Народна Освіта » Географія » § 21. Сезонні погодні умови. Несприятливі погодно-кліматичні явища

НАРОДНА ОСВІТА

§ 21. Сезонні погодні умови. Несприятливі погодно-кліматичні явища

Ви дізнаєтесь:

які кліматичні сезони характерні для України про несприятливі погодно-кліматичні явища нашої країни

Пригадайте:

характерні ознаки пір року

які погодно-кліматичні явища становлять небезпеку для людини

Особливості осьового обертання Землі навколо Сонця та послідовна зміна кута надання сонячних променів є причиною звичної для пас, жителів помірних широт, зміни кліматичних сезонів. Ці зміни впливають не тільки па стан природи, але й па діяльність людей, у першу чергу на сільське господарство.

Кліматичні сезони (пори року).

У побуті використовуються календарні терміни тривалості кліматичних сезонів. Наприклад, початок зими — 1 грудня, а закінчення — 28 (29 у високосні роки) лютого. Проте природа має свої строки, які називають кліматичними. За ними зима починається, коли середньодобова температура повітря опускається нижче 0аС. В Україні вона пастає наприкінці листопада — па початку грудня і триває від 140 днів па північному сході до 60 днів у Криму та південному заході. На більшості території зима помірно м’яка, па півдні — м'яка. Її суворість зростає в напрямку па північ і північний схід, де па кліматичні умови впливають континентальні помірні та арктичні повітряні маси. Опади переважно випадають у вигляді снігу, іноді бувають хуртовини, ожеледь. Відлиги пов’язані із вторгненням теплих морських повітряних мас.

Весна пастає, коли середньодобова температура повітря перевищує О^С, і триває від 100 днів у Карпатах до 50 днів па сході. Для ранньої веспи характерна нестійка погода: у зв’язку з міжши-ротпим обміном повітря трапляються похолоданпя, спостерігаються заморозки. ІІа півдні заморозки бувають до середини травня, а па півпочі — до кінця травня, та пояснюються вторгненням арктичних повітряних мас. Іноді випадає сніг. У південних і півдеппо-східашх районах бувають сильні вітри.

Літо починається, коли середньодобова температура сягає позначки +15°С. Воно триває від 140 днів па узбережжі "Чорного моря (на Південному березі Криму 165 днів) до 100 днів па заході

й півночі країни. Опади випадають у вигляді дощу, бувають грози, більшість із них супроводжується зливами, деякі — градом. На ліго припадає максимум опадів, але в південних районах цей сезон посушливий. На основній частині території України літо тепле, па заході — помірно тепле, па півдні — спекотне. Температура повітря зростає па схід і південний схід, а хмарність зменшується. "Часто спостерігаються періоди спекотиої, сухої погоди, що обумовлено континентальними тропічними масами.

Осінь починається у вересні, коли температура опускається нижче +15 :С, і триває від 100 днів па Півдеппому березі Криму до 65 днів па сході й північному сході країни. У першій половині осені буває період із теплими, ясними й тихими днями та прохолодними ночами, який у народі називають бабиним літом. Похолодання починається в західпій і півдеппо-західпій частинах України та поступово поширюється па південь і схід. Це є результатом дії циклопів і проявляється у зростанні хмарності, кількості днів з опадами та зменшенні їх інтенсивності. У вересні — па початку жовтня спостерігаються нічні заморозки. У листопаді майже скрізь середня добова температура повітря знижується до 0 °С і менше.

Несприятливі погодно-кліматичні явища.

Процеси, що відбуваються в атмосфері, можуть бути чинниками погодпих явищ, які негативно позначаються па житті та господарській діяльності людей.

Несприятливі погодио-кліматичиі явища важко точно спрогпо-зувати, а отже й підготуватися до них. Вони можуть виникати як

У

незалежно один від одного, так і у взаємозв’язку: одне з нпх може обумовити прояв іншого. Основний тганнпк виникнення несприятливих його дно-кліматичних явищ — атмосферна циркуляція.

У теплу пору року на території України пасто трапляються зливи. Це короткочасні, але дуже сильні дощі. Зливи можуть супроводжуватися грозами, градом та сильними, раптовими іі поривчастими вітрами — шквалами.

влітку в Україні фіксується до ЗО днів із грозами (у Карпатах — до 40). Найбільш >грозове* місце в Україні — село Селятин на Буковині, де це явище спостерігається 45 днів на рік. Під час грози виникають електричні розряди — блискавки, які можуть призвести до руйнування будівель, викликати пожежу. Це серйозна загроза і для людей.

