів (рослини та тварини) (рис. 1).

Існують і дрібні форми ландшафтів. Це може бути яр, балка, річкова тераса, горб і навіть їхні частини (дно яру, один зі схилів балки тощо).

Чинники розвитку ландшафтів.

Внутрішню будову кожного ландшафту визначають процеси обміну речовиною та енергією. Ви вже знаєте про особливості кругообігу води і біологічного кругообігу. У них головною рушійною силою є сонячна енергія, що надходить на Землю у вигляді тепла й світла.

Разом із кругообігом речовин відбувається й кругообіг енергії. За його допомогою енергія Сонця ланцюгом передається іншим учасникам кругообігу, забезпечуючи його постійне повторювання, а також перетворюється на енергію повітряних і водних потоків.

Свою роль відіграє і внутрішня енергія Землі. Вона обумовлює зміни форм рельєфу, у тому числі планетарних — материків та океанічних западин, а також утворення й подальше перетворення (у поєднанні із зовнішніми чинниками) гірських порід.

Кругообіги є циклічними та взаємозалежними, а тому утворюють па Землі загальний глобальний кругообіг речовин та енергії, що формує ландшафтну (географічну) оболонку, забезпечує її іспуванпя та розвиток.

Отже, основними природними чинниками розвитку ландшафтів є сонячна енергія, внутрішня енергія Землі, а також процеси обміну речовиною та енергією.

Звичні для пас ландшафти України сформувалися в останні 10 тис. років. їх компоненти продовжують змінюватися під дією природних чинників, але в останні століття поряд із ними па ландшафти впливає ще один чинник — діяльність людини.

Класифікація ландшафтів.

Метою класифікації ландшафтів с виявлення їх істотних особливостей за певними ознаками. Зазвичай використовується така система одиниць: клас і підклас, тип і підтип, вид. Класи ландшафтів виділяють па основі відмінностей у тектонічній будові та рельєфі. Вони бувають гірські й рівнинні. В Україні є два класи ландшафтів: рівнинні східноєвропейські і гірські (карпатські й кримські). У свою чергу, рівнинні ландшафти поділяються на підкласи низовинних та височиппих ландшафтів, а гірські — на передгірні, пизькогірпі, середпьогірпі, високогірні ландшафти тощо (рис. 2).

Типи й підтипи ландша<|)тів виділяють за забезпеченістю теплом і вологою, що обумовлює схожість ґрунтово-рослинного покриву та тваринного світу. На рівнинній частині України розрізняють такі типи ландшафтів, формування яких пояснюється широтною зональністю: мішаних лісів, широколистяних лісів, лісостеповий і степовий. Останній поділяється па три підтипи — півпічиостепо-вий, середпьостеповий та півдепностеповий (сухостеповий).

Як окремий тип ландшафту розглядають заплави, а іподі й район Південного берега Криму. Формування заплавних ландшафтів обумовлене зволоженням ґрунтовими водами, вологолюбною рослинністю, чітко визначеними природними межами.

Карпатські гірські ландшафти займають близько 5 % території. У їхньому складі виділяють підтипи: лісостепові, широколистяні лісові, мішані лісові, субальпійські й альпійські. Ландшафти Кримських гір поділяють па лісостепові посушливі, широколистяні й мішані лісові, лучно-лісові й лучно-степові (яйлинські).

Практичне завдання Ознайомтеся зі змістом Червоної книги України на сайті їіпрУ/гедЬоок-иа.огд. Знайдіть відомості про найбільш цікаві для вас види тварин. Складіть картосхему їх поширення.

Працюємо самостійно Уявіть, що вам запропонували взяти участь у створенні зоопарку. Складіть список тварин, яких ви бажаєте розмістити; укажіть, у яких районах України їх можна зустріти. Для деяких із них (за власним вибором) підготуйте інформаційні таблички із зазначенням назви, родини й роду: місця та середовища проживання; розмірів і будови; особливостей харчування. Дослідження

Рослини і тварини України, які походять з інших материків і частин Євразії і. Пригадайте, що таке акліматизація і з якою метою її здійснюють.

Зберіть відомості про рослини і тварин, які акліматизувалися на території України (враховуйте, що це могло стати результатом не тільки цілеспрямованої діяльності людини, а й природного розселення).

3.    Виберіть найбільш цікаві для вас рослини й тварин та вкажіть, із яких материків і частин Євразії вони походять. Зберіть інформацію про поширення цих рослин і тварин на території України.

4.    Підготуйте повідомлення, спираючись на зібрані відомості. У висновку зазначте, яку роль відіграють акліматизовані тварини на території України.

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Довгань

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 5-08-2016, 19:51, Переглядів: 2152