Народна Освіта » Географія » § 26. Підземні води. Водні ресурси України

НАРОДНА ОСВІТА

§ 26. Підземні води. Водні ресурси України

Ви дізнаєтесь:

  • про основні артезіанські басейни України про складові водних ресурсів та їх географію
  • про неоохідність раціонального використання водних ресурсів та їх охорону Пригадайте:
  • основні тектонічні структури рівнинної частини території України які води належать до підземних чим відрізняються грунтові та міжпластові води що таке водні ресурси, де вони використовуються

Слова «вода» і «життя» нероздільні. Людина приблизно па 75% складається з води. Для підтримання життєвих функцій їй необхідно вживати щонайменше одип літр води па день. Проте для пиття потрібна не просто вода, а вода певної якості: прісна й чиста. Такі води є у верхній частині земної кори. їх називають підземними.

Підземні води та їх географія.

Підземними називаються води, що містяться в порах, тріщинах та інших порожнинах верхньої частини земної кори. Утворюються вони переважно в результаті просочування атмосферних опадів та талої води снігу й льоду крізь водопроникні гірські породи в місцях їх виходу па поверхню.

Своїми якостями особливо виділяються міжпластові води. Сама назва вказує, що вони формуються між двома водотривкими шарами (пластами). Ці води проходять довгий шлях, просочуючись через гірські породи, які є природними фільтрами (рис. 1). До того ж вони віддалені від поверхні па десятки й сотні метрів, тому міжпластові води відносно чисті та здебільшого прісні (у їхньому складі міститься мепше 1 г мінеральних речовші па 1 л води).

Проте деякі з них па своєму шляху розчиняють багато мінералів і тому стають більш мінералізованими, або мінеральними, тобто включають значну кількість хімічних елементів та їхніх сполук, наприклад солей. Мінеральні води мають лікувальні властивості. В Україні 12 родовищ мінеральних підземпих вод віднесено до унікальних. Серед них Голубинське, Новополянське, Полянське (Закарпатська область), Моршинське, Трускавецьке (Львівська область), Слов’яногірське (Донецька область). У Закарпатті є й теплоенергетичні води (детально розвідане Берегівське родовище).

У місцях* де шар водоносних порід прогнутий або водоносний горизонт заповнений, вода перебуває під тиском. Тому коли бурять свердловини, вона сама виходить на поверхню. Такі води формуються в артезіанських басейнах. В Україні найбільше значення мають три: Дніпровсько-Донецький (на нього припадає майже половшіа всіх запасів підземних вод), Волино-Подільський, Причорноморський. Глибина залягання підземних вод у цих басейнах та їхні запаси залежать пе тільки від надходження води з поверхні, але й від геологічної будови (рис. 2).

У результаті господарської діяльності підземні води зазнають змін. Насамперед це полягає у збільшенні їх мінералізації та концентрації шкідливих речовин. Небезпечним джерелом місцевого забруднення підземних вод є стічні води та звалища промислових і побутових відходів.

Водні ресурси.

Ви вже знаєте, що водні ресурси — це води, що використовуються або можуть бути використані людиною. Для того щоб дати оцінку рівня забезпеченості цими ресурсами, використовують дані про середню кількість річного стоку. У першу чергу він залежить від особливостей клімату (кількість опадів, температура, випаровуваність). Проте в Україні водні ресурси формуються пе тільки за рахунок атмосферних опадів як основного чинника місцевого стоку, але й транзитних вод, тобто тих, що надходять із сусідніх країн (рис. 3).

Забезпеченість України питною водою майже па 80% здійснюється поверхневими водами. їх загальна середньорічна кількість становить 210 км8, проте тільки 52 км8 (25%) Україна отримує за рахунок місцевого стоку. Транзитний стік використовується частково. Особливе значення для водозабезпечеппя мас Дніпро.

Сьогодні па одного жителя України припадає близько 1,2 тис. м1* місцевого стоку та 0,16 тис. м8 підземних вод. Це менше, ніж у більшості країн Європи. У той самий час витрати води па одиницю виробленої продукції в Україні значно перевищують такі самі показники в розвинених країнах Європи. Порівняно із Францією — у 2,5 разу, із Німеччиною — У 4,3 разу, із Великою Британією та Швецією — у 4,2 разу.

Отже, в Україні проблема раціонального використання водних ресурсів лишається актуальною. Важливо й те, що розв'язувати її можна як на рівні країни чи мета (села), так і в межах окремої сім’ї. Зокрема, це досягається завдяки ретельному обліку води, яка надходить споживачам, із метою виявлення її недоцільних витрат. На рівні крайні велике значення має переведення підприємств на оборотне (багаторазове) водоспоживання, впровадження сучасних технологій зі зниженим споживанням води, будівництво очисних споруд.

Забезпеченість України прісною водою суттєво відрізняється за регіонами. Високі показники мають північні й західні області, у першу чергу Закарпатська, Волинська, Житомирська та Чернігівська, низькі — південні області та Крим.

Головне

В Україні є значна кількість мінеральних джерел, більшість з яких розташовано па заході.

В Україні є три головні артезіанські басейни: Дніпровсько-Донецький, Волино-Подільський, Причорноморський.

Водні ресурси України є недостатніми. Особливе значення для водозабезпечепня мас Дніпро.

На підземні води значною мірою впливає господарська діяльність людини. У результаті збільшується їх мінералізація, концентрація шкідливих речовин.

В Україні лишається актуальною проблема раціонального, економного використання водних ресурсів.

Запитання та завдання для самоперевірки 1. Як утворюються підземні води? 2. Чим міжппастові води відрізняються від поверхневих? 3. За допомогою карт атласу з'ясуйте особливості розташування артезіанських басейнів щодо тектонічних структур України. 4. Визначте особливості залягання підземних вод в артезіанських басейнах. 5. Дайте визначення поняття «водні ресурси».

Поміркуйте

1. Чи погоджуєтеся ви з думкою, що артезіанські води — це одне з багатств України? Обгрунтуйте свою відповідь. 2. Підземні води Полтавської області вирізняються високим вмістом фтору. Чому стоматологи радять жителям області ретельно підходити до вибору зубної пасти?

Працюємо самостійно 1. З'ясуйте, як ваша місцевість забезпечена водними ресурсами. Якими с наслідки їх використання? 2. Запропонуйте заходи для більш економного використання води в побуті.

Дослідження

Аноліз забезпеченості водними ресурсами різних територій України

1.    Пригадайте, що таке водні ресурси та які їх складові; скільки на одного жителя України припадає місцевого стоку та підземних вод.

2.    Знайдіть в атласі карти, на яких відображено показники, що характеризують забезпеченість України водними ресурсами. Ознайомтеся зі змістом цих карт.

3.    Виявіть показники забезпеченості водними ресурсами різних територій України (наприклад захід, північ, центр, схід, південь).

4.    Поясніть наявність різниці в показниках забезпеченості водними ресурсами різних територій України.

5.    Підготуйте повідомлення, спираючись на проведений аналіз. У висновку запропонуйте шляхи раціонального використання водних ресурсів.

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Довгань

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 5-08-2016, 19:48, Переглядів: 6092