Песприятливі погодно-кліматпчні явища можуть бути викликані інтенсивним таненням снігу іі льоду, а також сильними дощами. Найбільш руйнівними серед них є паводки. Для них характерно швидке підвищення рівня води в річці, яке відбувається нерегулярно. Наводки часто призводять до руйнування будинків, мостів, розмивання шляхів, зннщення посівів. На відміну від па-водків, повені спостерігаються в один і той самий сезон року. Се лі — бурхливі потоки води з камінням — найбільш характерні для гірських районів. їх кількість і сила зростає у зв'язку з вирубкою лісів на гірських схилах.

Град на рівнинах випадає два-три рази на рік, а в Карпатах і Кримських горах — чотпрп-пгість разів. Випадання великого гра-

ду (діаметр градин 20 мм і більше) зумовлюється процесами, що виникають на атмосферних фронтах.

Проходження атмосферних фронтів і циклонів супроводжують сильні вітри. Особливо небезпечно, коли їх швидкість перевищує 20 м/с. Такі вітри ламають дерева, опори ліній електропередач та зв’язку, знищують посіви сільськогосподарських культур, пошкоджують будівлі.

Взимку сильний вітер обумовлює виникнення завірюх (хуртовин), які часто супроводжуються снігопадом (рис. 1). Снігопади ускладнюють роботу транспорту, а в горах можуть стати причиною сходжеппя снігової лавини, що мас велику руйнівну силу.

За посушливої погоди сильний вітер може викликати пилову (чорну ) бурю. Вона виникає в результаті перенесення великої кількості пилу або піску. Пилові бурі захоплюють верхній шар ґрунту, що призводить до погіршення розвитку рослин, а іноді навіть і до їхньої загибелі.

Ще більш шкідливі для сільського господарства суховії. Це сухі вітри з температурою вище +20+25:С, що висушують ґрунт, порушують волого об мін між ґрунтом і рослинами. Вони формуються за умов антициклональної погоди переважно впродовж теплого періоду року.

В останні десятиліття клімат України став теплішим, із чим пов'язують виникнення посух (рис. 2). Це призводить до вичерпання запасів вологи в ґрунті і, як наслідок, до загибелі рослин.

Тумани спостерігаються по всій території України, але більше вони характерні для гір (до 130 днів па рік). Це явище найчастіше трапляється в холодну пору року. Сильні тумани створюють небезпеку для руху транспорту (рис. 3).

Помітно зросла кількість атмосферних вихорів — смерчів (торнадо), що виникають зазвичай у спекотну погода'. Тривалість їх існування становить від кількох хвилин до кількох годин. Сильний смерч залишає після себе пошкоджені посіви, зруйновані споруди.

Значної шкоди господарству завдають весняні (квітень — початок травня) заморозки (зниження температури повітря над поверхнею ґрунту до 0СС і нижче).

Багато незручностей для людей пов’язано з ожеледдю.

Головне

В Україні досить чітко простежуються чотири кліматичні сезони (пори року) — зима, весна, літо, осінь.

На житті та господарській діяльності людей негативно позначаються несприятливі погодпо-кліматичиі явища. Вони виникають випадково як незалежно одне від одного, так і у взаємозв’язку.

Основний чинник виникнення несприятливих ного дно-кліматичних явищ — атмосферна циркуляція.

Запитання та завдання для самоперевірки шші..шш..

1. Назвіть особливості зимової погоди. 2. Коли починається весна? Які зміни в природі пов'язують із нею? 3. Чому літо в різних частинах України відрізняється тривалістю? 4. Розкажіть про особливості осені у вашій місцевості. 5. Наведіть приклади несприятливих погодно-кліматичних явищ, які ви спостерігали. Опишіть особливості одного з них. б. Розкажіть про зливи та явища, які можуть їх супроводжувати.

Поміркуйте її

1. Чому саме протягом весни підвищується температура повітря? 2. Яка різниця між спекою та посухою? 3. Чому основним чинником виникнення несприятливих погодно-кліматичних явищ вважається атмосферна циркуляція?

Практичне завдання іі..

Складіть у зошиті таблицю «Несприятливі погодно-кліматичні явища моєї області (місцевості)». Укажіть назву явища, його характерні риси та територіальне поширення у вашій області.

Працюємо самостійно .ііі

1. Підготуйте рекомендації щодо поведінки під час завірюхи, грози, ожеледі, спеки. 2. З'ясуйте, які особливості клімату потрібно враховувати при виборі місця для будівництва житла, господарських об'єктів, транспортних шляхів.

Дослідження

Вплив сезонних погодних умов на життя родини

Пригадайте, які виділяють кліматичні сезони та їхні ознаки. Дослідіть вплив сезонних погодних умов на життя своєї родини. Зробіть висновок.

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Довгань

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 5-08-2016, 19:44, Переглядів: 7258